Ezt miért csinálhatta?
Olyan lovon lovagoltam legutóbb, akin eddig még soha, szóval nem ismertük igazán egymást előtte. Készséges, okos ló, szeret dolgozni is. Amikor leszálltam róla, akkor elkezdett bökdösni a fejével, konkrétan belém törölte az összes nyálát, taknyát. Ezt betudtam annak, hogy vakarózott, mert utána a lábát dörzsölgette a fejével.
Viszont amikor mentünk ki a karámból, kinyitottam a kiskaput, megálltam mellette, hogy fáradjon ki, de odajött hozzám, és nekinyomta a hasamnak a fejét. Így "beszorultam" a ló feje és a kiskapu közé. Nem erősen csinálta, nem nyomott, nem szorított, csak támaszkodott vagy nem is tudom. De így voltunk egy darabig, amíg el nem álltam onnan. Ezt vehetem bújásnak vagy incselkedett? Nem véltem felfedezni semmi agressziót a mozdulataiban, amikor lenyergeltem, akkor a nyeregtartó vashoz támasztgatta a fejét.
10:40-nél érinti az orrával a hátát Monty-nak.
A lovak matrialkális ménesben élnek. Monty azt példázta ha a matriarkális kanca kiüldözi a ménesből és addig hajtja távolra a ménesen kívül míg be nem hódol a ló. Ha behódol és adja a bocsánatkérő jeleket akkor a kamca úgy fogadja vissza a ménesbe hogy hátat fordít és a másik ló odamehet hozzá és úgy csatlakozik hogy érinti utána követi. De ne higgy nekem. Nem muszáj.
#14 ahha és azt is megfigyelted,hogy melyik ló melyikhez dörzsöli a fejét.
Mert egy nagy ménesben nem feltünő, de nálunk a 8 fős ménesben eléggé látszik, hogy nem mindenki dörgölőzik mindenhova. A legalacsonyabb rangú lóba mindenki megtörli a fejét, de ő csak a rokonaiba teheti ezt meg vagyis a saját csikóiba a többi alapból el is hajtja.
15-ös a fejdörgölés nem a tiszteletlenség jele. Vad lovakat tanulmányozz, ott ha egy lónak nincs cimbije így kezdeményez ismerkedést, az más kérdés, hogy elhajtja a másik. A barátság jele, ugyanis a lovaknál egymást szokták segíteni olyan helyeken amikhez nem férnek saját maguk hozzá, ilyen pl. a mar és hát tájéka, és a fej is, mert ugyan dörgölőzhet a lábába, de az nem ugyan az mintha a másik segítene neki. Egy barátságban lévő ló, már a másik marját rágcsálja, vakargatja kölcsönösen egészen a hátig, de amíg nem jut el idáig, akkor kezdeményezni kell valahogy. Ez olyan, mint mikor valaki odamegy az utcán a másikhoz, hogy ne haragudj, nagyon szimpatikus vagy cimbizhetnénk? Na már most vagy azt mondják, hogy igen, vagy elhajtják.
Amíg nem barátok így próbál cimbizni, de nem mindegyik ló vevő rá, te ezt láttad.
A kérdezőnek azt kéne megfigyelnie milyen a testbeszéde, mert ha sunyít, magyarán hátra csapja a fülét, és a farkával dühösen csapkod, akkor fusztrált. A farok csapkodása a szúnyogok, legyek miatt is lehet, ezért érdemes olyankor megfigyelni, mikor nem környékezik ilyen rovarok.
A tiszteletlenség jele a csipkedés, de azt egyből le kell reagálni, pl. határozottan és következetesen kell jelezni, hogy ezt ne. De olyankor az egész testbeszéde másabb mint mikor tiszteli a másikat.
Próbáltam utánaolvasni a ló testbeszédének, de elég ellentmondásos dolgokat találtam a neten. Nem sunyított abszolút, jelét sem adta ilyesminek. Amikor elkezdett belém vakarózni, akkor ellöktem a fejét, akkor választotta a lábát ő is. Amikor átmentem a másik oldalára, hogy ott is felhúzzam a kengyelt, akkor is elkezdett bökdösni, próbálkozott, de már nem olyan nagy elánnal, mint legelőször.
Amikor meg nekem támasztotta a fejét, akkor nem lökdösött, nem vakarózott, csak állt egy helyben. Ilyesmi volt egyébként, csak teljesen hozzám tolta a fejét, homlokát.
18-as ez a szeretet és a bizalom jele a 0%-os vagyok. :D
Attól függetlenül, hogy mit mondanak én még mindig azt mondom, hogy nem a tiszteletlenség jele, hanem megpróbálta értésedre adni, hogy viszket a feje, és bepróbálkozott, ha nem bízna benned akkor nem dörgölni a fejét, hanem jól elkerülne nehogy leszidd :), ha tiszteletlen lenne akkor lóháton is éreznéd, nem engedelmeskedne és stb. és stb.
17-es jól írta a vakargatás menetét, de vajon az ismerkedési fázissal míg idáig eljutnak azzal mi a helyzet vajon? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!