Nem a fejét követi.
Ha meghúzod a szárat azon az oldalon, amerre kanyarodni szeretnél, akkor a ló húzást fog érezni a szájában. Ez nem kellemetlen, de nem is egy kellemes dolog - olyan, mintha finoman lökdösném a válladat. Nem bánt, de örülnél, ha abbahagynám.
De ha csak úgy felülnék egy random betanítatlan lóra, az nem értené, hogy miért birizgálom a zablát a szájában.
Rugdosni meg pláne nem szoktuk a lovat. Csizmasegítség van, ami annyit takar, hogy finoman tolod a sarkaddal a lovat (mintha tényleg, fizikailag is a helyes irányba akarnád tolni a testét) - ez már tényleg olyan gesztus, mintha én tolnék egyet finoman rajtad, hogy állj arrébb az utamból.
Ha egy idegen ember lennék (hasonlat egy betanítatlan lóhoz), és úgy tolnék egy picit a fejeden, akkor nem értenéd, hogy miért lökdöslek. Ellennyomnál nekem, nem mozdulnál, és még rám is ripakodnál, hogy mit csinálok.
De ha mondjuk a fodrászod lennék (=betanított ló hasonlat) akkor viszont a legapróbb nyomásra is készséggel elfordítod/megdöntöd a fejedet úgy, ahogy én kérem. Tudod, hogy nem akarok rosszat, és neked is jobb, ha együttműködsz.
A hátaslónak megtanították, hogy a jelzések pontosan mit is jelentenek. Mit akar a lovas, mitől hagyja abba a segítségeket, mi is az elvárás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!