Mit tegyek ha ilyen a kutyám?
Olyan a kutyám ( kis fehér Bichon Bolognese)
hogy viszonylag elég gyakran jár közösségbe és mindenkit megugat és rátámad arra aki nem tetszik neki. Főleg a gyerekeket utálja.De persze a családon belül mindenkit imád..
Más kutyákat is utál.Minden kutyát megugat de ha közelebb jön az a kutya akkor nagyon fél...Kicsit agresszív...
Mit tegyek vele? Kutya pszichológus?

nem téged probál védeni a számára idegenektől?
ez lehet falkasorrend probléma is: neki kell téged megvédeni mindenkitől, mert te vagy a falkában az alacsonyabb rendű, ő meg a fönök
ideje visszavenni a hatalmat, márcsak a kutya miatt is, mert ettől valószínüleg merő stressz az élete ... mindig rád kell vigyázni

A kutya nem ilyen, hanem azt gondolja, hogy ő a főnök, és neki kell irányítania a falkátok életét, viszont folyton akadályokba ütközik, hiszen hát hogy is tudna irányítani egy egész ember családot, az embertársadalomban.
Az, hogy más kutyákat megugat, valószínűleg azt jelenti, hogy nem érzi úgy a gesztusaitokból, hogy ti meg tudnátok őt védeni, és többek között emiatt is úgy gondolja, hogy ezeket a dolgokat neki kell intéznie.
Hatalmas terhet vennétek le a válláról, ha a vezérség szerepét át vállalnátok róla, és nem kellene egyfolytában a falkája megmentésén feszülnie, hanem élhetne hátradőlve kényelmes kis kutya életet.
Olyan nincs, hogy kutyapszihológus, csak tréner, meg kutyaiskola. Van viszont kutyapszihológia: www.scribd.com/doc/8027039/Jan-Fennel-Kutyapszichologia
ezen a linken egy ingyen online olvasható könyvet találsz, ami leírja, hogy hogyan is kellene az embernek viselkednie, hogy kutyának és embernek is egyaránt kényelmes és nyugodt legyen a közös élet.
Viszont mivel szocializációs problémái is vannak, ezért a legjobb lenne, ha elvinnéd egy kutyaiskolába. Itt megtanulja hogyan kell kutyatársaságban viselkednie, te pedig meg tanulod, hogy melyik jelzésére hogyan kell reagálnod, hogy egyértelműen tudja a kutya, hogy amit épp csinált, az helyes vagy helytelen.

A fajtanév alapján valami hasonló kis termetű kutyára gondoltam. Szerintem több ok miatt is lép fel támadólag az idegenekkel, legyen az kutya vagy ember:
- Mivel kicsi, tőle mindenki nagyobb, így mielőtt rátámadnának, ő támad. Magyarul fél.
- Nincs rendesen szocializálva. Mikor hoztátok el az alomból? Egy kiskutyát 8 hetes kora előtt nem szabad elválasztani az alomtól!
- El van kényeztetve.
- Nincs megnevelve.
- Sokszor idegileg labilisak az ilyen kutyák.
- Mivel szerintem lakásban tartjátok, nem találkozott kiskorában azokkal az ingerekkel, amikkel most igen... ebből következik az, amiket leírtál.
Cesar Millan műsorát nézegesd a National Geographic-on (Csodálatos kutyadoki) pontosan ilyen kutyákat gyógyít meg, akiknek van egy kis defektjük.
Vagy ott van a Spektrumon valami Victoria mittudoménkinek a műsora a Póráz két végén. Ezekből sokat tanulhatsz és hasznosíthatsz.
Cesar műsora inkább ilyen "ezotérikus", az állat lelkét gyógyítja, hogy megfelelő állapotba kerüljön. Victoria pedig gyakorlatias, magyarul ha rosszat csinált, akkor "büntetés" (kitesszük a szobából, elfordulunk tőle, stb), ha jót csinál, akkor jutalomfalat.
Köszönöm mindenkinek a remek segítségeket! :)
Megpróbálom hasznosítani
Amúgy lehetségesek amiket írtatok, lehet, hogy engem véd az idegenektől, lehet, hogy el van kényeztetve :)
Majd ezentúl jobban figyelek...
Köszi mégegyszer

14.23 vagyok.
Szerintem ha egy kutya meg akar védeni, azt nem így teszi, hogy mindenkire ráront. Amúgy amíg nem olvastam utána a fajtának, nem tudtam semmit róla. De kb. amit olvastam nagy vonalakban az, hogy társasági kutyának tenyésztették, soha nem volt semmilyen más célja! Magyarul nem végezheti ösztönszerűen az ilyen cselekvéseket. Egész nap csak feküdnie kellett és tűrnie, hogy cirógatják. Viszont a cikkben leírtakkal teljesen egyetértek, hogy a hibás, lelkiismeretlen tenyésztésnek (ami inkább szaporítás) az oka annak, hogy így viselkedik.
Ha egy kutya meg akar védeni, akkor nem vonul vissza, ez a legnagyobb érvem, hogy nem megvédeni akar. Jó, most sokan fogtok jönni, hogy "kicsi, mit tudna csinálni?" A kutya olyan hűséggel kötődik az emberhez, a falkájához, mint más élőlény (még az ember is ide tartozik) sohasem! Az első aki üdvözöl, és az első aki a védelmedre kel, ha úgy hozza a sors. Ha úgy érzi, veszélyben vagy, támadni fog, de nem hátrál meg! Elvégre meg akar védeni. Az, hogy ő a főnök? Elképzelhető. Meg akar védeni? Nem hiszem. Ha ő a főnök, és meg akar védeni, akkor nekimegy még egy pitbullnak is (legyen akármilyen kutya), elvégre téged védelmez. Egy falkavezér milyen üzenetet sugároz a falkatársaknak, ha megfutamodik? Azt, hogy pocsék vezér.
Köszönöm, hogy foglalkoztatok ezzel....
És nayon sok értelmet látok a segítségeitekben ! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!