Mi a külömbség a vadász vágta, és a munka vágta között?
Értem.
Még valami. Ha nem ülök bele a nyeregbe, akkor állva kell vágtázni? Vaaagy, olyan ez mint az ügetésnél, hogy fel és le ülök?
hát ha ilyesmire gondolsz: [link]
ez a galopp és itt nem ülnek bele a nyeregbe mert az lassítja a lovat. ez is versenyeken szokott lenni. itt állnak
Köszönöm.
Én a vadász vágta és a munka vágta közti dolgokat nem értem.
Valaki írta, hogy a vadász vágtát könnyítik ki, hogy nem ül bele a nyeregbe.
Akkor tulajdon képpen az lenne a galopp?
Ez a beleülök nem ülök bele dolog csalóka, mert mehet munkavágtában a ló attól függetlenül, h a lovas kiáll, és nem terheli a hátát.
Szval, ha a ló nyaka előrenyúlik, a teste is teljesen ellapul és úgy vágtázik, a lovas pedig kikönnyít, akkor vadászvágtáról van szó.
Akkor is vadászvágta van, ha a lovas kikönnyít, és a lova valamennyire összeszedettebb ugyan, de lazább a kontaktus, és szabadabban vágtázhat, a saját ütemében.
De ha a ló összeszedett, adott keretben galoppozik/vágtázik, és a lovas benne ül a nyeregben, akkor munkavágta. Munkavágta van akkor is, ha a ló összeszedett, de a lovas kikönnyít, hogy tehermentesítse a lova hátát, mert pl épp kanyarodik, vagy munkában kicsit megnyújtja, és felgaloppoztatja a hátulját.
A vadászvágta - könnyített vágta - egyébként azért vadászvágta mert rókavadászatokon a lovas arra megy, hogy a ló minél gyorsabban és szabadabban mehessen, ezért nem ül bele a hátába, hanem könnyít. Innen a vadászvágta elnevezés.
Mondhatjuk azt, h galoppon is vadászvágtáznak, de igazából a galopp más, mert nagyon rövid kengyelt csatolnak, és szinte térdelnek a lovon, aligha van közük combbal és üleppel a nyereghez, ők csak alsó lábszárral szorítanak. Hallottam már, hogy versenyvágtának nevezték a galoppos ülést, de a mi köreinkben azt is versenyvágtának hívjuk, amikor kikönnyítésnél nem maradsz teljesen független a nyeregtől, hanem minden galoppnál nagyon picit visszaülsz, olyan mintha minden galoppnál fel akarnád törölni a nyereg ülőfelületét. Így több a kontakt, de a tehermentesítés megvan, mert igazából az alsó lábszáradon állsz, csak picit visszaülsz, hogy jobban érezd a lovat. :)
Bocsi ha értetlen vagyok, csak én még egyszer vágtáztam lovon, és nem igazán segített senki.
Azt éreztem, hogy a kengyelre támasztodok, és igen mintha feltörölném a nyerget. Mondták, hogy a csípóvel adjak neki segítséget, de nem igazán értettem. Igazából csak azon voltam, hogy nem röpüljek le. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!