Melyik jobb? Angol stílus, vagy parellizés?
A válasz írója 74%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 13:29
Én is parellizek, nekem meg az összes ló megveri az enyémet, és nem lehet sajnos más lovakkal összetenni őt. (Illetve, érdekes módon, akit szintén ilyen módon tanított a gazdija, azzal igen. De más lovakkal nem. Egyszerűen áll a sarokban, és hagyja, hogy rúgja őt a többi ló, nem is védekezik, meg semmi.) De el is akar mindig jönni a többi lótól. Nem tudom, hogy tényleg a természetes lóképzés miatt van-e, vagy sem...
A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:23
hát ha amiatt van akkor azt hiszem találtam egy kifogást a természetes lókiképzés ellen :/ a lovak természetes rendjét és szocializálódását nem lenne szabad megtörni... az semmiképpen sem jó ha nem próbál meg feljebb kerülni a rangsorban. Ez azt jelenti hogy az embert közelebb érzi magához mint a lovakat ami megint csak természetellenes.
A válasz írója 76%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 19:38
Igaz, igaz, de például a boxos tartásnál természetellenesebbet kitalálni sem tudnék. Mindig szomorú vagyok, amikor olyan lovakat látok, akik állnak ott reggel a boxban, és vagy szitálnak, vagy rágják az ajtó tetejét, vagy levegőt nyelnek, vagy épp szétrúgják a boxajtót. Aztán dolgoztam a versenyló tréningtelepen is, arról inkább nem is mesélek, olyan szörnyű volt - szerintem.
Na én erre az agyon parellizésre is tudok cáfolatot. A környékünkön él egy ember, akinek van vagy 20 lova, mindegyikkel parellizik elég magas szinten és tök jól megvannak a lovak egymással és az idegen lovakkal is, ha balhé is van, nem ők a kezdeményezők.
Nálunk is van 3 ló, az egyik egy csikó, parellivel lett belovagolva, de nem kekeckedik a többivel, néha bántják, de ez annak is betudható, hogy csikó.
Szóval lehet, hogy az említett eset csak kirívó volt. Egy két példáról nehéz átlagot vonni egy módszerből.
Az angol idomítást is lehet lóbarát módon csinálni, de lehet durván is. Szerencsére egyre jobban kopik a lovas köznyelvből a betörés, és helyébe a belovaglás lépett. Manapság betörni a türelmetlen emberek szoktak, akik a pálcában, meg az ostorban és a megfélemlítésben látják az eszközt cél elérése érdekében. Pedig a lóneveléshez, belovagláshoz és az idomításhoz sok sok türelem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!