Mit jelent az hogy karózik?
Azt jelenti, hogy valamilyen fát rág a ló, pl istállóajtót, boksz oldalát, stb. Sajnos "fertőző", értem úgy, hogyha az egyik elkezdi, a többiek utánozhatják...
Nagyon rossz szokás, mert a metsző fogak túl gyorsan kopnak, és az istállót is tönkreteheti.
De amúgy okozhatja az is, hogy valamilyen tápanyag hiányban szenved a ló, úgyhogy nem árt ellenőrizni az étrendjét, hogy mindig van-e előtte nyalósó, és egyebek.
A karórágást meg tudod akadályozni, ha fémlemezzel befeded a fa felületeket, pl. a bokszajtó tetején. :)
A fémlemezes módszeren kívül pedig mivel a karórágás többnyire unalomjáték, sokat segíthet, ha a paci kap társaságot. :)
Kedves 21:31-es!
A karórágás és a levegőnyelés két külön dolog.
A karórágás KIFEJEZETTEN azt jelenti, hogy valamilyen fát rág a ló, írtam is, hogy OKA LEHET valamilyen tápanyaghiány. Tehát a ló NORMÁLIS ESETBEN n e m (!) rág karót. [illetve azt is leírtam, hogy de igen, káros, de olvass vissza]
És akkor, mivel látom téveszmék születtek, elmesélem a levegőnyelés történetét is.
Ebben az esetben a ló felíveli a nyakát, általában ráharap valamire, és lenyeli a levegőt. Közben jellegzetes, böfögéshez hasonló hangot ad ki. Ez MEGAKADÁLYOZHATÓ, ha egy szíjat rögzítünk a torkuk alá, nem engedve, hogy behajlítsák a nyakukat.
A kettő keverékéről nem hallottam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!