Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A szomszéd kutyája megtamadta...

Tajta92 kérdése:

A szomszéd kutyája megtamadta a miénket a saját kertünkben, a szomszéd kutyatartoe a felelősség, ugye?

Figyelt kérdés
A kertben a gyerekkel gyümölcsöt szedtünk, mire a szomszéd kutyája atugrott és osszeverekedtek. A mi kutyánk pitbull rottweiler keverék, a szomszédé Husky. Megserult mindkét kutya. Állatorvosi kezelesre szorul a miénk, begyulladt a szeme környéke. Ilyenkor ugye a támadó kutya (szomszédé) a kezelés költsége, ugye? A miénk csak minket vedelmezett. A kicsi még 3 éves sincs, nagyon megijedt. A mi kutyánk szelíd amúgy. Nem Bántott embert, rendszeres állatorvosi viziten tartott. Mi a teendő?
2018. jún. 28. 08:45
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Mindenki köteles a saját telkén belül tartani az állatát, szökését meg kell akadályozni.

Ez alapján szerintem a szomszéd a hibás, de javítsatok ki, ha tévedek.

Nem tudom mennyire számíthat még az, hogy kié a kerítés, ahol át tudott jönni.

2018. jún. 28. 08:58
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm. A kerítés közös, a két telket ez választja el. Bokorral is át van nőve. Szóval kerítés az van, csak alacsony, mert át tudta ugrani.
2018. jún. 28. 09:16
 3/9 anonim ***** válasza:
58%

Igen, az övé a felelősség.

Nekem is pitem van, nálunk is többször átjött a szomszéd beagli (mindig ő húzta a rövidebbet, nem is értettem, miért jár át).

Ha az én kutyám is megsérül, tuti benyújtottam volna neki a számlát, hisz az ő kutyája hagyta el a területét.

2018. jún. 28. 09:18
 4/9 anonim ***** válasza:
5%

Mivel mindkettőtöknek van kutyája, és közös a kerítés is így mindketten felelősek vagytok azért,hogy az megfelelő magasságú legyen. Ha nektek nem lenne kutyátok vagy csak egy tacskótok lenne akinek megfelelő lenne a meglévő alacsonyabb kerítés akkor lenne tisztán a szomszéd a hibás. Illetve akkor is a szomszéd lenne a hibás ha a kutyája megbontotta volna a kerítést, amit ő nem szüntett meg és azon a nyíláson megy át a kutya.

De ha esetleg a szomszéd tudja bizonyítani, hogy ő már megakarta magasítani a kerítést amire miattatok nem került sor, mert nem járultatok hozzá, nem fizették volna a rátok eső fele költséget stb, akkor még rátok is tolhatja a felelősséget.

A kutyátok kezelési költségét csak bíróságon, kártérítési perrel tudjátok behajtani rajta, kivéve persze ha magára vállalja önként.

Azt javaslom, hogy mindenki fizesse ki a saját kutyája kezelési költségét, tanuljatok az esetből - hiszen holnap a te kutyád is ugyanígy átugorhat - és közösen magasítsátok meg a kerítést. Ha a szomszéd ebben nem partner, akkor előbb saját költségen csináltasd meg a kerítést és utána sokkal jobb esélyed lesz a bíróságon. Ezesetben az orvosi költségen felül a kerítésmagasítást is rá lehet verni.

2018. jún. 28. 16:19
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a valaszaitokat.

Nemrégiben költöztünk ide. Mivel ott ahol atugrott a kutya, magas bokor van, nem is láttuk hogy ott milyen állapotban van a kerítés, az csak a szomszéd oldaláról látszik.

1000%-ig biztos vagyok benne hogy a mi kutyánk nem fog atugrani, ugyanis már nem fiatal, ő már nyugodt lélek. Ráadásul a kertbe csak akkor mehet be, ha van valaki vele. Egyedül nem fog felmenni.

De azért köszönöm.

2018. jún. 28. 16:37
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy közös hiba. Mindenkinek kerten belül kell tartani a kutyát. Neki sikerült? Nem. A tied átment? Nem. Akkor ez 100 %-ban az ő felelőssége. Nem kell 2 m magas kerítést csinálnod csak azért, mert kutyád van. Lehet az 20 cm-es is, ha a kutya nem megy át rajta. Szóval itt neked semmi felelősséged.
2018. jún. 28. 17:14
 7/9 anonim ***** válasza:
Szépdolog az igazságérzet, csak jó lenne megérteni, hogy a bíróság célja nem az igazságszolgáltatás hanem a jogszolgáltatás. A bírói gyakorlat szerint a kutya saját telken tartásának törvényi előírásának a fizikai akadály felel meg, azaz a megfelelő magasságú és állékonyságú kerítés. Ha nincs megfelelő kerítés akkor az lesz a felelős akinek a felelőssége lett volna ennek biztosítása. És itt jönnek a problémák, egyes bírók továbbra is a "jobbkéz" szabályt alkalmazzák, azaz a telket elválasztó kerítésnél a jobb oldali a te felelősséged a bal oldali a szomszédé. Namost ha a kutya pont balról jött, akkor egy ilyen bíró 10 perc alatt megállapítja, hogy a kérdező a hibás. Másik bíró aztmondja, hogy a kutyák jelenléte felülírja a jobb/bal szabályt, de simán megállapítja a közös felelősséget mivel a kerítés egyik kutyának sem megfelelő azzal, hogy kölcsönösön kártérítési kötelezettséggel tartoznak egymásnak (igen, még ilyen abszurd döntés is születhet ebben az országban). A harmadik bíró meg azt mondja, hogy az a hibás akinek a kutyája átment. Na kitudja garantálni a kérdezőnek, hogy a harmadikat kapja? De mindegy is, úgyis lesz fellebdzés és másodfok. Pár év bíróságra járás simán kinéz. Meg egy ellenséges szomszéd, aki még mindig pokollá teheti a kérdező életét teljesen törvényesen, például vesz pár gyöngytyúkot kakassal, meg kilakoltatási pár szélcsengőt, de nem akarok ötleteket adni senkinek. Ha nincs többszázezres orvosi költség, és/vagy maradandó egészségkárosodás a bíróság és a garantált ellenségeskedés helyett, még mindig a békés rendezést javaslom. Könnyű osztani az észt, ha más fa***val lehet verni a csalánt.
2018. jún. 28. 18:06
 8/9 anonim ***** válasza:
Hülyeséget írtam a jobb/bal szabálynál, ha balról jön a kutya akkor a szomszéd a hibás, ha jobbról akkor a kérdező.
2018. jún. 28. 18:09
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Na hát és akkor mi van ha se nem jobb, se nem bal szomszéd? Ugyanis a bal és jobb szomszedomnak is megcsináltunk a keritest mikor idekoltoztunk, pont a kutya esetleges meglogasa miatt, viszont ez a telek végén lévő szomszéd...

Tegnap beszéltem vele. Jól van a kutyajuk, a nyakán van egy nagyobb veromleny, a miénk pedig csak antibiotikumot kap meg fertőtlenítő krémet.

Én sem akarok gondot vele, örülök hogy ennyiből megúszták a kutyák.

Tegnap az is kiderul hogy a kerítés az jó állapotban van, 1.75 cm-es. Csak valami bakrol sikerült atugtania.

2018. jún. 29. 06:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!