A kutyánknak új gazda kell? Kicsúszott a kezemből az irányítás.
Kicsit bonyolult a helyzetünk. Van egy 2és fél éves labrador kan kutyánk. Elég sokminden el lett rontva nála. Egy nénitől hoztuk el kb 1 éves korában. Szocializáció nem nagyon volt. Sétálni sosem tudott. Úgy voltunk vele, hogy elég nagy a telkünk, napi pár óra játék, labdadobálás, ül, fekszik szépen megy. Most úgy alakult, hogy a férjem külföldön dolgozik pár hónapig. Mi itthon maradtunk a kutyával. Bevallom elég sokszor a kennelbe kényszerült, mert más kutyákkal nemigen jön ki, elég vehemensen ront a kerítésnek, ha kóbor kutyát lát, vagy épp sétáltatnak egyet, ez gondolom a sok bezártság miatt van.
Én nem tudok vele annyit foglalkozni, mint mikor párom itthon volt, jelenleg 30 hetes veszélyeztetett terhes vagyok.
Eddig elvolt az udvaron, de minden éjszakára kenelbe zártam, mert így kicsit nyugodtabb voltam. Viszont a szomszédba hoztak egy staffi kiskutyát, aki láncon van tartva, és 0-24-ben ugat. Az enyém megőrül, nem győzöm a kerítéstől elzavarni, ami egyenes arányban van azzal, hogy így még több időt tölt a kenelben. Úgy érzem elfogyott az energiám. De a szomszéddal se veszhetek össze, hogy a kutyája provokálja az enyémet, mert ha az enyém is megfelelően lett volna nevelve, akkor nem akarna a másiknak nekimenni. A minap már odáig fajult a helyzet, hogy a behívásra nem reagált, így mérgemben egy lapátot kaptam fel, amitől a kutya megijedt, és a földre kucorodott. Szörnyű bűntudatom van miatta, hogy el van hanyagolva, de senkitől sem tudok segítséget kérni. Reális esélyt nem látok rá, hogy iskolába vigyem, házhoz meg egyik kiképző sem jön. Lassan megszületik a babánk, és félek, hogy még türelmetlenebb leszek vele, és egy kennelben fog sanyarogni, amig párom haza nem költözik. Már arra is gondoltam, hogy gazdát keresek neki, de annyira fáj, mert nagyon szeretem. Viszont ez így neki sem élet. Bármilyen hasznos tanácsot szivesen fogadnék.
Ivartalanítva van a kutyus?
Ha a baba megszületik, nem csak türelmed lesz kevesebb, hanem időd is. Mikor jön haza a férjed?
Egyébként jogosan szólhatnál a szomszédnak, ugyanis láncon semmilyen kutyát, pláne kölyköt nem tartunk! Attól, hogy a tiétek nincs 100%-ban szocializálva, még lehettek jó gazdijai! Hogy szegény szomszéd kiskutya egész nap ugat, mert láncon van, az meg végképp nem a ti hibátok. Ezt a problémát kellene elsősorban orvosolni. Tartsa rendes körülmények között, vagy ajándékozza el!!
De másfél évig miért nem dolgoztatok ezen? Miért nem neveltétek? Egy évesen még kölyök volt, akkor még könnyen lehetett volna nevelni és szocializálni! Viszont ezt most orvosolni kell! Nem egészséges a kutyának ez az állapot, mellesleg nem is szabályos és biztonságos ez a tartásmód!
Az ivartalanítás egy dolog, de az nem fogja a viselkedési gondokat megoldani! Vagy hívsz ki házhoz kiképzőt és elkezditek ezt megoldani, vagy ebben az esetben még a bentlakásos képzés sem lenne rossz megoldás (bár nem is a legjobb).
Gazdát így nem fogsz neki találni. Annyi a gazdára váró labrador keverék, mint égen a csillag. Még a normális, szocializált kutyák sem kellenek senkinek, nemhogy a rosszul nevelt, elhanyagolt, agresszív, kezelhetetlen kutyák. Menhely nem fogadja be, hisz mind 150%-on működik. Így maradna az agyonverés, lealtatás meg hasonló törvénybe ütköző megoldások.
Nyilván agyonverni nem fogom. Tudom, ez hülyén hangzik, de nekem elég volt az is, hogy megtanult ülni, feküdni, a kaját bármikor ülve kivárni, és hasonló dolgok. Állatorvos rendszeresen jár hozzá, embereket körbeugrálja, bárkit beenged, az agresszió semmilyen jelét nem mutatja az emberek felé. Nyilván próbálok korlátokat szabni neki, de mégis úgy érzem a férjem a falkavezér és nem én.
Azt is tudom, hogy hülye felfogás az, hogy falun minden második háznál ezt látom, de a nagy szeretetben elsiklottunk afelett, hogy valahogy más kityákkal is kijöjjön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!