Terepen lovaglás közben hasonló tapasztalat? Mit reagálnátok?
Sajnos már csak ritkán tudok lovagolni járni, de régen sokat voltam.
Most van egy barátom akivel néha kimegyünk terepre a tanyájuk környékére.
Hétvégén hárman mentünk, számukra is viszonylag ismeretlen terepen.
Egy szántóföld mellett mentünk, kitaposott keréknyomon végig, a távolban voltak a földterülethez tartozó épületek, de nagyon messze.
Egy idő után véletlen észrevettem, hogy a távolban jön két autó.
Utána nem sokkal megint hátra néztem, és már egyre közelebb voltak.
Elkezdtünk a lovakkal vágtázni, viszont a két autó így is csak közelített, majd villogni meg dudálni kezdtek mikor látták, hogy vágtázunk.
Megbeszéltük, hogy megállunk, vajon mit akarhatnak.
Két pick up terepjáró volt, az egyikben ketten a másikban hárman ültek.
Az egyik úgy állt meg, hogy a befékezett előttünk, és "utunkat" állta. (pedig már álltunk)
Mindannyian kiszálltak, és az egyik az autó platójáról kivett egy puskát, és felvette a hátára.
Majd elkezdték kérdezgetni, hogy kik vagyunk, mit keresünk itt ez magánterület, hogy gondoljuk, hogy itt lovaglunk a megművelt földjükön (semmiféle magánterület tábla nem volt, de még csak egy kötél sem volt kifeszítve, tényleg amerre a szem ellátott egy kerítés sem volt)
Ezen kívül pedig az autó által kijárt úton lovagoltunk, ellenben ők a terepjáróikkal behajtottak a "megművelt" földre.
Meg az egyiknek egy tokban a derekán volt egy óriási kés, azt a mellénye takarta, de betűrte a mellényt a tok mögé, hogy lássuk. (gondolom azért)
Amennyire lehetett kulturáltan megbeszéltük, azt mondták, hogy nem akarnak itt látni még egyszer egy lovast sem, és mondjuk meg a többieknek is.
Nem hiszem, hogy vadász lett volna bármelyikük is, nem akartunk bajt, ezer kérdést tehettünk volna fel mi is, de ugye ment a megfélemlítés a puskával meg a kés mutogatásával, úgyhogy hagytuk.
A barátom apukája mondta, hogy kik azok, legalábbis leírás alapján az egyikről tudta hogy a családfő, és hogy csak annyit tud, hogy tirpák az egész család, meg a motorosokkal szoktak viaskodni hasonlóan, de ő sem érti, hogy a lovasokkal mi bajuk.
Továbbra is az a kérdésem, hogyha nincs jelezve, hogy magánterület akkor honnét tudjuk, hogy nem lehet arra menni?
Mellette erdő is volt, meg vannak állami földterületek is, szerintem kicsit abszurd, hogy "minden föld magánterület".
Ezen az elven nem lehet kirándulni menni se, meg lovagolni is csak karámban ildomos mert minden terület valakié.
Nem a szántásban mentünk, nem kukoricát loptunk, békésen lovagoltunk senkit sem zavarva.
Az épületek olyan messze voltak, hogy csak az látszott, hogy ott vannak, de azt hogy ablak meg ajtó hol van rajtuk az már nem.
Nekik kb. távcsővel kellett minket figyelniük, hogy észre vegyenek.
Tekintve, hogy én az autóikat két mozgó pontként láttam meg először.
Vannak területen ahol ki van írva, hogy magánterület bár ezek többnyire egyértelműek is, tábla nélkül, oda nyilván nem megy be az ember.
Ráadásul itt az sem derült ki, hogy meddig terjed az ő területük, vagy hogy hol kezdődik hogy hová ne menjünk....ha ennyire zavarják ott őket az emberek akkor tessék körbekeríteni az egészet.
Nem kell terméskőből, elég egy kötelet kihúzni meg leszúrni a cölöpöket, a barátomék tanyája is 20 hektáros területen van, ebből 15 hektár kötéllel van lekerítve (igaz elsősorban a lovak miatt)
De akkor is megoldható.
Hozzájuk se szoktak bemenni mások, ide se mennének be ha tudni lehetne, hogy mettől meddig tart a 'tiltott" zóna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!