A kutyám állandóan rám ugrál, ha munka után hazaérkezek, hogyan szoktassam le róla?
Ha a kutya rád ugrál! akkor az azt jelenti hogy nem tiszteli a személyes teredet! de neked azt ki kell harcolni! ami a következő módon tudsz elérni!
ha egyszer is rád ugrik te hajolj felé és kezdj el felé menni! akkor kiharcolod magadnak azt a teret! és leszokik róla a kutya! de ne aggreszívan lépj fel! teljesen közömbös mozdulattal menj felé! mert támodásnak veszi ha pl:.fellrugod idegből!
Két kutyát kellett már erről leszoktatni, egy 30 kilós keveréket és egy yorkit. Mindkettőnél ugyanazt csináltam, felé léptem - egyrészt ettől kibillen a két lábon állásból és ha nem akar hanyatt vágódni, leteszi a mellső lábait. Másrészt finoman bele lehet ilyenkor térdelni a kutya mellkasába és hátrafelé lökni. Nem belerúgni, csak lábbal távolítani, finom mozdulatokkal. Lábra rálépés is működik, csak nagyon nehéz kisebb kutyánál kiszámolni, hogy mikortól okozol komoly fájdalmat, netán sérülést.
A térdelés egyszerűbb, gyakorlatilag lábbal hátrafelé borítom a kutyát. Yorkinál ugyanezt lábszárral csináltam, mert ő épphogy a térdem fölé ért kicsivel ágaskodva. A sípcsontomat ráfektettem a mellkasára és hátrébb toltam/löktem, ettől elvesztette az egyensúlyát és reflexből négy lábra állt.
A nagyobb kutyánál elég a térdet kitartani, mert a kemény csontba ütközve kevésbé vonzó nekik a közeledés.
Mindkét esetben parancsszó is kell hozzá, a NEM a legegyszerűbb, de ez már mindegy, lényeg, hogy mindig ugyanaz a tiltószó legyen. Plusz nem könyörögni vagy hisztizni kell a kutyával, hanem nyugodt hangon parancsolni, határozottan.
Valaki már írta, hogy ignoráld a kutyát. Teljesen igaz. Fordulj el, rá se nézz. (Persze ezt érdemes úgy gyakorolni, hogy nem a legjobb ruhád van rajtad...)
Nekem még bevált, főleg érzékenyebb alkatú kutyáknál, hogy egy iszonyú hangosat sikítok, mikor felugrik rám. Úgy megijed, hogy fájdalmat okozott, hogy rögtön félreugrik. A lábra lépés szerintem (főleg kölyök esetén) az utolsó legyen, amit kipróbálsz.
És olvass Jan Fennell könyveket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!