Érdemes lenne BARF-oznunk? Ha igen, a hátrányos tényezőket hogyan oldjuk meg. Felsorolom az előnyöket is, hogy tudjatok mérlegelni.
Ami eddig összeállt a fejemben evvel a fajta etetéssel kapcsolatban, ránk vonatkozóan:
ELŐNYÖK:
-többet rágna a kutya (fogkövesség csökken)
-nem puffadna fel tőle (mint minden eddigi táptól)
-húgyúti gondjait helyrehozná (savasabb lenne tőle a vizelete)
-az emésztése jobb lenne tőle
-az én kedvem is jobb lenne, hogy nem azokat a feldolgozott szemét tápokat eszi
HÁTRÁNYOK:
-drágább mint a tápos etetés (kiszámoltam)
-sok időt elvesz
-a kutya nincs hozzászokva ezért eleinte hasmenése lesz majd tőle
-félek hogy a csont gondot okoz majd neki (régen is mindig véres volt tőle a széklete, meg fuldoklott, ha nem rágta el rendesen)
-félek hogy az ínyét felsérti majd a nagy rágásban (érzékeny az ínye nagyon, még a dentastix-től meg az ilyen bőr rágókáktól is nagyon vérzik neki)
-hogy fogom tudni neki beadni a gyógyszereit, amiket a tápba szoktam beletenni (a húsba nem tudom beletenni, mivel egészbe szeretném adni, hogy rágjon is; napi 2-szer szed tablettákat, többfélét is, a táppal együtt mindig felporszívozza, de húsnál ezt nem tudja megcsinálni majd- mit javasolnátok? ez a legnagyobb probléma szerintem; gondoltam rá, hogy mindig egy maroknyi táppal odaadom majd neki a tablettákat, de úgy tudom hogy a tápot meg a húst nem szabad keverni a különböző etetési idők miatt; esetleg akkor úgy csináljam, hogy reggel tápot kap este meg nyerset, hogy legalább reggel oda tudjam neki adni a tablettákat, vagy így se szabad keverni ezt a kétféle etetést? vagy a harmadik ötletem, hogy pl. reggel darabos húst kapna, amit nem kell rágni, és abba kevernék bele minden aznapi tablettát, este pedig egész darab húst kapna?)

Az előnyök egyértelműek.
Mi olcsóbban jövünk ki így, mint táppal. A titok, hogy nagyban vásárolunk. Egyszerre legalább két hónapra elegendőt, 2-3 óra a zacskózás. Minden etetésnél kiveszem a kövi adagot olvasztani. Bár igen, ez lakásban lakóknál nem kivitelezhető.
A csontot darálva kapják, nálunk nem volt semmi gond. Ha mégsem bírja a kutyud, legfeljebb majd visszatérsz a táphoz. Egy próbát mindenképp megér.
Az egyik befogadott kutyánk lyme kórosan került hozzánk. Van gyógyszerezés bőven. Én egyszerűen kinyitom a száját, s a nyelve tövére teszem a gyógyszert, majd felemelem a fejét, amígy nem nyel egyet. Állatorvos biztosan készséggel megmutatja a technikát. Nem túl kellemes megoldás, de csupán néhány másodpercig tart. De akár egy kis darált húsba is göngyölheted a bogyót, szerintem úgy is megenné egyben.
Köszi!
Sajnos nálunk mindenképp drágább lesz mint a tápos etetés, mert nem tudok nagy mennyiségben vásárolni. Koliban lakok, úgyhogy egy kis rekeszem van csak a közös fagyasztóban.
A tablettát pedig természetesen én is be tudnám neki adni szájon át, csakhogy nem csak 1-ről van szó, hanem kap min. 5 féle különböző szert, porok, tabletták meg minden van. Csak ételben lehet tehát, más járható út nincs.

Egy kicsit úgy érzem, kifogásokat keresel magadnak.
Nem volt még húgyúti megbetegedésben szenvedő kutyám, de por állagú vitaminokat szoktak kapni. Egyszerűen rászórom a husira, kicsit beledörzsölöm. Vagy eddig a por állagút hogy adtad?
A lyme-os kutya reggel 3 bogyót, este 5-öt kap, ez már a harmadik aktívan gyógyszerezős hónapunk. Semmi gond nincs a torokba rakosgatással. Sőt, szerintem ezerszer könnyebb, mint kajába beledobni.
Szerintem a barfozás a jobb módszer, ezért is etetjük így a kutyákat. Ha úgy érzed a felsoroltak közül a hátrányok nyernek, és fontosabb számodra, hogy ne legyen macerás és időigényes az etetés, minthogy a kutyád egy egészségesebb eb legyen, akkor etess táppal. Ennyi.
A gyógyszerezést simán meg lehet oldani, hidd el nekem.

20 kilós kutya.
Nem kifogásokat keresek, én TÉNYLEG barfozni szeretnék vele, mert elegem van a tápokból.
Hát akkor felsorolom miket kap napi 2-szer:
-tabletták: glycoflex, rutascorbin, tőzegáfonya, b-vitamin, antibiotikum
-por/folyadék: lazacolaj, d-mannose, immunerősítő
Ezeket eddig mind a tápra rászórva adtam neki.
Lehet hogy csak én vagyok a béna, de ember legyen a talpán aki ezeket egyesével beadná neki mindig. Volt már rá példa hogy külön kellett beadni 1-2-t, de az is időigényes szenvedés volt. Sikerül bedobni jó helyre, de nem nyeli le, vár nagyon sokáig, aztán mikor már nagyon muszáj nyelnie csak akkor sikerül. De annyira utálja, hogy tényleg nem akarom ilyennel kínozni meg ennyi időt elpazarolni vele. Majd kitalálok valamit, hogy mibe keverhessem bele neki. De tényleg nyersezni szeretnék, és ez a probléma nem fog elriasztani tőle.

Nem kell egyesével beadni.
Írtam az előbb is, hogy ha nem tudod a technikát, kérd meg a dokid, hogy mutassa meg. Idővel pedig te is és az ebed is belejöttök.
Bogyókat a markodba, kutyát leülteted magad mellé, a szabad kezeddel kinyitod a száját úgy, hogy a nyaka függőleges helyzetben legyen. Szépen behelyezed a tablettákat a nyelv tövére, egyik ujjaddal kicsit lejjebb nyomod. Becsukod a száját, de a kutya még mindig felfelé nézzen. Nyelésnél segít, ha finoman masszírozod a nyelőcsövet. Nyelnie pedig előbb vagy utóbb úgyis kell. Ha már többedszer csináljátok, rá fog jönni, hogy egyszerűbb, ha rögtön lenyeli.
Esetleg kapható még ilyen tabletta applikátor, talán azzal könnyebb. Bár nem tudom, egyszerre lehet-e többet is beletenni.

Én a gyulladás miatt beszélnék a dokival, hogy mi a véleménye a barfról. Akár több dokival is. Pl. itt egy lista dokikról. Gondolom van köztük olyan aki tud tanácsot adni.
Nem vagyok állatorvos, szvsz a gyulladásra kapott gyógyszereken kívül a többit be lehet építeni a menüjébe. De nyerses csoportokban vannak sokkal tapasztaltabb emberkék is :)

glycoflex = zöldajkú kagylókivonat = zöldkagylópor,
rutascorbin = Az alsó végtagok idült vénás elégtelenségében és aranyeres panaszok esetén a tünetek enyhítésére. (minek ilyen kutyának????),
tőzegáfonya - erre nem tudok kiváltót mondani
b-vitamin - sörélesztő, béres-csepp
antibiotikum - erre sem.
lazacolaj - hidegsajtolású Lunderland terméket tudsz adni BARF közben is, 8 heti kúra után szünetet kell tartani, mert gátolja az E vitamin felszívódását.
d-mannose - cukor. én elhagynám a helyedben, embereknek lehet jó, kutyáknak nem biztos.
immunerősítő - Vetri DMG, Béres csepp, K9 Immunity Plus, csipkebogyó por.
Van sok féle mód, hogyan tudsz kutyának gyógyszert beadni, viszont szerintem ezek közül pár simán elhagyható. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!