Hogy tanitsam be? (lennt a többi)
Van egy Sheti - Izlandi féle ponim . 4éves , herélt. Mikor megkaptam makacs volt .. Vettünk neki nemolyan régen kantárt (1héten 2x látom a lovam) és mikor tesom (9éves) ráül alatta megy de ugy h papám vezetöszárral vezeti. Én mikor felülök rá (6éve lovagolok) lestoppol , kantárral és szörén lovagolnám .. Mit tegyek , hogy engedje magát lovagolni , és h arra mennyen amerre én szeretném ?
(normális válaszokat kérek)
Nem akarok udvariatlan lenni, de amit az első válaszoló írt, az elég nagy butaság. Így lehet teljesen elrontani egy lovat.
A lovak betanítása MINDIG futószáron kell, hogy kezdődjön. De ha még nem csináltál ilyesmit, azzal is többet ártasz, mint használsz. Legjobb lenne egy edzőt keresni, aki segít. Ha erre nincs mód, akkor tegyél futószárazó hevedert a lóra, kantárt, és lazán kösd ki a fejét kikötőszárral a hevederhez. Csatold fel a futószárat, tartsd az egyik kezedben, a másikba vegyél egy ostort. Lépj kicsit a ló hátulja felé, hogy előre "tiszta" legyen neki az út és finoman érintsd meg az ostorral és hangsegítséget is adj (konkrétan mondd neki, hogy lépés). Csettinthetsz is. Ha a ló elindul, dicsérd meg és engedd fokozatosan nagyobb körre. Az ostorral folyamatosan kísérd, de ne üss rá, maximum érintsd meg vele, ha szükséges. Gyakran a ló nem lépésbe indul el először, hanem vágtába, mert fél és nem érti a szituációt. Ilyenkor engedd ki nagy körre és nyugodt hangon csitítsd, amíg vissza nem vesz ügetésbe, majd lépésbe.
Ha futószáron már mindkét kézre szépen meg abban a jármódban, ahogyan te szeretnéd, föl lehet rá ülni. A lovas súlyával ezek szerint már nincs gondja, így nem lesz olyan nehéz. De ezt is futószáron kezdd. Lépjen, ügessen, vágtázzon lovas alatt futószáron, mielőtt továbbléptek. Ha már ez is megy, lecsatolhatod a futószárat, add neki ugyanazt a hangsegítséget, mint amit már futószáron megszokott és finoman zárd oda a csizmát. Természetesen az, hogy értse, a csizma mire való, csak akkor lesz világos számára, ha a lovas még amikor futószáron ül rajta, már alkalmazza a segítségeket. Szóval finom csizma, de még inkább comb segítség, ha nem indul el, kezdetben valaki pár lépést megvezetheti.
Vannak lovak, akik benn a karámban nagyon nem szeretnek elindulni, ezeket ki szoktuk vinni kicsit távolabb, egy tágasabb téren szívesebben mennek. De ezt csak gyakorlott lovas csinálja, mert lehet, hogy a csikó ugrálni fog, vagy nemes egyszerűséggel be akar rohanni a többiekhez.
Sokat segíthet egy vezetőló használata, vagyis egy belovagolt idősebb lóé, aki mögött szépen elindul a csikó és megérti, mit várnak tőle.
A második válasz írójához:
Semmi baj, nem vagy udvariatlan, de már nem egy lovat tanítottam be. Ez a módszer lehet, hogy nem a legszabájosabb, de hatásos. A lovat a legkisebb mértékben sem rontja. Ezt csak ennél az egy lónál alkalmaztam, mert ő nemakar futószárazni, énpedig ezt nemeröltetem, ezért találtam ki ezt a módszert. Mára pedig tökéletesen végrehajt mindent. (A válaszod elég profi, gratula. Megtudod adni az e-mail címed?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!