Hogyan kell lépésből bevágtatni?
úgy érted hogy lépésből vágtába ugratni ?
mert azt ugyan úgy mint amikor ügetésből indítod el csak kicsit határozottabban kell a segítséget adni .
15.36-os: mivan????? Belső hátsó láb hogy a bánatba indítaná a vágtát????? Nézd már meg a vágta lábsorrendjét: külső hátsó láb, majd a belső hátsó és külső első együtt, végül a belső első láb, már ha helyes lábra ugrik be a ló. A vágta 3 ütemű jármód, a belső hátsó és a külső első mindig együtt mozdul! Ennek ismeretében képzeld már magad elé, ha a belső hátsó láb indulna először a külső elsővel, akkor mi történne a külső hátsóval? Az hol maradna? És hogy ugrana ki saját maga alól a szerencsétlen pára?
A vágtát mindig a külső hátsó láb indítja, ezért kell a külső lábunkat a heveder mögé zárni és vágtába ugratáskor egy félfelvétel és enyhe belső állítás után csakis a külső csizmát használva a ló helyes lábra azonnal be fog ugrani. A belső csizmád arra való, hogy a lovat a helyes íven tartsd, a külső csizmád pedig szükség szerint támogat, hogy a lendület megmaradjon.
ezen a belső hátsó lábon én is kiakadtam :"D a helyes választ pedig 16:41 leírta. :)
pár tanács: Kérdező, sokkal egyszerűbb bármit megkérdezni, ha tisztában vagy a fogalmakkal! bevágtatni? olyan nincs, csak beugratni! :)
15:36, te pedig járj utána kicsit a lábsorrendeknek és társainak ;) a lovaglást a gyakorlatban lehet megtanulni, de az elméleti részével is tisztában kell lenni...
Na akkor leírom.
A vágta lábsorrendje helyes. 3 ütem, így van. DE az előrehajtó segítséget mindig a ló hátsó lábaira adjuk, tekintve, hogy ott van a "motorja". Nem azt írtam, hogy csak a hátsó láb indítja, hanem azok közül, amire az előrehajtást adod (hátsó), azok közül a belső dominál, hiszen az indítja a HÁTSÓ lábak közül a vágtát. Azt egy szóval sem mondtam, hogy a külső első nem mozog együtt a belső hátsóval, mert az ugye hülyén nézne ki. De nem is a lábsorrendekről írtam, mert nem az volt a kérdés, hanem a segítségadás helyes időpontja.
Ha jónak látod, ugrasd külső csizmával a lovat, ha erről van szó, akár arra is megtaníthatod, hogy a jobb füle megcsavarására ugorjon be...
A külső lábad a heveder mögött a far kiesését hivatott megakadályozni. Olvasgass te is egy kis szakirodalmat ;)
A tanácsokat köszönöm, de sem a papírjaimat, sem a tapasztalataimat nem a búcsúban lőttem, és nem a faluvégi Pistabácsi tanított lovagolni.
Részemről lezárva, mindenki azt fogad meg, és úgy csinálja, ahogy akarja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!