Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mi a külömbség a vadász...

Mi a külömbség a vadász vágta, és a munka vágta között?

Figyelt kérdés
Több féle képpen tud a ló vágtázni?
2011. máj. 27. 17:11
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
51%
a vadász vágtával nem terhelik annyira a lovat, úgymond csak úgy szórakozásból, kirándulásból vágtáznak a munka vágta pedig edzés és ez jobban terheli a lovat. általában a versenylovakkal csinálják szinte mindennap
2011. máj. 27. 17:30
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
A vadászvágta az, mikor a ló gyorsabban mozog, és kikönnyítesz neki, tehát nem ülsz bele a nyeregbe. A munkavágtánál pedig általában összeszedettebben megy a ló, és bent ülsz a nyeregben.
2011. máj. 27. 17:33
 3/14 A kérdező kommentje:

Értem.

Még valami. Ha nem ülök bele a nyeregbe, akkor állva kell vágtázni? Vaaagy, olyan ez mint az ügetésnél, hogy fel és le ülök?

2011. máj. 27. 17:47
 4/14 anonim ***** válasza:
60%

hát ha ilyesmire gondolsz: [link]

ez a galopp és itt nem ülnek bele a nyeregbe mert az lassítja a lovat. ez is versenyeken szokott lenni. itt állnak

2011. máj. 27. 18:08
 5/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Én a vadász vágta és a munka vágta közti dolgokat nem értem.

Valaki írta, hogy a vadász vágtát könnyítik ki, hogy nem ül bele a nyeregbe.

Akkor tulajdon képpen az lenne a galopp?

2011. máj. 27. 18:13
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem egyforma a kettő ,hiszen a galapposok azért nemúgy állnak ,inkább rá görbűlnek, a vadász vágtánál egyenes tartás van ,egynes derékkal.
2011. máj. 27. 18:44
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez a beleülök nem ülök bele dolog csalóka, mert mehet munkavágtában a ló attól függetlenül, h a lovas kiáll, és nem terheli a hátát.

Szval, ha a ló nyaka előrenyúlik, a teste is teljesen ellapul és úgy vágtázik, a lovas pedig kikönnyít, akkor vadászvágtáról van szó.

Akkor is vadászvágta van, ha a lovas kikönnyít, és a lova valamennyire összeszedettebb ugyan, de lazább a kontaktus, és szabadabban vágtázhat, a saját ütemében.

De ha a ló összeszedett, adott keretben galoppozik/vágtázik, és a lovas benne ül a nyeregben, akkor munkavágta. Munkavágta van akkor is, ha a ló összeszedett, de a lovas kikönnyít, hogy tehermentesítse a lova hátát, mert pl épp kanyarodik, vagy munkában kicsit megnyújtja, és felgaloppoztatja a hátulját.

A vadászvágta - könnyített vágta - egyébként azért vadászvágta mert rókavadászatokon a lovas arra megy, hogy a ló minél gyorsabban és szabadabban mehessen, ezért nem ül bele a hátába, hanem könnyít. Innen a vadászvágta elnevezés.

Mondhatjuk azt, h galoppon is vadászvágtáznak, de igazából a galopp más, mert nagyon rövid kengyelt csatolnak, és szinte térdelnek a lovon, aligha van közük combbal és üleppel a nyereghez, ők csak alsó lábszárral szorítanak. Hallottam már, hogy versenyvágtának nevezték a galoppos ülést, de a mi köreinkben azt is versenyvágtának hívjuk, amikor kikönnyítésnél nem maradsz teljesen független a nyeregtől, hanem minden galoppnál nagyon picit visszaülsz, olyan mintha minden galoppnál fel akarnád törölni a nyereg ülőfelületét. Így több a kontakt, de a tehermentesítés megvan, mert igazából az alsó lábszáradon állsz, csak picit visszaülsz, hogy jobban érezd a lovat. :)

2011. máj. 27. 20:15
 8/14 anonim ***** válasza:
24%
Istenem, annyira túlreagáljátok. Nem, a galopp nem az, a vadászvágta annyi, hogy kiállsz a nyeregből, megpróbálsz folyamatosan állni, amíg a ló vágtázik, olyasmi, mint a kétpontos az ügetésben, munkavágtánál pedig ülsz.
2011. máj. 27. 20:47
 9/14 A kérdező kommentje:

Bocsi ha értetlen vagyok, csak én még egyszer vágtáztam lovon, és nem igazán segített senki.

Azt éreztem, hogy a kengyelre támasztodok, és igen mintha feltörölném a nyerget. Mondták, hogy a csípóvel adjak neki segítséget, de nem igazán értettem. Igazából csak azon voltam, hogy nem röpüljek le. :-D

2011. máj. 27. 21:37
 10/14 anonim ***** válasza:
Vágtánál sem kengyelből kell lovagolni, ahogy ügetni sem abból kell. Szerintem eleinte kengyel nélkül vágtázz és rá fogsz érezni. Kikönnyíteni is tudni kell vágtában kengyel nélkül, ahogy ügetésnél, mivel nem a kengyelbe kell helyezned a testsúlyod, hanem a térdeiden támaszkodsz és lábszárad nyugodtan a ló oldala mellett tartod, hogy segítségeket tudj adni. A kengyelbe épp hogy csak beletámaszkodsz még könnyített ülésnél is.
2011. máj. 27. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!