Egy jó kondiban lévő, egészséges 18 éves lovat célszerű megvenni?
Ja, öreg lónak pihennie kell, nagyokos... Egészséges öreg lónak kell a munka! Amúgy tájékoztatásul közlöm, ha emlékszel (biztos nem, nem lehetsz túl régóta lovas) John Whitaker Milton nevű lovára, 17 évesen nyert világbajnokságot. A ló volt 17, nem a lovasa.
Egy normálisan lovagolt ló 5 évesen kerül először, kezdő lóként versenypályára. 12 éves kora körül jut fel legkorábban teljesítménye csúcsára, inkább még picit később. Csúcsot fut kb. 4-5 évig, aztán már vissza kell picit venni a terhelését. És itt jön az, amiről beszéltem: oda kell őket adni fiatal lovasnak, akit a ló megtanít mindenre. Egy lónak, amelyik 150 centis pályán ment, vagy military akárhány csillagban, a kezdő ugró, illetve military pálya kikapcsolódás, játék. Élvezi, mert könnyűszerrel megcsinálja. És csinálhatja még évekig.
Egészséges idős ló még vígan dolgozik, csak már nem csinál baromságokat, megbízható, nyugodt.
Csak azt nem értem Gabka77, hogyha ennyire egyre megy, hogy fiatal, öreg, stb, akkor miért emeled ki ennyire mindig az öreg lovaknál, hogy hány évesen csinál ezt meg azt...?
Azért, mert azok a dicséretes, ritka esetek. Lehet, hogy van néhány ló, aki öreg korára is fitt marad, biztonsággal lovagolható, igen, az én nagypapám is 95 évesen bot nélkül jár, de valljuk be, ez az átlag jellemző..?
Nem.
Ezért írta a kérdező is, hogy egészséges!!! Nem azt mondtam én sem, hogy valami sánta, kehes szerencsétlent...
Aki meg a tanításról nyilatkozott, nos, remélem, egyetlen tanítványod sincs, mert ugat rólad, hogy közöd nincs az egészhez. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna, tartja a mondás....
Akkor csak annyit: kiváló diplomával végeztem a testnevelési egyetem lovas szakedzői szakán. Igazad van, biztosan síkhülye vagyok és még lovat se láttam soha.
Érdekes, hogy az az egy-két képzettebb lovas, aki előfordul errefelé, mindig értékeli is a válaszaimat. Csak azok szerint baromság, akik saját magukon kívül max. egy teljesen laikust tudnának meggyőzni arról, mekkora lovasok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!