Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A fríz lovat mire lehet...

A fríz lovat mire lehet használni? Megéri olyat venni?

Figyelt kérdés
A látványos küllemén kívül "megéri" megvenni? A pénz nem gond egy bizonyos összegig. Elsősorban magáért a lóért venném, csak ezen fajtán belül válogatnák. Kicsit feszélyez, hogy egy mutatós divatlónak tartják, amit a gazadag hozzá nemértők vesznek mutogatás céljából. Költségesebb kitartani, mint más fajtát? Mire lehet használni?
2011. dec. 27. 00:16
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:

Öregem fogd már vissza magad!

Bevallom őszíntén, hogy a szegény réteghez tartozom és igenis irigyellek. Nekem egy olcsóbb lóra sem futja, te meg egyre csak hangoztatod, hogy a pénz nem gond... (legalább 8szor utaltál rá). Ez van, nekem nem jött össze és rossz érzés (nem csak nekem), hogy állandóan (mégha akaratlanul is) felhántorgatod. Semmi okod nem volt ezt megemlíteni, hiszen csak a fríz fajtáról szeretnéd hallani a véleményünket.

Ha már vélemény: én sem ajánlom ezt a fajtát. Lehet hogy gazdag vagy, de sok pénzed elúszhat rajta főleg állatorvosi költségek miatt, amit később akár meg is bánhatsz.

Mire szeretnéd használni? Elsősorban fogatban és cirkuszokban (vagy filmekben) teljesít jól a gyönyörű járása, kiegyensúlyozottsága és a gyors tanulékonysága miatt. Díjlónak is használják de az igazán neves versenyeken valóban ritkán fordul elő. Ha a díjlovaglás a célod, akkor inkább a spanyol fajtáknál nézz körül. Ugratásra pedig fogatló lévén abszolút alkalmatlan. Hobbylónak viszont már tényleg túl költséges.

Említetted, hogy nagyon ragaszkodsz ehhez a fajtához, de remélem előbb-utóbb rájössz, hogy a fajta, a szín, a nem... nem mond el túl sokat az adott lóról. Egy fríz is lehet önfejű, lusta, kezelhetetlen és egy egyszerű zugcsikó is lehet igazán jó testalkatú, könnyű lovaglású.

Egy példa: tavaly járt nálunk az edzőnk egyik német ismerőse (szintén edző, M kategóriáig készíti fel a lovasait). A barátnőm éppen kint lovagolt egy V lábú, patasüllyedéses, csüdsömörös lovat. A német edző pedig el volt képedve a lótól. Soha senki nem tanította neki (egy hónapja volt nálunk a ló), de a kisujjából rázta ki a passage-t és a farat be gyakorlatot. Csúnya teste van, a fejében viszont egy igazi tehetség. Ne sértődj meg, én ezt csak azért mondom, hogy első saját lónak ne a fajta és a származása legyen a legfontosabb szempontod, (vagy hogy minnél drágább legyen) hanem a ló egészsége, jelleme, idomítottsága.

2011. dec. 28. 00:02
 32/43 A kérdező kommentje:
Nekem úgy tűnt hogy ők sértegetnek engem. Menhelyről hoztunk ki 3 kutyát és 3 cicát.Nekem ők a többet jelentenek mint egy állat. Önkéntesen részt vettem szemét szedésben az utcán egy ft nélkül az utcánkban összedobtuk a pénzt hogy megjavítasuk a kátyús utat. Karácsonykor ajándékokat árultam amivel a beteg gyerekeken segítettünk. A sulinkban az egyik lányról kiderült hogy súlyos beteg. Az ő kezelésére is gyűjtöttünk. Még jó hogy sznob vagyok különben ez eszembe nem jutott volna megcsinálni.
2011. dec. 28. 00:04
 33/43 anonim ***** válasza:
87%

Huhuu. Ez aztán a vicc. Most meg mártír is lettél. Várj csak, szentté avatunk, bár azt halál után szokás. Hüm.... addig kimenekítjük a lovakat a közeledből.

Kislány. SZÁ-NAL-MAS vagy. Most meg dicséretet vársz. Ügyes vagy, hogy eltartasz 3 kutyát és 3 macskát, valamit iskolai feladatnak elmentél szemet szedni. AtyaÚrIsten!

Ám, ha visszaolvasol, megláthatod, hogy a te kis batyuba font lelked nem bírta elviselni az igazságot, ez mér rég ne a lóról szól, arról, hogy kiskirálylány vagy, és mi ezt nem ismerjük el.

Kamukirálynő vagy, jézusom, szánalmas. Pirospacsit el ne felejtsd!

Jah és igen, egy jóérzésű ember ezekkel nem büszkélkedik, hanem szépen csendben továbblép a következő cél felé.

2011. dec. 28. 01:11
 34/43 anonim ***** válasza:
87%

Az a baj, hogy nem a te pénzed, hanem a szüleidé. Nem a te érdemed, a szüleidé. Szóval ez már csak fölösleges OFF olgatás a kérdésedre, ami itt megy. Rólad, kiderült milyen vagy. Akár mennyire is próbálsz okosat írni, a háttér kivehető.

Még egyszer visszatérve kérdésedre: Mi az hogy megéri-e megvenni?? Hogy lehet ilyet kérdezni?! Egy koszos gebét is érdemes megvenni ha életed társává fogadod vagy majd ő fogad téged. Ez nem érdemes-e megvenni vagy nem kérdésen múlik. Meg akarom venni? Szügségem van rá? valami hasonló dolgokat kell szem előtt tartani. Ez nem egy pókerjáték vagy tőzsde, hogy érdemes-e belemennem. Mi az hogy fajtán belül válogatnál?? Nyilván ott válogatnál, ha már Frízt akarsz. Mi az hogy költségesebb-e KITARTANI?? Kitartani???

Nem költségesebb TARTANI semmivel mint egy másik lovat, mert ős is egy ló. Mire lehet használni?? Hát figyelj leírtam. Amúgy könyv, net, edző. Nem volt egy nagy kérdés, máshogy kellett volna megfogalmazni, és szerényebb kommenteket kellett volna írni és akkor nem lett volna EZ.

2011. dec. 28. 11:31
 35/43 anonim ***** válasza:
84%
Ismerek olyat, akinek nem lenne gond 5 frízt megvenni kolbásznak, kp-re, de tőle sose hallottam ilyen megnyilvánulást. Sose hencegett a pénzével, és nem csórózott le senkit. Ja, és volt Fríz lova is, mert az volt az álma. :)
2011. dec. 28. 13:43
 36/43 A kérdező kommentje:
Ti cuppantatok rá a pénz témára. Azzal kezdtem hogy egy bizonyos összegig nem probléma a pénz amire nekem estetek. Utánna már ti voltatok akik csak a pénzt hajtottátok meg a sznobságot meg könyvtárost hazugságot meg a többi szart. Ki is reagálja túl?
2011. dec. 28. 14:31
 37/43 anonim ***** válasza:
84%

Olvasd mér vissza! Te kérdeztél eleve rá a pénz oldalára a lóvásárlásnak/tartásnak. Azon kívül, hogy elmondták, hogy ez egy drágább fajta, senki nem beszélt a pénzről, csak itt, a legvégén, miután agresszívan felhoztad ezt.

A pénzt végig te emlegetted: "miért ne vegyem azt, amit szeretek ha megtehetem?!" "Van rá elég pénz" "Ha meg nektek fáj hogy megbírok venni egy ilyen értékű lovat" "Azért, mert megengedhetem magamnak ezért még nem kellene sznobnak titulálnátok" "Ha már valakinek van rá pénze akkor az mindjárt sznob is" "Szerinted attól hogy van pénzem már nem is emberi lény vagy?"

"Ezen vagytok kiakadva, hogy pénzem van?" "Önkéntesen részt vettem szemét szedésben az utcán egy ft nélkül az utcánkban összedobtuk a pénzt hogy megjavítasuk a kátyús utat." "Attól még hogy nekem ez a fajta tetszik és van elég pénz" "Ti cuppantatok rá a pénz témára"

Még életemben nem láttam olyan embert, aki ennyit emlegette volna a pénz szót. Ilyet még bankárosoknál sem látni. De mit akarsz azzal kompenzálni, hogy azt akarod, hogy mindenki irígy legyen rád?

2011. dec. 28. 14:57
 38/43 anonim ***** válasza:
87%

Már ne is haragudj, kedves kérdező, de ezt a stílust, amit te itt "megengedsz magadnak", nyilvánvaló, hogy túlreagálják a válaszolóid. Én nem fogok itt leállni veled veszekedni, csak fel akarom hívni a figyelmed a stílusodra.

Itt az emberek nem azért kapják fel a vizet, mert te 'gazdag' vagy, ők meg "csórók" - hogy a te szavaiddal éljek -, hanem azon, hogy milyen lekicsinylően beszélsz, nemcsak róluk, a lóról is. Már ne is haragudj, felteszed a kérdést a frízekkel kapcsolatban, odaírod, hogy a pénz nem számít - mert nem azokra a válaszokra vagy kíváncsi, hogy "azt te nem fogod tudni megfizetni..." - de a végén még rákérdezel, hogy "Megéri-e?"

Most döntsük már el, hogy gazdag vagy, vagy anyagias.

Ez egy cseppet paradox, nem? Szóval, azért ne csodálkozz, hogy az emberek felkapják a vizet azon, hogy lovat akarsz venni - majd! - semmit nem tudsz róla - ezért kérdezel, tudom - azt tudod, hogy nagyon drága, de azért megkérdezed, hogy megéri-e, és hogy a tartása drágább-e.

Tudod a lovasok nem pénzben mérik a társaikat, és nagyon tudnak örülni egy olcsó, de jó egyednek is, mert szeretik őket, és bármit megadnának nekik. Ha bárkihez hozzávágnának itt egy frízt, egy akármilyen frízt, biztos vagyok benne, - hogy ha a megfelelő anyagi keret birtokában volna, nyilván - hogy őszinte csodálattal és odaadással gondozná és tartaná, de nem azon agonizálna, hogy megéri-e - pedig itt mindannyian tudjuk, hogy nem.

Szóval azért, ha az érmének azon oldalát nézed, ahol ők, ahol mi állunk, akkor megértheted a felháborodást.

Csak ennyit akartam. Nyomj piros mancsot, ha jónak látod, de te is tudod, hogy igazam van.

2011. dec. 28. 14:57
 39/43 A kérdező kommentje:
Utlosó válaszoló ezt kultúráltan is meglehet mondani anélkül hogy rögtön robbannátok. Nem egyszer mondtam már hogy akkor szeretnék ilyet ha már meglesz a tudásom hozzájuk addig meg nem és még kezdő vagyok. Azt várod el tőlem hogy rögtön professzor legyek a témában? Szerintem logikus hogy azért kérdeztem hogy tudjam és nem azért hogy nagyzoljak. Eddig csak lebeszélni akartak a fajtáról mert hogy érjem be kevesebbel erre azt mondtam hogy nekem ez az álomlovam és vagy ez vagy semmi. Másnak is ez az álomló de az anyagi miatt nem vehetnek és ne mond azt nekem hogy ha van rá elég pénzed akkor majd mást veszel mert biztos azt veszed. Olvasd vissza te is az összes kommentet mert attól kezdve hogy kiirtam a kérdést csak támadásokat kapok
2011. dec. 28. 16:47
 40/43 anonim ***** válasza:
91%

Nem hinném, hogy az előző válaszom kulturálatlan volt, és azt sem gondolom, hogy azt mondtam volna, hogy rögtön mindent tudnod kell. Abszolút megérti itt mindenki, hogy még zöldfülű vagy ló-témában, épp ezért próbáltam megvilágítani neked a másik oldalt, hogy valamivel átfogóbban láthasd a dolgokat, jobban mondva azt, hogy mégis miért akadt ki itt szinte mindenki rajtad.

Az nem baj, hogy a fríz az álomlovad. Nekem is régen a fekete lovak voltak az álomlovaim, mégis egy pej heréltet kaptam karácsonyra a szüleimtől, és őszintén sokkal jobban örültem neki, mint bármilyen más lónak a világon. Ez az álomló dolog gyorsan meg is változott. A kis pej herélt lett az álomlovam. Pedig vehettek volna a szüleim fekete lovat is, mert a lovakban nem a szín a drága, hanem a képesség.

2011. dec. 28. 20:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!