Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit tegyek hogy ne fojtson...

Mit tegyek hogy ne fojtson meg a folytonos óvni akarásával?

Figyelt kérdés

5 éves belga szukám elég pörgős volt a nevelési módszerek keverése miatt, ezt már megoldottuk, lenyugodott, de az utóbbi időben teljesen rám tapadt, ha bent vagyok az ajtón lévő ablakon néz be és figyeli hol vagyok, ha kint vagyok szorosan követ, mindig úgy fekszik hogy rám lásson és ha olykor látni hogy elaludna, de kinlódik hogy ébren maradjon és folyton rajtam tartja a szemét, mintha attól félne, ha elalszik eltűnök. Ha elzárom(nem kennelbe, hanem a konyhakertbe nem jöhet ki) magamtól, akkor is bámul és idegességében hogy nem követhet engem nézve ugat, nyüszít, körbe-körbe járkál.

Mitől ez a nyugtalanság, ha már tisztázottak egy pár hónapja a nevelésbeli kérdések és én is jól érzem magam, nincs amit megérezne feszültség vagy probléma.

Az agyamra megy már sokszor, én is azt szeretném hogy ne aggódjon értem, hanem legyen kutya. Nem szoktam babusgatni, kutyaként bánok vele, ajtóknál elölre enged, engedelmeskedik, enni csak szabad-ra kezd el, szval elvileg én vagyok a falkavezér.

Mit tegyek?-bocs ha hosszú lett, a válaszokat elölre is köszönöm!

2010. jún. 7. 16:27
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Ami még fontos, hogy nem elég ha te vagy a falkavezér. Mert ha ő túl közel áll hozzád a hierarchiában, akkor mindig meg fogja próbálni gyengíteni a pozíciód, és átvenni a helyedet. A hangsúly nem a vezérségen van, hanem a hatalmi távolságon. Minél lejjebb tudod tolni őt és minél feljebb tudod tolni magad, annál jobb lesz a viszonyotok. És nem kell attól félni, hogy életed végéig szemétkedned kell vele, ez mondjuk fél vagy egy év, míg teljesen a helyére teszed a rangsort, és utána azt csinálsz vele amit akarsz. Nálunk a kiképzők már mind túl vannak ezeken a hülye hierarchia játékokon, és simán felengedik a kutyát a kanapéra, üdvözlik hazaéréskor, és előre küldik az ajtóban, mert nyilván így mindenkinek kényelmesebb. A lényeg, hogy amíg gondjaid vannak vele, addig távolítsd, és ha már mindent megtesz neked egy szóra, akkor lazíthatsz ezeken a szabályokon. Csak ha megint elkezd pofátlankodni, akkor megint szigorítani kell.
2010. jún. 11. 14:03
 12/20 A kérdező kommentje:

nem ültetem evéskor. egyszerűen nem eszik amíg nem mondom h szabad. és soha eszébe sem jutna leejtett ételhez odamenni vagy akár evés közben odajönni kunyerálni. ezen nekem nincs mit csinálnom. ha meg tekintettel(gonoszan ránézek ahogy mondtad) parancsolok,10 méterre el tudom távolítani. morogni semmi pénzért nem fogok, arra való a kutya h parancsokat tanuljon.

ja és az ajtónál elölre engedést nem tanítottam neki, fiatal kora óta mindig elölre engedi az összes családtagot. ez nem parancs, nem is kell semmit szólni hozzá.

2010. jún. 11. 14:19
 13/20 anonim ***** válasza:

És ha leteszed az ételt, és elmész onnan anélkül, hoyg mondanád, hogy szabad akkor hozzányúl?

Nézd, biztos vagyok abban, hogy nem csinálod rosszul a dolgokat, és hogy ezekszerint nincs gond az evéssel sem, viszont ezek olyan kulcsfontosságú momentumok a kutya életében, hogy itt tudsz a legkönnyebben változtatni. Na várj, másolok neked valamit:

1. szabály: A táplálkozás sorrendje

2. szabály: A falka újraegyesülése - az üdvözlési szertartás

3. szabály: Vélt veszélyek jelzése, lereagálása

4. szabály: A falka vadászatra indul - séta

Ha valamelyiket kihagyjuk, ne számítsunk túl nagy eredményre!!!

Gondold át mind a négyet!

A 3-asnál alapvetően azt írja, hogy haladj apró lépésekben, és olyan helyzetben, mikor nagyon ugatna, tereld el a figyelmét. Hívd magadhoz, kezdj el rohanni az ellenkező irányba, stb. Ha ebbe az irányba haladsz, akkor jól csinálod, csak türelemre lesz szükséged. A legfontosabb, hogy a vélt veszélyt te nyugtázod, megköszönös - akár szó szerint, hogy jelzett, és kezedbe veszed a helyzet kezelését, aza továbbra sem csinálsz semmit. Azt mondod, hogy köszönöm, és ha elhallgat, adsz egy jutit, és elmész onnan. Ha megint ugat, megin köszönöm, de várj kicsit tovább a jutival. Vagy pl ilyen szituban gyúrhatsz a szemkontaktusra is! Szólsz neki, és felveszed a szemkontaktust. Ha megy, jutalmazod. Egyre tovább kell rád néznie a jutalomért, vagy ilyesmi.

2010. jún. 11. 14:35
 14/20 anonim ***** válasza:

Ja és amit még gondolj át: A domináns egyed 3 kiváltsága:

-Ez az én dolgom!

-Privát területem határa!

-Közös akció!

- Tehát nem megy oda hozzád, ha épp teszel veszel valamit, és ugyanezt a jogot nem gyakorolja veled szemben: azaz nem szalad el a labdájával, bottal, akármilyen szerezményével, hanem kérésre neked adja.

- Van olyan terület, ahova nem, vagy csak engedéllyel léphet be a kutya. Ezt akkor is tudja, ha nyitva van az ajtó, ésnem vagy ott. Ugyanakkor te az őterületére bármikor beléphetsz.

- Közös akció: a játékot/tanulást, mindig te kezdeményezed, te fejezed be akkor amikor, ő még akarná, és végig te irányítod.

Ha ez a 3 dolog stimmel, akkor valóban nem dominancia problémátok van, de akkor ezt mi látatlanban egy fórumon nem is fogjuk tudni megoldani. Lehet, hogy már túl gondolkodtad a dolgot kicsit, és magadat is, meg a kutyát is összezavartad a módszerek keverésével. Két lehetőséged van: vagy megállapodsz egy módszernél, és türelmesen vársz míg meg lesz az eredménye, vagy szakember segítségét hívod.

Pl ennél az ugatós dolognál is nyilván egyszer mérgesen elzavarod onnan, és leszídod, másszor meg megpróbálod elterelni a figyelmét valami jutalommal. Na ezzel totál össze is zavartad. Légy következetes, várj pár hónapot, és figyelj arra, hogy mindig mindenhol következetesen és kiszámíthatóan viselkedj vele.

2010. jún. 11. 14:45
 15/20 A kérdező kommentje:
:) rendes vagy hogy bemásoltad de mindhárom könyve megvan és olvastam:)
2010. jún. 11. 14:52
 16/20 anonim ***** válasza:

Nekünk egy szuka Német dogunk volt ilyen, igaz ő az egész családdal, és idő rendhez szokott h óvoda, iskola, munka és estére mindenkinek együtt kell lenni, igaz a napszakokhoz is hozzászokott h kimikor jön.

Nem mondom hogy nem tanitottuk, mert nagyon jó családtag volt! Viszont nem volt egy szuper kutya aki mindent megcsinál. Extra képeségge a szeretette volt.

Amikor rendszeresen kutyasuliba és kiképzés alatt volt akkor anyukámmal viselkedett így mint Veled a kutyád.

Nálunk megoldás volt h a bújocskát játszott vele lehetőleg a szabadban...

Leülteteted valahova és ott kell maradnia anyu elbújt és utána magához hivta.

Ezt sokat játszótták és persze mellette a többi foglalkozás se maradt el de egy idő után nem volt anya mániás a kutya.

2010. jún. 11. 15:11
 17/20 anonim ***** válasza:

nekünk is ilyen a kutyánk vagyis ennyire nem "erőszakos" de ő is mindenhova jön utánam,megvár ha a fürdőben vagyok..stb ha én nem vok otthon akkor anyukámat követi.

ez nálunk nem okoz gondot,mert nem agresszív,nem kunyizik és tudja hova mehet be és hova nem,szóval nem hinném h azt hiszi magáról h ő a falkavezér mivel ha ezt hinné agresszív lenne és nem is fogadna szót nekünk.a farkasok mindig a falkavezért követik.így van ez a kutyáknál is.

szerintem túlságosan ragaszkodik hozzád az a baja.valahogy le kéne szoktatni erről.de szerintem nem az a baj h ő a domináns,azt észrevennéd mert elég rosszul viselkedne

2010. jún. 11. 15:26
 18/20 anonim ***** válasza:
Még csak egy kérdés: mennyit foglalkozol vele naponta? Eleget mozgatod, csináltok valami kutyás sportot? Nem ismerem a belga juhászt, de juhászkutya, nekem pedig borderem van, és néha ugyanezt csinálja. Nem elég a kutyasuli, meg néha a séta, taníts neki trükköket, hogy lefoglald az agyát, és a legjobb egy kutyás sport, agility, frisbee stb. amivel egyszerre edzed az agyát és a testét is. Ahogy írod, túl intelligens kutya ez. ja, és még egy:hogy viselkedik sétánál pórázon és póráz nélkül? Mennyire behívható?
2010. jún. 12. 08:58
 19/20 A kérdező kommentje:

Naponta foglalkozunk vele, több féle sportot űzünk, mostanában frizbi alapozást kezdtem el vele, de a meleg miatt rövidebb ideig és kevésbé intenzíven edzünk, csak este.

Haltival sétálunk, de erre csak egy utca miatt van szükség, ahol kétoldalról acsarkodik ránk vagy 5 kutya egyszerre és szűkületen kell átmenni, máshol nem húz. Nagyon jól behívható, sőt még a vadászkutyánkat is betereli ha behívjuk őket és látja h nem akar jönni.

2010. jún. 12. 10:39
 20/20 anonim ***** válasza:
Szerintem nagy probléma nincs, csak tartsd fenn a falkavezéri posztodat, és figyeld a kutya viselkedését.
2010. jún. 12. 22:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!