Fajtaválasztás? Melyik lenne az álomkutyám?
-rövidszőrű (max labradoros szőrig)
-idegenekkel szemben bizalmatlan, jó házőrző/jelzőkutya, nem enged be idegeneket a területére, nem haverkodik az utcán akárkivel
-egygazdás, ragaszkodó, simulékony, gazdacentrikus, "elhagyhatatlan"
-intelligens, tanulékony (szeretnék neki trükköket tanítani stb)
-mozgásigénye közepes, kedveli a kirándulásokat, nagy sétákat, de szívesen heverészik tévézés közben is
-van egy hörcsögöm, jó lenne, ha nem szeretné minden áron kinyírni, gyengébb vadászösztön előny
-testmérete mindegy, lehet nagy és kicsi is
Amit nyújtani tudnék neki:
-lakás (60nm)
-napi 3x séta (összesen 2-3 óra)
-zöld övezet, közeli parkban játék más kutyákkal, labdázás stb. Amit igényel :)
-hétvégente úszás és kirándulás
-prémium táp
Előre is köszönöm a segítséget.
Amit ezek alapján javasolni tudok:
-francia bulldog
Igényli a sok játékot, de néha lusta is tud lenni. 2-3 óra séta elég neki, viszont télen és nyáron fokozottan kell rájuk figyelni. Ha nem tenyésztőtől veszed, szinte biztos, hogy beteges lesz. Vadászösztön nincs bennük egyáltalán.
-törpepincser
-foxik (bár vadászösztön előfordul)
-amstaff
Kicsit nagyobb testű, határozott nevelést igényel.
Ezeken kívül bármilyen rövidszőrű kistestű kutya.
Ha nem ragaszkodsz a fajtatisztához, akkor ajánlom, hogy menj be egy menhelyre, ott tuti beleszeretsz egy turmix kutyába.
Ha mindenképpen fajtatisztát szeretnél, akkor még ezt az oldalt tudom ajánlani:
Azért szegény hörcsögödet ne engedd bántani!
Egyébként Basset Hound is jó lehet.
A francia bulldog és staffi nem egygazdás, és nem bizalmatlan idegenekkel...
Staff vadászösztöne pedig kifejezetten erős, a foxiról már ne is beszéljünk.
En szemely szerint kis- vagy kozepestestu kutyat nem tartanek hazorzesre. Miert olyan fontos a rovid szor? Ha kinti kutyat akarsz—> hazorzesre szerintem semmi kepp se olyat vegyel, amelyiket oltoztetni kell. A lakasban tartasra meg a hazorzo osztonnel megaldott kutyus azert nem jo, mert hajlamos az ugatasra ha valaki elmegy az ajto elott. Tehat ezt gondold at.
Rovid szor lakasban: eleg sok szovetbe bele tud menni, kifejezetten szur es nagyon nehez kiszedni a szonyegekbol. A hosszu szoru ebeket azert ajanlanam inkabb, mert a szoruk egy helyen osszetomorul es csak felszeded kezzel a sarokbol, vagy ha nem, napi egyszeri porszivozassal (ami kb 15-20 perces feladat a lakas meretetol fuggoen) szormentesse teheto a lakas.
Ha rendes tarsashazi lakasba szeretned a kutyust, inkabb valami olyat kellene valasztanod, amelyik nem kifejezetten hazorzo. (Nem buli a kutya ugatasa miatt a rendorsegre jarni, mert feljelentenek hidd el.)
Egyebkent nekem hirtelen a rovid szoron kivul a mudi jutott eszembe, vagy tulajdonkepp barmelyik juhasz kutyafajta (vagy pasztor? Sosem tudom hirtelen melyik-melyik, az egyik a nyajat orzi, a masik pedig terel) csak ugye ezeknek a kutyaknak nagy a bundajuk.
Egyebkent lehet, hogy erdemes lenne tenyleg valamelyik menhelyre allatogatnod es onnan kivalasztani egy kutyust, amelyik pontosan neked tetszik es szamodra jo lenne: pl.: egy nemet juhasz kevereket, amelyiknek rovid a szore. Ott raadasul mar kiforott szemelyiseguk is van.
Remelem, hogy azert valamelyest tudtam segiteni! Jo kutyazast!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!