Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit tegyek hogy ne fojtson...

Mit tegyek hogy ne fojtson meg a folytonos óvni akarásával?

Figyelt kérdés

5 éves belga szukám elég pörgős volt a nevelési módszerek keverése miatt, ezt már megoldottuk, lenyugodott, de az utóbbi időben teljesen rám tapadt, ha bent vagyok az ajtón lévő ablakon néz be és figyeli hol vagyok, ha kint vagyok szorosan követ, mindig úgy fekszik hogy rám lásson és ha olykor látni hogy elaludna, de kinlódik hogy ébren maradjon és folyton rajtam tartja a szemét, mintha attól félne, ha elalszik eltűnök. Ha elzárom(nem kennelbe, hanem a konyhakertbe nem jöhet ki) magamtól, akkor is bámul és idegességében hogy nem követhet engem nézve ugat, nyüszít, körbe-körbe járkál.

Mitől ez a nyugtalanság, ha már tisztázottak egy pár hónapja a nevelésbeli kérdések és én is jól érzem magam, nincs amit megérezne feszültség vagy probléma.

Az agyamra megy már sokszor, én is azt szeretném hogy ne aggódjon értem, hanem legyen kutya. Nem szoktam babusgatni, kutyaként bánok vele, ajtóknál elölre enged, engedelmeskedik, enni csak szabad-ra kezd el, szval elvileg én vagyok a falkavezér.

Mit tegyek?-bocs ha hosszú lett, a válaszokat elölre is köszönöm!

2010. jún. 7. 16:27
1 2
 1/20 Doruss ***** válasza:

Ezt meg lehet oldani. Az a lényeg, hogy elérd, hogy a kutya bízzon benned, hogy akárhova is mész ahol nem lehet veled, mindig visszajössz.

Ezt úgy kell, hogy valahogy elzárod magadtól, úgy, hogy ne is láthasson. Otthagyod, aztán először mondjuk 20 másodperc múlva visszamész hozzá, megsimogatod, adsz neki valami kis jutifalatot. Ezt minden nap megcsinálod, úgy, hogy egyre növeled az időt, amit nélküled kell töltenie. Egyszerre csak 10 másodperccel növeld mindig az időt. Egy idő után megtanulja, hogy mindig visszajössz és nem kell aggódnia.

Sok szerencsét, remélem segíthettem!

2010. jún. 7. 16:44
 2/20 A kérdező kommentje:

de ha elmegyek otthonról nem rosszalkodik, nem is látom jelét hogy hazaérkezve különösebben fel lenne zaklatva. csak ha itthon vagyok akor csinálja sztem, de megfigyelem majd ha elmegyek.

Amúgy külön probléma nála, hogy túl intelligens és észreveszi mivel érhet el több figyelmet. Volt hogy nem létező madarakat kergetett egy évig, mikor már nem figyeltünk rá leszokott róla. aztán megugatott minden fura tárgyat, ha már nem nevettünk rajta leszokott arról is. Attól félek ez az új dilije, alig 1-2 hete csinálja és ez esetben nem a figyelmen kívül hagyás lenne a megoldás? Ha elkezdem amit leírtál(ami egyébként ténleg jó módszer lenne szep. szorongásra, ha ez az), akkor rájön h ez működik, most megint sok érdekes foglalkozás van, akkor direkt még intenzívebben fogja csinálni.

Erre kéne igazából rájönnöm h figyelemfelkeltés vagy szep. szorongás. A kutyát ismerve az elsőre, de a nyüszítő, álmosággal küszködő kutyát látva a második esetre tippelnék. 1:1 az állás. nem tudom elhinni hogy ennyire jó színész legyen. vagy lehet?

2010. jún. 7. 16:53
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Itt súlyos falkavezérségi problémák vannak. A helyzet egyszerű, a kutya főnöknek képzeli magát és azt hiszi, hogy neki kell vigyáznia rád. Úgy tudod megoldani, hogy átveszed tőle a falkavezérséget, erről részletesen Jan Fennel: Hallgassunk a kutyánkra című könyvében olvashatsz. A kutyád életét kellemesebbé tehetnéd, ha nem kellene folyton görcsben lennie, hogy nem tud rád vigyázni.
2010. jún. 7. 17:38
 4/20 A kérdező kommentje:

mindhárom könyvét olvastam, ki is próbáltam és ez volt az utolsó nem hagyományos, egyszerű módszer amit kipróbáltam mert a kutyám teljesen összezavarodott tőle, káosz volt addig az élet vele. akkor adtam fel mindent és kezdtem egyszerű alapoktól.

de mint írtam elölre enged az ajtónál, lesi minden parancsomat, engedély nélkül nem veszi fel az ételt.

sztem csak figyelemfelkeltési kísérlet lehet, ekkor jól gondolom h a figyelmen kívül hagyás és a kemény szóval való csendre utasítás a megfelelő megoldás?

illetve féltékenyen véd a másik kutyánktól, de ha rászólok ezt is abbahagyja.

2010. jún. 7. 18:02
 5/20 A kérdező kommentje:
tudom nem egyszerű kutya, de ezért is tetem fel a kérdést. időnként kész rejtvények elé állít.
2010. jún. 7. 18:03
 6/20 A kérdező kommentje:
tettem
2010. jún. 7. 20:00
 7/20 A kérdező kommentje:

Végül úgy döntöttem pár napig nem figyelek rá, ártani az nem árthat, hiszen ha dominanciagond annak is jót tesz. A meleg is segített, de mintha elvágták volna, egyik reggel mikor felkeltem nem volt az ajtóüvegnél-hurrá!

Viszont még egy dologgal küzdök:

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__922275-tul-he..

2010. jún. 11. 11:31
 8/20 anonim ***** válasza:

az a baj, hogy nem te vagy a falkavezér, hiába enged előre, meg szabadra eszik, tulajdonképpen nem sokat jelent ez.

nem te vagy a vezére, tehát nagyon be kéne keményítened.

mert azértt néz, mert ő a vezér, és te vagy az alárendelt aki" rá van bízva" és azért néz mindig.Itt nagyon súlyos bajok vannak, egyáltalán nem te vagy a vezér.

2010. jún. 11. 11:34
 9/20 A kérdező kommentje:
Már nem néz. És ő különleges eset, annyira intelligens h kölyök kora óta rájön mivel vonhatja magára a figyelmet. Ezért talál ki újabb és újabb hülyeségeket, de ezt fentebbb leírtam és ez 3-4 nap alatt meg lett oldva.
2010. jún. 11. 11:50
 10/20 anonim ***** válasza:

Olvasni a könyveket, és helyesen alkalmazni a bennük leírtakat, két külön dolog. Én pl sulizás közben olvastam el, és ahogy a suliban ellenőrzött keretek között csináltam, csomószor megmutatták, hogy mit hol rontok el. Meg ezer kérdésem is volt, amikre ha nem kapok választ, akkor pusztán a könyvvel nem megyek semmire. Ha meg különösen nehéz eset a kutyád, akkor muszáj lesz kiképrő segítségét kérni. Ezer apró, ám annál fontosabb hibát követ el az ember. Az én kutyám sajnos szintén nehéz eset. Megtanulta, hogy nem ehet, amíg nem mondom, de: Ha csak simán ülteted, és addig ott kell ülnie, míg nem mondod, hogy megeheti, az csak egy ültetés, nagy jutalomfalattal. Amelyik kutya tudja mit jelent az ül, az hülye lesz felállni, ha egy óriási adag jutalom vár rá. Ugyanez az előreengedés. Az hogy, mondasz neki egy olyat, hogy megáll, vagy leül, attól ő még nem tiszteletből enged téged előre, hanem csak tudja a feladatot.

Mondjuk nálunk már nem parancsra csinálja, hanem eszébe se jut hozzányúlni, akkor se ha pl leejtek valamit, vagy ilyesmit, de én ennek ellenére még mindig nem vagyok vezért. Több olyan gesztust is gyakorlok, amivel próbálom távolítani a kutyát, és ugyan csak nagyon lassan, de látom az eredményét. Leírok pár dolgot, de fontos tudnod, hogy ezek érzékeny kutyákban akár törést is okozhatnak, az enyém borzasztóan domináns, konok azért van rá szükség.

Tehát 1. Evés: letelepedek a földre, kiteszem az ínycsiklandó falatokat (az enyémeket) leülök, enni kezdek. Közben csúnyán nézek rá, és néha rá is morgok. Néha felállok, elmegyek onnan, ha kicsit is mozdul, viszamegyek, dobbantok a padlón, és nagyon csúnyán morgok. Akkor csinálod jól, ha már a legelején is legalább 2 méterre ki tudod zavarni az első alkalommal, és egészen addig csinálod, míg a végén már egyáltalán nem érdekli, hogy csodálatos húsokat eszegetsz a földön, hanem félrevonul, elfekszik. Nyilván a kettő között a távolság növelése a cél. Nem kell minden nap, de egy héten kétszer érdemes megcsinálni. Ja és ugye két eset van: a végén vagy jut neki, mert a falkavezér már jól lakott (ilyenkor nyugodtan trükközz gy, hogy legyen ott valahol a kutyakajája), vagy nem jut neki, mert a vezér jól lakottsága fontosabb, ilyenkor aznap nincs vacsora. Jól meg fog lepődni rajta!

A másik, hogy vedd át teljesen az irányítást. Ha odavisz hozzád egy játékot, ne játsz vele. Később hívd oda te, és vegyél elő te játékot. Ha odamegy és simiért puncsol, erélyesen küldd el. Utána ha feladta, akkor várj öt percet, hívd magadhoz, és simogasd meg. Ha a sétánál jobbra akar menni, csak azért is balra menj.

A lényeg, hogy minden szinten törd le azt a hitét, hogy bármit ő irányítana. Minden a te kezedben van.

2010. jún. 11. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!