Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A ló a szekeret valójában...

A ló a szekeret valójában "tolja" vagy "húzza"?

Figyelt kérdés

Nemrég ezen vitatkoztam az egyik ismerősömmel, mert ő azt mondta hogy a ló a szekeret "húzza" amíg én azt mondtam hogy "tolja".

Gondolom azt hihette hogy nem vagyok normális, pedig meg is indokoltam azzal az elméletem, hogy a ló a szügyére kötött szügyellőt tulajdonképpen tolja maga előtt és ez a tolóerő vonja maga után a szekeret.

Kíváncsi lennék hogy ki mit gondol, hogy "tolja" a ló szekeret vagy "húzza"?

2023. márc. 30. 13:02
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
96%
A következő kérdésednek ajánlom: vajon mi haladunk amikor sétálunk, vagy csak egy helyben járunk és a lábunkkal forgatjuk a Földet a talpunk alatt? LOL
2023. márc. 30. 13:38
 12/35 anonim ***** válasza:
21%
Egyébként a kérdés jogos. Ha odaállok az autóm ablakához és az oszlopra erőt fejtek ki, akkor az autómat én húzom? Szerintem nem. Mert tolom. A kérdés ekvivalens ezzel az esettel.
2023. márc. 30. 14:00
 13/35 A kérdező kommentje:

# 10

"De hát te magad is !eírod, hogy húzza!"

Igen, de nem a ló húzza azt közvetlenül. De végülis mindegy. Én csak kíváncsiságból tettem fel a kérdést hogy ki mit gondol (amiből persze egyből parázs vita lett "jó magyar szokáshoz hűen", de hát ez van 🙂)

2023. márc. 30. 14:03
 14/35 anonim ***** válasza:
61%
13# Mi a baj a vitával?
2023. márc. 30. 14:05
 15/35 anonim ***** válasza:
81%
13. Nem lett itt semmilyen parázs vita, nézd meg a szavazás állását, és rájössz!
2023. márc. 30. 14:07
 16/35 anonim ***** válasza:
86%

12. Ennek semmi köze a szekérhez!

Eleve az autó oldalán állsz! Ha az A oszloptól hátrébb állsz és úgy fejtesz ki rá erőt, akkor tolod (ha úgy tetszik lököd magadtól el), de ha az A oszlop mögötted van (vagyis belekapaszkodsz), akkor nyilván húzod magad felé.

De bass.zátok meg, azt hittem ezek meg a kérdés is evidens dolog még egy általános iskolásnak is!

2023. márc. 30. 14:17
 17/35 anonim ***** válasza:
86%
Kocsi a ló elé! - Ez a közmondásra utal, hogy: A lovat a szekér mögé fogni. A lónak nem tolnia, hanem húznia kell a szekeret, így nem mögé, hanem elé kell fogni.
2023. márc. 30. 14:22
 18/35 anonim ***** válasza:
91%

Kérdező!

A kérdést a lóra és a szekérre vonatkoztatva tetted fel!

Tök mindegy, hogy hány áttételen keresztül - ebben az esetben javaslom egy hagyományos óra működésének átgondolását, ahol az egyik fogaskerék "hajtja" a másik "húzza" a másikat, sőt sok esetben akár egyszerre végzi minkét feladatot is - a ló a szekér előtt halad, így nyelvtani értelemben sem tudná már tolni, hanem csak húzni azt.

Fizikailag sem lehet "tolni" valamit, aminek nincs tolóereje, ill. fordítva sem: "húzni" aminek nincs húzóereje. Ha a ló "tol" valamit, akkor nem keletkezhet húzóerő - ami a szekérre hat.

A Te kérdésed egy áttételes erőhatásra vonatkozik, amit a ló és a szekér vonatkozásában tettél fel. Ebben az értelemben a ló - áttételesen - de húzza a szekeret (húzóerőt fejt ki, értsd: a szekérre).

Tedd fel a kérdésed úgy hogy a szügyre milyen erőt fejt ki: az toló lesz, de maga a munkavégzés a húzás.

2023. márc. 30. 14:22
 19/35 anonim ***** válasza:
52%
Igazából most te is azt írtad le, hogy a ló tolja a szekeret, mert nem kapaszkodik bele, ami a húzás lenne. :)
2023. márc. 30. 14:24
 20/35 anonim ***** válasza:
89%

De hogy a kérdezőnek is legyen egy kis sikerélménye:

[link]

2023. márc. 30. 14:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!