Szerintettek igy én is szaporitó leszek?

Nekem tetszik a hozzáállásod, az átgondoltságod, a felelősségérzeted, hogy tisztában vagy a nehézségekkel, költségekkel.
Nem egyszerű dolgot vállalsz be, az biztos...
Érdemes lenne egy olyan biztosítékot is találni magadnak (ember, hely és tartalék pénz), hogy ha majd x év múlva megszorulsz, csődbe jutsz, vagy akár csak el kell menned messzire dolgozni pár hétre, akármi, stb., akkor is biztonságban legyenek a kutyák. Mert ha az ember rosszul áll, 1 kutyát még csak-csak el tud látni, de hatot, tízet már aligha.
Nyaralni sem fogsz pár évig :D.
Egyre figyelj oda, hogy a dp szűrés meg legyen a szukádnál és a fedező kannál is. Nem vagyok szakértő a témában, de legjobb, ha mindkettő HDA-s lenne, úgy a legnagyobb esély, hogy a kölyköknek is jó lesz a lába, és tudnak majd rendesen sportolni. Én személy szerint már a HDB-s kutyák fedezését is etikátlannak tartom, de mondom, csak személyes vélemény.
Ha nagyon beszűkült állatvédősdien nézzük, persze, szaporítás, de valójában szerintem nem.
Fajtatiszta, dolgozó, versenyeken is eredményes szukához választasz egy szintén eredményes kant. Ezt lehet venni egy tenyésztő első szárnycsapásának. Mindenki elkezdte valahol!
És ha lesz egy tízes alom? Tényleg mindet megtartod? :)

Megmondod ki az a szuka aki több kiállításon is fajtacsoport győztes lett?
És még dolgozó szülőktől is van?
A magyar szánhajtók 90 %-a keverékkutyákkal húzat.

Nem derült ki számomra, hogy hobby musher szeretnél lenni, vagy komoly versenyambícióid vannak. Ha komolyak a szándékaid, akkor nagyon kérlek, felejtsd el, hogy bármilyen Magyarországon kiállítás győztes kutyával tenyésszél. 15 éve foglalkozom szibériai huskykkal, és ez alól a szabály alól egyedül csak a finn, norvég vagy svéd champion kutyák lehetnek kivételek. Arrafelé kicsit más a hozzáállás a szánhúzó kutyákhoz. Szép eszme, hogy a kutya „szép” is legyen, meg dolgozzon is jól, de ez nem működik. A szibériai husky standard egyébként nagyon széles határokat enged meg, és a kiállításon nagyon függ attól az eredmény, hogy ki hogyan értelmezi. A szépség meg relatív dolog, számomra az a szép, ami funkcionális. Hogyan várhatná el bárki egy küllembírótól, hogy mondja meg, milyennek kell lennie egy szánhúzó kutyának, ha még soha életében nem látott szánt húzó kutyát. Lehet, hogy változnak majd a dolgok, mert egyre több olyan küllembíró működik a fajtában, akik musherok is, de ez még csak a távoli jövő. Csak az tudhatja, hogy milyen a megfelelő mozgás és felépítés, aki már több 1000 km-t állt kutyafogat mögött. Ne feledd: ugyanannyiba kerül felnevelni egy szánhúzás szempontjából kimagaslóan ígéretes almot, mint egy átlagos vagy gyengébb almot.
Ha tényleg komolyan gondolod és a körülményeid is megfelelőek, személyes beszélgetés után szívesen segítek, főleg, ha tényleg szibériai huskyról van szó. Külföldön lehet kapni fiatal vagy felnőtt szukát, amit később befedeztethetsz kint. Ne feledd, ha hibázol, 15 évig szívod a következményeit. Nem attól leszel szaporító, hogy nincsenek a kutyáidnak kiállítási eredményei, hiszen a szibériai husky munkakutya, nem pedig dísz.
És még valami: az, hogy a kutyád jól dolgozik a cannicrossban, még nem jelent semmit. A canicross nem tesztel egyetlen egy kutyát sem, mivel sem a kilométerek száma, sem pedig a sebesség nem megfelelő. Nagyon sokan beleesnek abba a hibába, hogy befogják a kutyát, az húz és lelkes, és azt hiszik, hogy ez elég. Minden kutyafajta tud lelkesen húzni, a pincsitől a bernáthegyiig. Nem ettől lesz jó szánhúzókutya.

12:22
Te elhitted, hogy van egy kiállítási "többszörös csoportgyőztes" szukája, aki dolgozó ősöktől származik?
Pont ezért kérdeztem rá.
Fél kezemen meg tudom számolni, hány husky nyert csoportot, pláne szuka.
És egyetlen olyan kutya sincs kiállításon, akinek fogatos felmenői lennének.
Kamu az egész, így akarja igazolni hogy mekkora ász.
Utolsó husky az országban, aki kiállításon is bizonyított és fogatban is használták Igloo Dogs Cowboy volt. Ő meg már tuti nem él, mert 17 éves lenne.

Nézd, mindenki ártatlan, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják! :-)
Én nem vagyok járatos a kiállítások világában, számomra nonszensz, hogy olyan valaki minősítse a kutyámat, aki soha nem látott még dolgozó kutyát, éppen ezért nem tudom, hogy hány szuka nyert csoportot mostanság.
Számomra a fogatos felmenők azt jelentik, hogy a tenyésztés során a szelekció egyedüli szempontja a munkateljesítmény volt. Ilyen kutya pedig biztosan nem volt a kiállításokon, ezt tudom. Viszont azt is tudom, hogy sokan fogatos felmenőnek ill. munkakutyának titulálják azt a kutyát, akit Magyarországon néhányszor már befogtak, vagy esetleg 5-6 km-es dryland (kocsis) versenyen elindultak vele. Ha egy kutya 30-40 km-t tud lefutni min. 25 km/h-s átlagsebességgel, akkor az a kutya már „letett valamit az asztalra”. Ilyen teljesítményre viszont egyetlenegy show-kutya sem képes.
Viszont mindenki elkezdi valahol, régen én is azt gondoltam, hogy azért legyen a kiállításon is sikeres a kutya. Ha valaki szólt volna nekem, akkor nagyon sok időt, pénzt és energiát megspóroltam volna.
Régen egyszer megjelent valamelyik újságban a szánhúzókkal kapcsolatosan egy táblázat, amiben a szaporító volt összehasonlítva a tenyésztővel. A szerint a táblázat szerint minden kutyaszánhajtó szaporító, mert csak a kiállítási eredmény teszi a tenyésztőt tenyésztővé. Én jót mulattam rajta, nem kell ilyenekkel foglalkozni, az számít, hogy külföldön milyen megítélése van az embernek. Lehet, hogy a kérdés a táblázattal kapcsolatos, provokatív kérdés, de majd a kérdező megmondja. Bár nem értem a kérdést, mert az általános megítélés szerint kiállítási győztes kutyától almot lehozni nem szaporítás.

Ezen már vitatkoztunk néha személyesen, most ne menjünk bele. :) Mindkettőnknek más az elképzelése és a véleménye.
Azért Karcsi is elég jól elvolt a kanokkal, akik akár show kutyák is lehettek volna, bár nem jártak kiállításra.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy az sem igaz, amit kérdez. Persze itt névtelenül bárki írhat bármit.
Hol is kezdjem?!
A kérdés nem provokativ volt csak az oldalon rengeteg vita megy,hogy ki számit tenyésztőnek és ki szaporitónak.Azért mert a kutyámnak van egy pár kiállitási erdménye és szeretném befedeztetni attól én még nem leszek tenyésztő és nem az erdményeket tartom fontosnak és a kölykökkel nem kiállitásra szeretnék járni.
Tudom,hogy egy kiállitási kutya soha nem veszi fel a versenyt egy kimondott munkakutyával,vagy egy malamut sem a huskyval.Amig a husky szélsebesen végig rohan a versenytávon addig a malamut komótosan "besétál",kétszer annyi idő alatt.Tovább megyek hiába hiába inditják külön kategóriába a malamutokat,samoyedeket és a grönlandikutyákat őket sem lehet összehasonlitani.Vagy nem jól látom?
A versenyzés komolyan gondolom ezért is mentem már el egy jó pár versenyre és szivesen fogadom a tapasztaltabb versenyzők tanácsiat is.Azzal meg egyetértek,hogy mindenkinek el kell kezdenie valahol.Mint kezdő ugy gondolom,hogy meg kell tanuljam ezt a sportot.Nem kezdhetek rögtön profi kutyákkal.Tudom ha jobban bele merülök a dolgokba akkor már akkor már nekem sem lesz elég ez.
16:10
Te is ugyanúgy névtelenül irogatsz itt.
Légyszives áruld már el ki vagy,ha belekezdek a versenyzésbe akkor legalább jó messzire elkerülhetlek.
Eddig csak jó tapasztalataim voltak a versenyzőkkel,mindegyik nagyon kedves és segitőkész volt.Te kivétel vagy.

Nem kell elkerülni, nem vagyunk egy kategória.
Tényleg tök rossz lehet, ha lebukik az ember hazugsággal, olyankor mindig az a hibás, aki lebuktatta.
Megnyugtatlak, már kiöregedtem a versenyzésből.
Ha nem hablatyoltál volna össze mindenféle kiállítási eredményeket, másképp válaszoltam volna. De teljesen felesleges ilyen hazugságokba bonyolódni. Tudod, a sánta kutya...
Ha simán elmondod, hogy kimondottan szánhúzásra szeretnél egy almot, nem csodálkozok rá, sokan csinálják.
Ha tényleg jártál szánhúzó versenyen, akkor láthattál olyan fogatot, ahol csupa alomtestvérek voltak.
Csak az a bibi, mikor azt hiszi valaki, hogy mondhat akármit, nincs kontrollja. Hát van. Kicsit túl jól ismerem a hazai husky állományt.
Várunk a következő tenyészszemlén, ha törzskönyvet szeretnél a kiskutyáknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!