Mit csináljak, hogy engem békén hagyjanak és végre nyugodtan bírjak a lovaimmal lenni?
Hála Istennek saját tanyánkon vannak a lovaim... Nekem sem lenne alapvetően azzal bajom, hogy más másképpen csinálja (én is klasszikus módszerrel dolgozom, eredményesen és bátran állíthatom, hogy legalább annyira szeretnek a lovaim, mint egy parelliset a sajátjai), de az agyam elmegy, amikor habzó szájjal próbálják meg a saját hülyeségüket másokra erőltetni.
Ami a legérdekesebb: az általam "álparellisek"-nek nevezett csoport csinálja ezt, az igazán a módszerhez értők nem!! Általában azok a - főleg kiscsajok - osszák az észt a témában, akik már hallottak kétszer a módszerről, tudásuk amúgy klasszikus lovaglásból is, parelliből is nulla, de azt hiszik magukról, hogy ők a világ közepei.
Nem nagyon tudsz mit csinálni: vagy elengeded a füled mellett a dolgokat és csinálod a magad feje szerint a lovaiddal a munkát, vagy másik helyet keresel. Nehéz úgy dolgozni, hogy a karám széléről a fújjogók beszólogatnak, de nem lehetetlen, te csak a lóra koncentrálj és magadra.
Na az ilyeneket utálom. Az ilyenek miatt nézik le a parelliseket. Én is úgy vagyok, mint te kérdező, angol stílusban lovagolok, idomításban azt használom, DE kapcsolaterősítésre parellizek vele, meg azt is előbb érti meg, hogy a nyomásra engedjen.
Kivagyok attól, hogy a 16 éves kislányok ilyen neveket biggyesztenek maguknak facebookon, meg itt ott, hogy "Parellimester", csak mert meg tudja csinálni a 7 játékot, pedig az csak az első szint, a neves parellisek itthon több éve, akár évtizede foglalkoznak ezzel és sokkal magasabb szinten űzik ezt a fajta idomítást.
Azt mondom a parelli remek alap egy csikó kiképzésénél, mert jó kapcsolatot lehet kialakítani és a dominancia kérdést is rendezi.
Aki zablával lovagol egyáltalán nem lókínzó, csak akkor ha szükségtelenül tépi, rángatja a ló száját, vagy indokolatlanul és túlzottan használja a pálcát.stb.
Kérdező nem kell választanod egyik tábor közt sem, csináld úgy ahogy szeretnéd, és ha valamiben elakadsz akkor szakértőtől kérj segítséget, ne az önjelölt mestersuttogóktól. A többit meg engedd el a füled mellett, mert te tudod magadról, hogy nem vagy lókínzó, ők meg buták.
Igen, sajnos van egy ilyen rétege a lovasoknak, és ez azért elszomorító, mert nagyon lehúzzák a természetes lókiképzés színvonalát. Így ha már valakit meglátnak kötőfékkel vagy kötéllel lovagolni, lassan arra kiáltanak vadat, pedig tényleg vagyunk egy páran, akik a természetes lókiképzés hívei, de jól tudják, hogy a hagyományos módszerek ésszerű használata is pont ugyan olyan jó, mint a parelli. Hiszen már az is természetes lókiképzésnek számít, ha egy elrontott lovat agyonverés, agyonsarkantyúzás, és egyéb drasztikus módszerek nélkül, türelmesen és következetesen lovagolsz át, még akkor is, ha az a ló életében nem látott csomózott kötőféke és mindezt nyeregben, kantárral hajtottad végre.
Sajnos eléggé elfajult ez a parelli dolog, ma már a kötőfékes, köteles lovaglás sokszor a lovast próbálja dicsőíteni és felemelni, nem pedig a ló és lovas közötti bizalmat. Már csak néhányan vagyunk akik tényleg nem azért nem tesznek kantárt a lóra, mert úgy jobban néz ki, hanem mert úgy érezzük, nincs szükségünk zablára a szájban ahhoz, hogy tökéletes harmóniában legyünk lovunkkal. És ez nem azt jelenti, hogy mi ne tennénk olykor kantárt a lovunkra, hiszen az nem egy elítélendő, rossz dolog, csak tudni kell mindent használni!
Pontosan tudjuk, hogy sok "hagyományos" lovas, aki kantárral lovagol, olyan szinten bíznak egymásban a lovával, és olyan szinten csak a csizma-testsúly segítségekkel kommunikálnak, hogy ha egyik pillanatról a másikra megszűnne a kantár, akkor sem lenne semmi gondjuk. :)
Tényleg azok ítélik el a 'normális' lovaglást, akik álparellisek, és akiknek a természetes lókiképzés csupán a KÜLSŐSÉGEKET jelenti.
Idősebb vagy náluk? Akkor lecseszheted őket, hogy maradjanak nyugton... Egyébként nem bántod a lovad, de szerintem mindenkinek egyéni joga, hogy mit kezd a lovaival, szóval pont semmi beleszólásuk nincs, főleg így nem, hogy semmi rosszat nem teszel. Mondd, hogy hagyjanak békén, a te dolgod, hogy mit csinálsz, és törődjenek a saját dolgukkal...
A nyergesről meg annyit, hogy pont ők tesznek rosszat a lónak, ha nem tesznek rá nyerget, mivel a nyereg arra szolgál, hogy eloszlassa a lovas súlyát a ló hátán, szóval tönkreteszik a lovuk hátát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!