Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyatartók többsége miért...

A kutyatartók többsége miért háborodik fel a különböző internetes fórumokon azon, hogy egy, a munkáját becsülettel végző kalauz leszállított egy szájkosárral nem rendelkező kutyát és gazdáját a vonatról?

Figyelt kérdés

[link]

A fent hivatkozott cikkben leírtak szerint a jegyvizsgáló teljesen szabályosan járt el, mivel a MÁV utazási szabályzata egyértelműen szabályozza a személyvonatokon történő élőállat-szállítás feltételeit, miszerint póráz és szájkosár használata kötelező a kutyák esetében. Ez a szabályozás teljesen jogos , mivel az amúgy is kiszámíthatatlan állatok a zárt tér és/vagy a sok ember miatt akkor is támadhatnak, ha adott esetben szelídnek hiszi őket a gazdájuk. Egy esetleges ilyen kutyatámadáskor a kalauz kerülne felelősségre vonásra, amennyiben nem gondoskodott volna az utazási szabályok maradéktalan betartatásáról. És a kutyatámadás lehetősége csak a jéghegy csúcsa, mivel a póráz és szájkosár nélkül utaztatott kutyák sok esetben, ha nem is támadnak, olyan emberek közelébe mennek, akik nem nyitottak az állatotok közelségére, adott esetben megrémülnek a kutyáktól. Egyébként a személyes véleményem, hogy egyáltalán nem kellene állatokkal együtt utazni a különböző tömegközlekedési eszközökön, esetleg lehetne egy külön állatszállító vagont kapcsolni a szerelvény hátuljára az állatokkal utazók számára.

2019. jún. 14. 22:34
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
65%

Van sok idióta szabály,de ez nem hiszem,hogy közéjük tartozik mondom ezt úgy,hogy imádom a kutyákat,nekem is van . Egyrészt tényleg bármi történhet,és odakaphat a kutya ,ha pl véletlenül fájdalmat okoznak neki . Másrészről ha én ismerem a kutyám,és tudom,hogy egy jámbor lélek ,és a tej megalszik a szájában,kinek a posztja ezt eldönteni,mérlegelni,hogy az enyémre nem kell ,de máséra igen ? Így nyilván az összesre kell . De én nem is értem,minek ennyit problémázni ezen,nálam mindig van,ha tudom,hogy utazni fogunk. Ugyanolyan alap ,mint a zacskó amivel felszedem a sz.rt .És azt se felejtsük el,hogy nem mindenki neveli normálisan a kutyáját ,én nagyon nem szeretném ha a zárt vonaton/buszon a vádlimba harapna ,vagy ami még rosszabb az én szájkosaras kutyámba,aki még megvédeni sem tudja magát .

Természetesen hozzá kell szoktatni a kutyát ,szép fokozatosan a viseléséhez ,az enyémnek sem tetszett az elején ,aztán pár nap/hét alatt szépen megszokta és semmi gondja vele.

A többi felvetett problémát (bolt,pláza,vendéglátóegységek) is hasonlóképpen látom : oké,az enyém tiszta,oltott , és normálisan viselkedik,nem ugat,nem jelöl ,nem harap. És a többi ? Sajnos voltam már szem és fültanúja olyan esetnek,ahol pl a Dunában frissen fürösztött kutyát akartak a boltba bevinni . Ez pl enyhén szólva is gusztustalan egy étteremben .

Szóval a retardáltak miatt vannak ezek a szabályok ,én maximálisan támogatom , ugyanis ezzel a normális kutyatartókat is védik . Külföldön (nem mindenhol,de sok helyen ) meg nem azért lehet bevinni a kutyát,mert nem idegbetegek az emberek,hanem mert nem retardáltak . És mert létezik az állattartási kúltúra fogalma,ami itthon enyhén szólva is megkérdőjelezhető . (ürülék felszedése,kutyanevelés,sétáltatás,ivartalanítás,orvosi ellátás,etetés ,had ne soroljam) .Sajnos.

2019. jún. 15. 00:19
 22/32 anonim ***** válasza:
56%
Szerintem teljesen elfogadható, hogy kötelező a szájkosár. Viszont sajnos sokan nem rendes szájkosarat tesznek a kutyára hanem azt a szövet szart ami állatorvosi vizsgálatokra lett kitalálva. Ebben nem tud lihegni a kutya és simán hőgutát kap a vonaton.
2019. jún. 15. 08:36
 23/32 anonim ***** válasza:
51%

@Mihago

New York-ban metron csak hordozoban lehet kutyát vinni.

Becsben szintén póráz + szájkosar, és gyanítom sok más helyen is.

2019. jún. 15. 11:28
 24/32 anonim ***** válasza:
59%

A jegyvizsgáló a szabályok szerint járt el, ennyi. A mopszos gazdinak a szabályt be kellene tartania: vagy szájkosár, vagy zárt hordozó. Más kérdés, hogy a mopsz nyilvánvalóan teljesen ártalmatlan, de a szabályokat akkor is be kell tartani.

Szerintem a kutyatartók többsége ezen nem háborodik fel, legalábbis a normálisabbja. (Én is kutyatartó vagyok).

2019. jún. 15. 17:14
 25/32 anonim ***** válasza:
56%

A háborgásnak az is lehet az oka, hogy főleg a kicsi kutyáknál általában nem kötözködnek, ha nem tartják be a szabályokat, így megszokja a gazda, hogy OK, van valahol egy ilyen szabály, de 2 éve utazom így heti rendszerességgel és soha nem kérték, így neki ez lesz a normális. Aztán ha találkozik egy vonalas jegyvizsgálóval, jön a meglepetés. Nálam is volt már ilyen, amikor a tanuló kaller elkérte a kutyám oltási könyvét is. Szerencsére ott volt vele a vezető jegyvizsgáló, aki megjegyezte, hogy azt csak akkor szokták kérni, ha le akarják szállítani (ez még régen, a színes bilétás időszakban volt, szóval messziről látszott a kutyámon, hogy megkapta az azévi oltást). De ha leszállít, jogos lett volna. Ahogy az is jogos lenne, ha rám szólnának, miért nem a peronon utazik a kutya, mert van egy - a kalauzok szerint is - értelmetlen szabály, hogy 20 kg felett ott kellene utaznia. A szájkosár+póráz vagy box viszont jogos elvárás szerintem. Megijedhet a kutya, rálépnek, a biztonság kedvéért jó ha van, még egy "védelmi vonal".

Szóval a nő összefutott egy - a szabályokhoz mereven ragaszkodó - kalauzzal és neki állt feljebb. Lehetett volna a vjv rugalmasabb (ez az életszerű), de ne piszkálják azért, ha a szabályok szerint jár el. Megjegyzem, csinálnak néha meredek dolgokat a tömegközlekedésen egyesek... kutyával is. A múltkor felszállt egy arc egy kicsi kutyával a vonatra, szájkosár és póráz nélkül, majd leültek az én (szájkosaras, pórázos) nagy kutyám mellé. Laza. 2 napja ültem volna az ülésre, látom, hogy előttem egy kutya utazhatott rajta, mert még az én mércémmel mérve is merő szőr volt az egész. Mindenhol vannak gyökerek, a kutyások között is.

2019. jún. 15. 17:19
 26/32 anonim ***** válasza:
32%

Szerintem azért háborodtak fel sokan, mert ez megint egy olyan szívózás volt, ami teljesen felelsleges.

Lassan ott tartunk, hogy a kutya már ki sem léphet a kertből/lakásból, mert annyi idióta szabályozás van. Pedig, a kutyák a legkevésbé zavaróak.

Nem lenne egy szavam se a szabályok betartatása ellen, ha: nem arról szólna minden repülőutan, hogy kisbabál ordítanak, rugdalóznak órákon át + 40 fokban a tömegen befosnak, bepisálnak, ordítanak + cipővel taposnak az üléseken, rugdalóznak + ordibálnak, rohangálnak, bámulnak, mindent tapicskolnak - de ennek örülni KELL!!!! Mert babucimabici, akinek még a szarját is meg kell kb inni, mert olyan csoda, hogy ő létezik!!!!!

Majd ha a purgyékon is lesz szájkosár, és őket se lehet odafosatni a tömegre, majd akkor elgondolkodom, hogy a kutyámat - aki ezerszer jólneveltebb, tisztább és illatosabb, mint bármilyen mocskos kiskölyök - szankcionálom-e.

2019. jún. 16. 10:01
 27/32 anonim ***** válasza:
56%

17. "A kalauz mondhatta volna, hogy igen, valóban szájkosár kéne, de látom, ez egy kis zsebkutya, ez ugyan meg nem harap senkit, tehát ez egyszer eltekintek az intézkedéstől, de legközelebb legyen."

És honnan tudjuk, hogy ez nem történt meg már X alkalommal? A cikk szerint is évek óta, heti több alkalommal utazik kutyával az illető. Ha most nincs nála szájkosár, mert a kicsinek minek, akkor nyilván máskor sincs nála.

Ha más kaller azt mondja, hogy na jó, kis kutyánál kivételesen eltekintek, akkor az illető legközelebb is így fog utazni - mint a mellékelt példa mutatja, évek óta.... és még büszke is rá, hát taps.

Most legalább garantáltan észbe véste a dolgot, állítom, hogy jövő héten màr lesz nála szájkosár/hordozó.

2019. jún. 16. 10:29
 28/32 anonim ***** válasza:
67%

Az egész csak a kalauz jóindulatán/kutyaszeretetén múlik.

Mostanában elég sokat utaztam németjuhászommal nem rövid távaon Debrecenből Budapestre és Egerbe.

Hivatalos szabály az, hogy nagytestű kutyát kizárólag peronon szájkosárban szállíthatsz, ami oké, de üllés nincs, ergó én a földön utaztam nem egszer télen a -10-be is akár amellett, hogy a vonat ajtaja random kinyílt.

Én szájkosár helyett boxba tettem, mert jobban elvan benne, végigalussza az utat, ez ugye nem szabályos de 1 kalauz se szólt érte csak 1 kérdezte meg, hogy vane nálam szájkosár oltási könyv.

Többségbe kedves kalauzokkal találkoztam volt amelyik mondta h üljek be a kocsiba mert kb -15 volt kint én beültem de szájkosár nélkül. Legutőbb min. 40 fok volt a peronon ablak nélkül a kocsiban 35 de legalább volt ablak, szerintem ez nem csak állat, de ember kínzás is lett volna 2,5 órát ott végigutazni. Beültem a kocsiba szájkosár nélkül, feküdt a lábamnál végig (hozzá van szokva ezekhez a szitukhoz) Senki nem szólt. Utána kigyulladt a mozdony és 2,5 órán át álltunk, szintén senki nem szólt, mondjuk abban a melegben állatvédelmi okokból sem tettem rá a kosarat. Szóval többször utaztam kocsiban, szájkosár nélkül a kutyával, szerencsére nem volt konfliktus, nyilván a kalauzzal történő első találkozó meghatározó, volt amelyiknél nem mertem bepróbálni, de ilyen összesen 2x volt eddgi.

2019. jún. 19. 19:46
 29/32 anonim ***** válasza:
100%
#28: Nekem többször maga a kalauz mondta, hogy amíg nem ülnek mellém, levehetem a szájkosarat a kutyámról. Viszont én alapból mindig felrakom rá és csak ilyen esetben veszem le. Amit viszont nem mindig tartok be, az a peronon utazás: ha nincs beugró, útban van a kutya, aki fél tőle, az még ki sem tudja kerülni, ilyenkor inkább keresek valami nyugis helyet a kocsiban, ahol a lehető legkevésbé zavar másokat. De ha ezért szólna a jegyvizsgáló, teljesen igaza lenne, nem pattognék. 25-ös voltam.
2019. jún. 20. 10:18
 30/32 anonim ***** válasza:
28-as vagyok. Alapvetően én is mindig megvárom az első találkát a kalazzal és már ahogy a kutyára néz látom, hogy hogy viszonyul hozzá. Nagyrészt olyan időpontotkban utazok, amikor alapból kisebb a forgalom kb. utolsó vonatokkal vagy délelőtt. Ha sokan vannak jó a peron boxba beteszem elvan. Ha viszont kvázi üres a kocsi bemegyek lezárom az összehajtott textil boxxal az ülléseket, így a folyosóra nem tud kimenni és szépen elfekszik a lábamnál. De jártam úgy is, hogy újfajta vonat jött amin nem volt peron és sokan voltak akkor természetesen a szájkosár rajta volt, de ahogy ürült a vonat beültem 1 négyes helyre és levettem a kosarat. Ahogy írtama z előbb is eddig a legutóbbi egri utazásom volt az ahol azt mondtam se peron se kosár, mert az már akár egészségügyi kockázatokat okozhat.
2019. jún. 20. 11:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!