A 12 éves lányom lóbolond, vehetek neki lovat?
Ezt nagyon meg kell gondolni. Tegyük fel, hogy találtok lovat mondjuk 800ezerért. Fővárosban a bértartás szerintem biztosan 60ezer fölött van. Mondjuk, ha találtok 65-ért, akkor az egy évben 780ezer. Ehhez jönnek még a felszerelések (nagyon drágák), ha jobb minőségűt vesztek(nem a legjobbat), akkor az is lesz körülbelül 7-800ezer szerintem. Plusz jön még a patkolás, féregtelenítés, esetleges betegségek.
A kislány tud rendesen lovagolni? Mert ha néhány dolgot rosszul csinál, a ló is rosszul lesz lovagolva, tehát ez inkább úgy működne, ha egy profibb is lovagolná.
A lóval minden nap foglalkozni kell, maximum heti 1 pihenőnapot kell hagyni, a hét összes többi napján ki kell menni hozzá és ha nem is ül rá senki, akkor is futószárazni kell. A legnagyobb melegben és hidegben is (eszméletlen rossz a tél közepén kimenni, meg nyáron is, ömlik rólad a víz közben). Ha a kislányod nagyon elszánt, és ha beteg, akkor is kimegy hozzá, hogy futószárazza, és még egy edzőt is tudtok fogadni, hogy közben ne lovagolja rosszul a lovat, akkor oké. De nagyon-nagyon-NAGYON drága.
Milliók fognak erre elmenni.
Szerintem egyszerűbb és jobb lenne, ha találna egy jó edzőt, és ha már elég jól tud lovagolni, akkor mondjuk belefizettek a bértartásába, így a sima edzések mellett egyedül is járhatna, fejlődhetne. De ahhoz már tényleg jól kell tudni.
Én 14 éves vagyok,és mindig is lóbolond voltam:)
Állandóan azzal nyúztam a szüleimet,hogy vegyenek nekem egy lovat,de azt mondták,hogy nagyon nagy felelősség,és sok időt vesz igénybe a gondozása,ráadásul sok pénzbe is kerül a tartása.Most már nem bánom,hogy nem engedték,mert már tudom,hogy igazuk volt...most megyek gimibe,időm se lenne majd rá,és tényleg NAGY felelősség!
De helyette van most 2 kutyám,egy pézsmateknősöm,és remélhetőleg nemsokára lesz egy kopasz tengerimalacom is:)
Ezek az állatok együttvéve nem igényelnek annyi időt,mint egy ló,és nem is kerülnek annyiba...persze így is sokat kell velük foglalkozni:)
szia! Tényleg nagy felelősség ráadásul 12éves lányoknál nagy divat a ló mánia ( póniklub stb )
Mostanában sokat fog változni a lányod, lehet ami még most a "kedvence" azt 1 fél év múlva elfelejti,én várnék még vele 2-3 évet, viszont ha akkor lesz ideje,pénzetek meg minden ami kell akkor már igen!
15/L
Szerintem még felesleges.
Nagyon sok pénz. Bértartás 40ezertől a csillagos ég. Maga a ló ára ugye, ami nagyon tág határok között mozog. Kovács havonta, nálunk 12.000.
Felszerelések (ez pénznyelő). Edzés, ha még nem tud úgy lovagolni, 1500 forinttól felfelé.
És ami a legszörnyűbb: egy kólika műtétre nyugodtan számolhattok akár 500.000 forintot.
Másrészt, ki tudja hogy alakul az élete.
Próbáljátok ki a feles bértartást. Így ízelítőt kaphattok abból, mivel jár ez az egész.
ESETLEG FÉLBÉRTATRÁS?
elég sok helyen divat és szokás már, hogy felebértartásban tartanak ketten egy lovat..
és akkor rendszeresen egy lóhoz jár, és megállapodás szerint többet tudja a lovat lovagolni, többet foglalkozhat vele, közelebb kerülhet hozzá...(nálunk volt példa rá, hogy akár naponta-kétnaponta is, a ló állapotától függően lehetett vele menni.
szerintem ez se lenne rossz megoldás.
és azért utáltam meg a lovas sulikat, mert mindig másik lovat nyomtak alám, mert amelyiket szerettem azt kezdő használta vagy előttem lefárasztották.
szerencsém volt h pár lóval rendelkező tanyára járhattam, ahol volt egy ló, akihez jártam, akit lovagolhattam, imádtam; takaríthattam, pucolhattam:D karámjában gereblyézhettem össze a citromokat, és komolyan élveztem a munkát körülötte..
szerintem tanulja meg h a ló nem csak abból áll, h lovaglás, esetleg pucolás, nyergelés.
a mindenapi munka vele sokkalta nehezebb több fárasztóbb.
mindemellett hatalmasan hatalmas felelősség, és egy lovat; amit fontos szerintem kihangsúlyozni; nem megvenni nehéz, mert az egyszeri összeg, hanem a további eltartásokból, orvosi beavatkozásokból, oltás stb fakadó költségek kinullázása.
a ló kényes állat, rengeteg olyan betegség kialakulhat nála, amelyre zsebből ki kell rakni több akár száz ezer forintot.
szerintem meggondolandó, hogy vegyünk-e gyermekünknek lovat.... én is sokat sírtam toporzékoltam érte, de rájöttem, hogy tanulás mellett nem lenne rá időm, és ilyenkor csak a lónak lesz rossz.
én komolyan ajánlom a félbértartást!
Jó lovat 300-400 ezer Ft közt is lehet kapni, aminek rendben vannak a papírjai. A lényeg az, hogy a lány tudásának megfelelő legyen a ló és a vásárlás előtt mindenképpen próbálja ki ő is és egy tapasztaltabb lovas is. Kupecektől óvakodj, főleg ha kisebbségi, persze náluk is lehet jó lovat találni, de ha nem vagy elég szemfüles nagyon átverhetnek. Vásárlás előtt érdemes a ló sütését (azonosítóját)is leellenőrizni és felkeresni az illetékes lótenyésztési felügyeletet.
A felszerelést 1x kell megvenni (jó esetben) és használtan is beszerezhetőek pl kantár, nyereg (és tartozékai)amik gondos ápolás mellett sokáig kitartanak.
BP környékén elég húzós a bértartás ára vidékhez képest. Lóvétel előtt érdemes az istállóknál is szétnézni kb 40-45 ezertől a csillagos ég az ár, de ebben nem mind1 mi van benne, meg hát az se mindegy hogy egy lepusztult istállóról van szó, vagy egy rendezettebb lovardáról.
Állandó kiadás még ezenkívül a kovács, az oltások és a féreghajtás, és nem árt egy kisebb összeget félretenni, ha netán komolyabb baj van.
Ez az anyagai része, de van egy másik is. hogy érzed a lányod gondját tudná viselni a lónak? Hetente legalább 3x kijárni, pucolni, mozgatni? Iskola mellett is tudná csinálni? Beáldozná rá a szabadidejét?
Szép dolog a felesbértartás, de van a mondás,hogy közös lónak túros a háta, ami sajna sokszor beigazolódik. Nem egy példát láttam rá, hogy valaki "kisajátítja" a lovat és mikor jönne a gazdája épp elmegy vele lovagolni (persze a gazdit elfelejti értesíteni). Meg ilyenkor van egy csomó rizikófaktor, pl ha lesántul a ló, ki miatt történt? Mert akkor azt terhelje az állatorvosi költség. Ha tényleg lovat vesztek és bértartásban tartanátok akár felesbe is mindig írjatok szerződést a lovardával illetve a harmadik féllel is, ha felesbe tartjátok.
Remélem sikerül jól dönteni, és bocsi, hogy hosszú lett az irományom.
Néhány válasz hasznos volt a tübbit meg kicsit hülyeségnek tartom! Nálunk egy ló általában max 150 ezer forint amit lovardából papírokkal lehet venni oltással sb...!
Szarintem vegyél neki úgyis belejön majd! Én is 12 vagyok és egy fél év múlva kapok lovat de gondozom és olyan nincs hogy beleun az ember!
részben igazat adok az előttem szólónak...
ha az anyagi keret elég egy lóra, és egyéb ellátásaira, gondolok itt a csillagos egekig növekvő orvosi költségekre, akkor hajrá, legalább egy rendszeres életet élő, kitartó nagyleányzó lesz belőlle, felelősségteljesen fog mindenhez hozzá nyúlni, és sportos is lesz...
de sztem nem csak a sok munka a perdöntő egy ló megvételekor, hanem további, anyagi ellátása...
egy ló nem szeretetben alszik, nem simogatástól lakik jól, és nem kézrátétellel gyógyul meg.
ezek kemény pénzek, melyet nem minden család tud nélkülözni a családi kasszából.(bármennyire is szeretné ha a gyermeke boldog lenne)
annak meg semmi értelme h pl. egy hétig boldogan él a ló új tulajánál, és sajnos bekólikázik, de egy esetleges műtétre nem volt lehetőség félre rakni pénzt és a ló sajnos "elmegy"....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!