Autista kisgyerek mellé, be a házba (nem túl nagy ház) milyen kutyát javasolnátok? Napi kétszer tudnám kivinni, meg persze dolgát végezni
Csak megismételni tudom: teljesen téves, naiv elképzelés, hogy elég egy nyugodt kutya, és az majd odabújik a gyerekedhez, és akkor minden szuper lesz. A kutya érző élőlény, aminek jogai vannak: például ahhoz, hogy megvédje magát. A legtöbb gyerek eleve nem tudja, hol a határ a kutyánál, nem tudja értelmezni a testjeleit, de ők meg tudják tanulni. Egy autista gyerektől ez nem elvárható, a mozdulatai, a reakciói is mások. Egyáltalán nem természetes, hogy egy kutya tudjon ezzel mit kezdeni, főleg csak úgy magától. Elég egy rossz mozdulat, és a képzetlen kutya odamorog, majd odakap a gyereknek, még ha csak figyelmeztetésül, de akkor is. Mit fogsz akkor csinálni? Leszidod, megbünteted, pedig ő csak magát védte. A kutya legközelebb már kerülni fogja az ilyen helyzeteket, vagyis kerülni fogja a gyereket, akár menekül előle. Ezért a helyzetért te leszel a felelős, hogyan fogod megoldani?
Ha történetesen látássérült lenne a gyereked, akkor se gondolnád hogy elég egy vakvezető-jellegű kutya, és majd működni fog magától, ugye? Gondolom tisztában vagy vele,milyen hosszú és költséges kiképzésen mennek keresztül, és talán azzal is, milyen sokan esnek ki a képzés alatt, mert valamiért nem feleltek meg. Nekem van habilitációs kiképző ismerősöm, aki eleve úgy vette a kutyáit hogy alkalmasak legyenek erre a munkára, mindenféle teszteket elvégeztek velük már párhetes korban, ért is a képzésükhöz, mégis van olyan kutyája amelyiknél be kellett látnia, hogy nem megfelelő erre a célra.
Hidd el sokkal többre mész, ha szakember felügyelete mellett, valódi terápiás kutyához viszed a gyereket. Ha már mást nem fogadsz el, legyen az érv, hogy így biztosan nem veszélyezteted a saját gyereked.
" megy ki a töbiekhez a kertbe"...most ezt úgy mondod, mintha beb@cnám a menhelyre. Hiudd el király helyük van a kertben, ahol suli után őrületes játékkal várják a nagyokat , akár hétvégén is....ejhhez nem fűznék töbet bocs,,,
Értem mit mondasz! De itt talán annyi szerencse, hogy én is itt vagyok, egy darabig itt is leszek, és nem csak a gyerek kegyelmét szeretetét élvezné. Nyilván szimbolikusan az övé. De aztán jönnek az átlagos kutyaarát gyerekeim, és máris kizökkenhet a "szeretetgombóc" szerepből. Meg kit tuja mit hozna ki a fiamból, lehet nagyokat lépnénk előre. még ami segítené a helyzetét, hogy összeismerkedhet az udvari kutyákkal, szóval saját faján belül is szocializálódhat. Úgyhogy neki azért jóval nyitottabb, izgisebb élete lehet.Ezért is érdeklődök, hátha tud vki nyugodt fajtát, mint a golden retriever.Csak kicsiben :)
Szerinted miért csak nagyobb kutyákat alkalmaznak a terápiákon?
Ha szabad tudni, miben merül ki a kisfiú autizmusa?
Nem véletlen, hogy külön válogatják az autista segítőkutyakát itthon is és külföldön is. Nem olyan egyszerű, és erre képezni kell a kutyát. Nagyon sokan brutális tévedésben vannak ezen a területen. Ilyen esetben célirányos segítség kell már a kutya kiválasztásában is. Nem annyira egyszerű. Jelenleg érdemben egy szervezet foglalkozik kifejezetten autista gyerek mellé segítőkutyákkal, és ez sem véletlen.
18. válaszoló: nem csak nagytestű kutyákat használnak autista gyerek mellé, sok esetben egy kistestű jobb. Szóval ez sem egyszerű.
Ami mind a gyereknek, mind a szűlőnek, mind a kutyának hosszú távon jó ha megkeresik az ezzel foglalkozó szervezeteket (én egyről tudok ahol erre kifejezetten képeznek kutyát) és velük beszélni. Nekik van ebben tapasztalatuk nem is kevés. Az ilyen csináld magad segítőkutyákból csak baj van. Pl. nem egyszer láttunk olyat, hogy a "kis szeretet gombóc" egyszer csak megunja és letépi a gyerek fél arcát (pár éve németországban volt ilyen eset ami bejárta a sajtót is), ha nagyobb testű a kutya akkor nem csak a fél arcát a fejét is. Rengeteg ilyen baleset van, hazai példa alig-alig de külföldi sok van, érdemes a youtubeot meg a googlet használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!