Nehen lehet felvenni, és nagyon ráfeszül a szárra, valaki segít?
Nagyon ráfeszül a szárra, ez akkor jelent problémát, amikor vágtából lépésbe vagy ügetésből/lépésből akarom megállítani. Nem igazán megy. Egyébként egy csodajó ló, nem rohanós, eléggé hajtós, de nagyon szeret ugrani. Ez lényegében azért baj, mert így nem tökéletes a feladat és elég csúnya a felvétel, mivel egy csomót lépked utána. Szóval nem "élet-halál" kérdése.
Nyilván minden hiba a lóban az lovas hibája, viszont edzőmnek, másik oktatónak, alapvetően jól lovagló ismerőseimnek is problémája van ezzel, szóval nem gondolom, hogy ez csak az én hibám.
Próbáltunk már kikötővel dolgozni, hogy ugye ne feszítse úgy előre a fejét, de nem nagyon volt hatásos. Edzőm akar venni feszítőt, amitől én kicsit félek, mert elég erős kezem van, és nem akarom, hogy esetleg elrontsam vagy fájdalmat okozzak emiatt neki.
Szerintetek mit lehetne ezzel kezdeni? Valaki volt már hasonló helyzetben?
" edzőmnek, másik oktatónak, alapvetően jól lovagló ismerőseimnek is problémája van ezzel, szóval nem gondolom, hogy ez csak az én hibám."
Problémájuk van ezzel a saját lovaikon is? Mert akor egyértelmű, hogy nem jó edzőnél vagy.
A megoldás egyébként, hogy nem a szárral kell felvenni, hanem azzal, hogy ellazítod magad a nyeregben és mélyre engeded magad. Rengeteg gyakorlást fog igényelni. Csúnyán hangozhat, de ha a ló nagyn nehezen fogja fel, az is megoldás lehet, ha megcsinálod hogy félfelvétel, felveszed a lovat a testúlysegítségekkel, lazán ahogy említettem, és amikor arra nem reagál erősebben átmozdítod, 'megreszeled' a zablával, amikor meg nem áll. Ezt az utóbbit csak is akkor csináld, ha a ló nem reagál a segítségeidre. HA meglassul akár csak egy kicsit is rájuk látványosan, akkor ne is nyúlj a szájához.
Jegyezd meg: Ha egy ló feszes elől, az azt jelenti nem lovagolod eléggé hátulról. Ezt az edzőnek kéne neked elmagyaráznia, őszintén nem tudom nálad mi a helyzet az edződdel, nem akarok ítélkezni.
Kérlek ne harapjátok le a fejem, ha félreérthetően fogalmaztam, kérdezp ha van valami amit nem értesz, nyugodtan írj rám privátot.
"elég erős kezem van"
Itt a baj gyökere. De végülis a megoldást írja #1. A kérdés az, hogy tudsz-e finom kézzel dolgozni, vagy, már bocs, bot kezed van.
Azért nem tudnád nélküle ellovagolni, mert megszoktad, hogy kezeddel akarod megoldani a problémát. A lovad nem fog hirtelen egyszercsak reagálni a testúlysegítségekre, időbe fog telni mire tökéletesen rövidül, felveszi magát. Akár hónapok, lehet hogy évek. Neked addig is kitartóan könnyű kézzel kell lovagolni, és nem a kifogásokat keresni, hogy neked nem ok nélkül lett ilyen a kezed. Ha jó kedve van a lónak, ha rossz, neked következetesnek kell lenned, mivel fiatal ló még nem állt be a viselkedése, de be fog ha mindent következetesen és jó úton csinálsz.
A feszítő nem megoldás önmagában, csak puha kező lovasnak ajánlott, annak viszont nagyon hasznos tud lenni, de amíg egy közepesen erős vagy vékonyabb csikózablában nem tudod ellovagolni, addig feszítő ne is kerüljön a szájába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!