Egy lovardai lónak mennyit egészséges dolgoznia egy nap?
Most attól függ, hogy egész nap csak futószáron sétálgat, vagy esetleg terepre járnak, ugranak vele.
A munka mennyiségétől és minőségétől függene ugye a takarmányozás is.
És ugye pihenőnap kötelező.
Én elfogult vagyok, és nagyon haragszom a "nagyüzemi" lovagoltatásra, és még a futószáras munkából se engednék naponta max 2-3 óránál többet.
Nyilván ennél többet bírnak fizikailag.
Csinálnak ezek (szerencsétlenek) mindent: futószár, osztály, terep, ugrás....
Többnyire napi 3-4szer hetente 2 pihenőnappal...
Szerintem ott akkor spórolnak a kajával vagy nem tudom mi lehet.
Egy futószáras lónak ált fél óra-max 1 óra a menetideje egy lovas alatt utána pihenőt kell neki tartani vagy más munkát, mert te se éreznéd magad jól, ha 2 órán keresztül csak két irányba körön mehetnél. Ilyenkor jól jöhet esetleg egy jobb lovas alatt patanyomfigurákat lovagoltatni vele, hogy ne fásuljon be és hogy felkeltsék az érdeklődését.
Ebben a szép tavaszi időben egy lónak 4-5 órát simán kell bírnia agyilag és fizikailag is, persze napközbeni pihenőkkel, illetve heti 1-2 pihenő nappal. Nyáron más a szitu, mert 35 fokban tűző napon a lónak se jó, neki az már túl meleg (olyan 18-20 fok környékén érzik jól magukat), ráadásul ott van az a rengeteg bögöly és egyéb vérszívó ami miatt képtelen a lovasra figyelni és érdemleges munkát végezni. Nyáron általában délelőtt 10ig érdemes lovagoltatni (korábban kezdnek a lovak), délután pedig olyan 4-5 órától este 8-9ig simán mehetnek, akkor már nincs olyan fullasztó meleg. Persze egy jól szellőző fedeles esetén nincs ilyen probléma.
Szerintem nálatok a takarmány lesz a ludas, szerintem nem kapnak a munkájukkal arányos abrak adagot.
Szia, ahol én oktatok, napi 3 x 3/4 óra a max. Előfordulhat nagyobb üzem, amikor ez kivételesen 4. Amelyik terepen megy nem, vagy nagyon ritkán megy kerül aznap vissza oktatni. Emellett heti 1-2 nap pihi van. Fizikailag bírják, bár egy-két egyed eléggé le van pukkanva. Itt a takarmányozás a rossz, de persze hiába tépem a számat...
Szóval napi 3-4 óra munkát a megfelelő takarmányozás és orvosi ellátások mellett bírnia kell. Persze a mentálisan bírás más kérdés, mint a fizikai, azt látom a nagyobb problémának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!