Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Melyik a jó bentlakásos...

Melyik a jó bentlakásos kutyaiskola?

Figyelt kérdés
Én ezt találtam, de ha tudtok jobbat vagy olcsóbbat ill. véleményeket kérek köszi.

2018. ápr. 1. 19:03
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Bizonytalan védőt mutat? Fél és ugat az emberek körül? És mi lenne a cél?
2018. ápr. 2. 19:57
 12/19 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem ne adjátok oda a kutyát sehova! Hívjatok házhoz kiképzőt, vagy próbáljátok elfogadni, hogy fél. Esetleg vmilyen enyhe nyugtatót felíratni neki, sokkal jobb, mint vmi agresszív "kutyakiképzőnek" odaadni. Sose hagyjátok, hogy vki a ti felügyeletek nélkül foglalkozzon a kutyával.

Én eddig 2 kutyát láttam, aki bentlakásos suliban volt (2 hétig). Mindkettő aranyos, barátkozós kutya volt, de olyan öszetört állapotban jöttek haza, hogy azt borzasztó volt látni. Ráadásul semmilyen parancsszóra nem hallgattak többé (gondolom annyit ismételtették velük a gyakorlatokat, hogy teljesen kikészültek a kutyák.)

Victoria Stilwellnek van több kutyakiképzős könyve, ő nagyon jó sztem. TV műsora is volt,a részek fent vannak a youtube-on (A póráz két végén a címe).

2018. ápr. 3. 12:26
 13/19 komis1 ***** válasza:
77%

Pár dolog nem stimmel ebben a sztoriban, legalábbis nem érthető.

Nem tudjuk továbbra sem, hogy milyen fajtájú a kutya, mi lenne a szerepe és mi lenne az elvárás vele szemben.

A belinkelt videó pásztorkutyák területőrzését vizsgáló teszten készült. Ez alapján arra következtethetünk, hogy egy pásztorkutyáról van szó, amelytől a porta őrzését várjátok el.

Az sem stimmel, hogy most a kutyával mi a baj, tényleg fél-e. Az általad belinkelt videón szereplő kutya nem fél. Nem elég bátor, hogy egy félelem nélkül közeledő (fenyegetően viselkedő) támadóval szemben harcba bocsátkozzon, de ez extrém nehéz (félelmetes) helyzet egy kutyának. Ez a kutya egy átlagos szituban egy átlagos emberrel szemben nem félne egyáltalán.

Te viszont azt mondod, hogy a ti kutyátok fél az emberektől általában. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy akkor is fél az emberektől, ha azok nem fenyegetik. Ennek két oka lehet, idegrendszeri probléma vagy a kölyökkori szocializáció elmaradása. Igazából bármelyik is a ludas, kb semmi esély a helyrehozásra. Az idegrendszeri probléma születési adottság, hiába csinálsz vele bármit, ha félősnek született, az is marad. Szerintem egyébként a másik lehet a valódi ok, a legtöbb félősség hátterében ez szokott állni, nevezetesen a szocializáció elmaradása. Ezt kölyökkorban, 13 hetes korig kötelező megejteni, idegen közegbe kell vinni a kölyköt, ahol minél több idegen emberrel, idegen kutyával, idegen ingerrel kell találkoznia. Sokan, pl. orvosok azt mondják, hogy ebben az időben még az oltások nem védenek, addig ne vigyük a kutyát sehova. De ez hülyeség. Vinni kell a kölyköt, vigyázni, hogy oltott kutyaval találkozzon, az utcáról ne szedjen fel semmit, de ha ebben az időszakban kihagyja a szocializácót, akkor szinte biztosan szorongani fog az idegenektòl. Mivel azt mondod, idős a gazdi, azért nem tudja kutyaiskolába se vinni, valószínűleg ezért volt, hogy a kőlyköt se vitte szocializációs sétákra, meg azóta se semmilyen sétára. Ezért lett ilyen.

2018. ápr. 3. 21:51
 14/19 komis1 ***** válasza:
38%

Én a helyetekben nem foglakoznék már semmilyen kiképzővel, szinte biztos, hogy a szocializáció elmaradása miatt fellépő szorongásról van szó. Ezt már nem lehet helyrehozni 4 évesen. Nekünk volt egyszer egy kutyánk, akit 5 hónaposan kaptunk ajandékba. Nála is észrevettük egy idő után, hogy fél az idegen emberektől. Kiderült, hogy 5 hónapos koráig kennelben tartották, az ottani kutyákkal találkozott, de soha sehova nem vitték, így az emberekkel való szocializáció kimaradt. Hiába vittem én ezt kövegően rengeteget sétálni, kutyák, emberek közé, örök életére félős maradt az emberek felé.

Ráadásul a félősséget nem lehet semmilyen kiképzéssel kinevelni a kutyából. Se házhoz jövő kiképzővel, se kutyaiskolával, se bentlakásos kutyasulival. Ezt egyébként bármelyik, minimális tudással rendelkező kiképzònek tudnia kell. Ha mégis elvállalják a munkát, vagy totálisan hozzá nem értők, vagy pontosan tudják előre a negatív eredménxt, de a pénzt fel akarják venni - majd utólag sajnálkoznak.

Bármilyen kiképzővel csak a pénzeteket fogjátok költeni, eredmény nélkül. A bentlakásos kikepzésnek én soha nem láttam értdlmét, elvegre ha sikerül is bármit megtanítani a kutyának, azt nem a gazdijával teszi meg, hanem egy idegennel. Ennél a kutyánál ráadásul nem is kiképzésre, hanem szocializácóra lenne szükség, bár már ennek is csak minimális eredménye lehetne.

Amennyiben a kutya félős az idegenekkel szemben, valószínűleg óriási stressz lenne neki a gazdi nélkül heteken át idegenek közt lenni.

Ha mégis emellett döntötök, akkor ne olyan helyre adjátok, ahol ki akarják képezni, hogy bátor legyen, imkább olyan helyre, ahol nem akarnak neki semmit tanítani, csak szoktatják az emberekhez. De mondom, ez utóbbival is legjobb esetben is csak annyit értek el, hogy talán kicsit kevésbé lesz félős.

2018. ápr. 3. 22:35
 15/19 komis1 ***** válasza:
84%

Még annyi, hogy a kikötés egy baromság. Azok a kiképzők, akik azt mondják, ettől lesz bátor a félős kutya, hogy kikötve tartják... ezek a kiképzők idióták, kóklerek, szart se értenek a kutyákhoz. A kikötve tartott kutya kifordul önmagából, emiatt többük kifejezetten agresszívvá válik. De mindenképp megváltozik az eredeti, normális viselkedése.

Viszont ettől még nem lesz bátor a félősből. A bátorság meg az agresszió két különböző dolog.

Lehet nagyon bátor kutya minimális agresszióval (itt az agressziót lehet fejleszteni különbözò módszerekkel, én semmiképp se kikötéssel csinálnám)

Lehet félős kutya nagy agresszióval. Ha kikötitek a kutyát, ilyen lesz belőle, félòs, idegbeteg, agresszív.

Az pedig veszélyes. A gazdára is.

2018. ápr. 3. 23:05
 16/19 komis1 ***** válasza:
100%

Ja, én láttam olyan kutyát, amelyik pont a magabiztosságát veszítette el attól, hogy 1-2 hónapig kikötötték.

Addig egy magabiztos kutya volt, ezt követően se lett idegbeteg, de olyan magabiztos már sosem lett, mint amilyen a kikötés előtt volt.

2018. ápr. 3. 23:20
 17/19 anonim ***** válasza:
31%

Utolsó, pl. a gyengébb, érzékenyebb munkakutyákat szokták kikötni fél-egy évre, hogy utána akár szolgálati célra eladható legyen. Mivel állandóan feszül a lánc, egy folytonos stresszes állapotban van a kutya, ehhez lényegében hozzáedződik az idegrendszere. Olyan, mint a mindig feszes póráz sétán. Felerősödik a kutya önbizalma. Alapvetően jól működő dolog sok esetben. De családi kutyánál valóban teljesen felesleges.

Inkább a félelmet kellene megszüntetni.

2018. ápr. 3. 23:47
 18/19 A kérdező kommentje:

Ha idegent viszek oda és úgymond közlöm a kutyával, hogy az egyén barát akkor innentől nem bántja. Nem csinál semmiben sem kárt, idegen kutyáktól nem fél, rókát meg elűzi. Védi a háztáji állatokat.

Az a baj mivel a kutya nem tudja teljesíteni a kötelességet, kvázi a házőrzést vagy legalább a személy védelmet, ezért a kutya megbecsülése és az értéke csökken.

A kiképző mondta, hogy kössük ki min 6 hónapra és majd utána megpróbálja, de készüljünk fel arra, hogy a kutya alkalmatlan lesz házőrzésre.

Kicsit leegyszerűsítem a helyzetet: Ha a kutya alkalmatlan, másik kell helyette. Így ellesz altatva a mostani kutya.

2018. ápr. 10. 15:57
 19/19 komis1 ***** válasza:
93%

Tanács:Ha válaszokat kapsz, ne egy héttel késòbb reagalj, mert addigra már senki nem követi a témát. Én is csak teljesen véletlenül olvastsm most újból bele.

Amennyi pénzt feleslegesen elköltöttetek, elköltötök a tudás nélküli és eredmény nélküli kiképzőkre, annyiból már rég vehettetek volna egy új kölyköt. Előre szólok, hogy a kikötéstől egy szemernyivel se lesz bátrabb a kutya, semmitől se lesz már jobb, ilyen marad örökre.

Azt mondtad korábban, hogy a kutya nagyon szeretnivaló, a gazdája szereti is. El nem tudom képzelni, akkor hogyan vagxtok képesek megölni. Szerintem nyugodtan maradhat a háznál. Amellett lehet hozni új kölyköt. De ha azt sem szocializáljátok 13 hetes koráig, akkor az is ugyanúgy félni fog az emberektől. Ennél a kutyánál is a szocializáció elmaradása a ludas, ha más kutyáktól nem fél, a rókákat elkergeti, akkor egyértelműen nem ideggyenge.

2018. ápr. 20. 23:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!