Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Border collie panelba? Jó ötlet?

Border collie panelba? Jó ötlet?

Figyelt kérdés
Mit gondoltok róla? Tarthatnám panelba? Rengeteget járok kirándulni meg csak úgy sétálni is szeretek és azt hallottam a bordernek nagy a mozgás igénye. Körülbelül 200méterre lakom a kijelölt kutyafuttató területtől szóval oda is minden nap kitudnánk járni 2-3órára is délután. Igaz még suliba járok szóval azt az időt amig sulban vagyok nyugodtan kéne töltenie. De gondolom reggel egy félórás sétával kezdenénk kibírná addig amig haza jövök nem? Nagyon tetszik az a fajta és nagyon intelligens. Könnyen lehet tanítani?
2010. júl. 7. 21:36
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Tartható lakásban. Ismerek több panelbordert is,és nekem is van 2 lakásban. Nem kell ennyire túldramatizálni a dolgot.

Figyelj,hogyha kellőképpen lemozgatod egy nap(4-5 óra aktív mozgás neki),és emellé az agyát is lefárasztod,akkor nem lehet gá egy borderrel sem. Az enyémek a lakásban alszanak,pihennek, tudják,hogy úgyis megyünk le,le vannak fárasztva. Én pl minden reggelem azzal kezdem,hogy 5kor,amíg hűvös van elindulok velük futni. 2-3 órát futnak,játszanak,tombolnak,gyakorolnak. Ezután a nap további részére maradnak a kissebb séták. Két kisebb a következő,akkor csak futnak egy keveset, elvégzik a dolgukat. Aztán este,amikor megint hűvös van még egy 1-1,5 órás játék,séta gyakorlás nekik.És persze a lakásban is foglalkozva van velük,de ez alap dolog.

Ne mondja azt nekem senki,hogy nem lehet lakásban tartani őket. Lehet,ha a gazda rászánja az időt és energiát arra,hogy eleget foglalkozzon a kutyájával. Azt se mondja nekem senki,hogy jajj ha border a lakásban akkor nem fogsz tudni elmenni se mozizni,se bulizni,se senki. Na nehogy már,suliba is járok,de ha én el akarok valamerre,nyugodt szívvel megtehetem,miután lemozgattam a kutyákat. Ne essünk már abszolút túlzásokba! Viszont tényleg csak akkor vegyél bordert(tök nmindegy lakás vagy nem),hogyha nagyon aktív vagy,nem fogod megunni a napi minimum 4 sétát akár 15 évig,elég következetes vagy,van már kutyás tapasztalatod(egy kezdőt körberöhög egy border),és túléled az első évét,amikor mindent szétszed,szétrág,az asztallábtól kezdve a tapétáig. Én nagyon aktív vagyok,így bátran be mertem vállalni a fajtát.

Viszont nagyon gondold át,mert ha esik,ha fúj,le kell menni velük,és nincs olyan,hogy jajj ma olyan fáradt vagyok,majd holnap jól lemozgatom. Évekig mindig menni és menni kell vele.

2010. júl. 8. 09:56
 12/20 anonim ***** válasza:
Nem jó ötlet!
2010. júl. 8. 10:35
 13/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Először is, nem kezdő kutyás vagyok, de köszönöm az előítéleteket :)

Másodszor, tudom vállalni a napi 4 sétát. Eddig is úgy csináltam a volt kutyámmal: reggel suli előtt séta, suli után rögtön séta, délután minimum két órás szórakozás a futtatón, késő este pedig 1 órás séta. Körülbelül 4órát voltam lent egy nap a kutyával. Ez a minimum volt. Nyári szünetben volt, hogy 4 órát kint voltam a futtatón. (Olyan is volt, hogy megkérdezdték én ott sátorozok-e mert mindig kint vagyok :D) Ezen a négy órán kívül foglalkoztam még agyilag a kutyával fent, illetve az esti sétán mert akkor tudott a legjobban figyelni. Amúgy egy középtestű, terrier keverék kutyus volt. Elég pörgős volt ő is, csak sajnos meghalt :(

Sokat foglalkoztam vele és inkább a kutyámat választottam mint azt, hogy elmenjek. Például ő nagyon fél a tüzijátéktól és a petárdáktól szóval sose mentem miatta szilveszterezni sem. Vele maradtam.

2010. júl. 8. 10:36
 14/20 anonim ***** válasza:
22:45-ös vagyok! Ha tényleg így állsz hozzá a kutyád tartásához, akkor minden OK. Látszik, hogy nem tartozol a divatkutyásokhoz. Na, így vállald be, de tényleg tartsd be azt, amit írtál. Agyilag is fáraszd le, (agility tökéletes erre a célra) nehogy szétszedje a lakást. Ne hagyd, hogy a fejedre nőjön, mindig legyen kifárasztva. Szüleidnek is muszály lesz besegíteni, panelban nagy munka egy ilyen kutyát tartani. Sokat vidd kutyás társaságokba, esetleg kutyasulit is bevállalhatnál, kutyaovit kipróbálhatnád. Az első, és legfontosabb, hogy hívásra mindig visszajöjjön, aztán jöhet ül, fekszik, pacsi és társai. Jó helyről vedd a kutyát! Jó kutyázást!
2010. júl. 8. 10:44
 15/20 A kérdező kommentje:
Köszi a választ.
2010. júl. 8. 12:21
 16/20 anonim ***** válasza:
ha tényleg napi 3-4órát tudsz rászánni arra hogy lemozgasd akkor jól fogja érezni magát a panelban. ellenkező esetben szenvedni fogtok mindketten.
2010. júl. 8. 16:00
 17/20 anonim ***** válasza:
39%
és az egyik legokosabb fajta, szóval igen, könnyű tanítani.
2010. júl. 8. 16:01
 18/20 anonim ***** válasza:
én lakásban tartok border collie-t és több órát futunk, sétálunk valami lefoglalom különböző feladatokkal vagy rágható játékokkal ha éppen más dolgom van. lakásban is tökéletesen jól el van, hiszen imád a gazdi mellett lenni.
2010. aug. 4. 15:10
 19/20 anonim ***** válasza:

Csak azzal is számolj, hogy mostmég sulis vagy, és neki 10 év műlva is fog kelleni a napi 4 (na jó akkor már lehet, hogy csak 3) óra. Fel vagy készülve azokra a lemondásokra, ami felnőttkorodban egy kutyával járhat?

Én utasítottam vissza 3 hónapos spanyolországi munkát a kutya miatt, ami nekem sokáig nem is okozott gondott, de a pasim pl. most nagyon szeretne külföldre (tengeren túlra) menni dolgozni, és mostmár nem csak engem, hanem őt is korlátozza a kutya. Rengeteg konfliktus forrása, ha tényleg ilyen elhivatott vagy. Dolgoztunk Belgiumban, oda kocsival mentünk a kutya miatt, de kutyás albit csak nagyon szar környéken találtunk, ahová nem mertünk költözni, így hónapokig úgy éltünk, hogy rejtegettük a kutyát.

Nemrég váltottam munkahelyet, mert bár az előző melóm a karrierem szempontjából sokkal jobb lett volna, de annyira sok volt a munka, hogy rendszeresen előfordult, hogy 8-kor fél 9-kor értem haza, amit szintén nem tehetsz meg, ha felelősséget vállaltál egy kutyáért. És nekem rettentő lusta kutyám van, közel nem kell neki napi 4 óra aktív foglalkozás, kettő után ígan horkol a lábfejemen, és csinálhatok amit akarok.

Szóval azért sok mindent kell mérlegelni ha kutyát akarsz, és nem csak a mostani életviteledet, hanem azt, hogy mennyire látod előre a következő 10-15 éved, és mennyi áldozatot tudsz meghozni azért, hogy kutyázhass.

Az íráasid alapján nem féltelek, biztosan jó gazdi lennél, és gondolom te is kicsit mániás kutyás vagy, az ilyeneknek mint mi, nem gond, de azért tényleg gondold át százszor is .

2010. aug. 4. 15:48
 20/20 anonim ***** válasza:

Teljesen igaza van az előttem írónak. :o)

Valamint azzal is számolni kell, h a 10-15 évbe már simán benne van h elkezdesz pasizni (ennek legtöbbször a kutya látja kárát, ha nem akkor a pasi - de nagyon nehéz olyan pasit talánlni aki tolerál egy bordert collienyi lekötöttséget) és még egy gyerek is belecsúszhat egy ekkora intervallumba. Én semmiképpen nem beszélnélek le, csak mérlegelj és próbáld reálisan, objektíven a mostani és a majdani lehetőségeidet!

2010. aug. 4. 16:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!