A ló a szekeret valójában "tolja" vagy "húzza"?
Nemrég ezen vitatkoztam az egyik ismerősömmel, mert ő azt mondta hogy a ló a szekeret "húzza" amíg én azt mondtam hogy "tolja".
Gondolom azt hihette hogy nem vagyok normális, pedig meg is indokoltam azzal az elméletem, hogy a ló a szügyére kötött szügyellőt tulajdonképpen tolja maga előtt és ez a tolóerő vonja maga után a szekeret.
Kíváncsi lennék hogy ki mit gondol, hogy "tolja" a ló szekeret vagy "húzza"?
# 10
"De hát te magad is !eírod, hogy húzza!"
Igen, de nem a ló húzza azt közvetlenül. De végülis mindegy. Én csak kíváncsiságból tettem fel a kérdést hogy ki mit gondol (amiből persze egyből parázs vita lett "jó magyar szokáshoz hűen", de hát ez van 🙂)
12. Ennek semmi köze a szekérhez!
Eleve az autó oldalán állsz! Ha az A oszloptól hátrébb állsz és úgy fejtesz ki rá erőt, akkor tolod (ha úgy tetszik lököd magadtól el), de ha az A oszlop mögötted van (vagyis belekapaszkodsz), akkor nyilván húzod magad felé.
De bass.zátok meg, azt hittem ezek meg a kérdés is evidens dolog még egy általános iskolásnak is!
Kérdező!
A kérdést a lóra és a szekérre vonatkoztatva tetted fel!
Tök mindegy, hogy hány áttételen keresztül - ebben az esetben javaslom egy hagyományos óra működésének átgondolását, ahol az egyik fogaskerék "hajtja" a másik "húzza" a másikat, sőt sok esetben akár egyszerre végzi minkét feladatot is - a ló a szekér előtt halad, így nyelvtani értelemben sem tudná már tolni, hanem csak húzni azt.
Fizikailag sem lehet "tolni" valamit, aminek nincs tolóereje, ill. fordítva sem: "húzni" aminek nincs húzóereje. Ha a ló "tol" valamit, akkor nem keletkezhet húzóerő - ami a szekérre hat.
A Te kérdésed egy áttételes erőhatásra vonatkozik, amit a ló és a szekér vonatkozásában tettél fel. Ebben az értelemben a ló - áttételesen - de húzza a szekeret (húzóerőt fejt ki, értsd: a szekérre).
Tedd fel a kérdésed úgy hogy a szügyre milyen erőt fejt ki: az toló lesz, de maga a munkavégzés a húzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!