Vettünk egy lovat egy férfitól és azt mondta h egészséges. (Amit apu gyanított, mert behorpad a lágyéktáj fölött- a medencecsont alatt lévő rész). Rá 2-3 hónapra pár kőr után nagyokat lélegzik. Szerintetek mi a baja?
Valószínű h. kehes vagy mikor kimelegedett, hirtelen ivott.
Láttam már sok ilyet sajnos. :S Azt szokták csinálni, hogy kikupálják valamennyire és túladnak rajta... (mint ahogy az előző gazdája is csinálta) vagy beleölnek rengeteg pénzt és vagy meggyógyul, vagy nem.
esetleg ők tudnak segíteni: [link]
Igen ez szerintem is korai stádiumú kehesség. Ha időben kezelik, és megfelelően takarmányozzák - pl vizezett széna, abrak, és nem mész vele nagyon poros pályára, hanem inkább terepre, vagy fellocsoltatsz, valamint megfelelően bemelegíted és lelépteted, akkor a kehesség kezelhető, és tünetmentesíthető (valamennyire). Ismerek olyan lovat ami kehes, és versenyzik. Ugyan nem lehet annyira terhelni, mint egy egészséges tüdejű állatot, ettől még lehet vele dolgozni meg versenyezni, csak nagyon vigyázni kell rá.
Kétszer is meggondolni a nyári fürdetéseket, és télen, ha nagyon izzadt, akkor takarót rá lépésben, hogy ne fázzon meg.
Persze, ha már előrehaladott a kehesség, akkor nem nagyon lehet segíteni rajta sajnos. Ha kanca, akkor általában befedeztetik, ha mén és van vizsgája, akkor fedeztetnek. Heréltekkel ilyen szempontból nem sok mindent lehet kezdeni... :(
Úgy van, ahogy előttem írták. :S
Lovat nem szabad "kipróbálás" nélkül vásárolni. Hülyén hangzik, tudom, mert itt nem egy autóról van szó, de sajnos ezt kell csinálni. Felnyergelni vagy kocsi elé fogni, és odaadni a szárat. Így képet lehet kapni a ló képzettségéről, valamint esetleges hibáiról, betegségeiről, ami mozgatás közben jelentkezik. Nem utolsó sorban pedig miután felszáradt, szár nélkül visszaengedni a helyére. Ezzel a ló látását vizsgálhatjuk. Volt már ismerős a körömben, aki egy vak ló tulajdonosa lett, és csak otthon szembesült a ló ezen problémájával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!