Mennyibe kerül egy 27 kg vizsla B. A. R. F etetése havonta?
Szia!
Én is most gonddolkozom a nyersetetésen, csak én macskákkal, de elvileg az alap ugyan az.
Az állat tömegének 2%-át eszi meg naponta, tehát az esetedben kb fél kiló/nap. Ez egy hónapra kicsit több mint 16 kiló. Ennek a 80%-a színhús, aminek a fele lehet pl csirkemell filé, meg a fele valamilyen szív. Tehát kb 13 kiló színhús, abból kb 6,5 kiló mellfilé 1200/kg áron az 7800 Ft. Plusz a csontos hús, belsőségek meg a kutyáknak kell elvileg zöldség-gyümölcs, de szerintem 11-12 ezer forintból jön ki havonta. De ezt csak nagyjából mondom, meg csak amiket eddig én olvastam erről a módszerről, azokat tudom.
jajj, előző vagyok, most olvasom a kérdés kiegészítést.
A hús lehet kb bátmi, kivéve nyers disznó. Amúgy csirket, pulyka, kacsak, marha, nyúl, amihez hozzájutsz.
Színhúsnak számít bármilyen filé, csont nélküli hús, valamint a szív és a zúza.
Csontos hús, ami olcsó, pl farhát, csirke-, pulykanyak.
Belsőségek máj, vese, here stb.
Nem tudom mennyibe kerülne neked. Viszont amit én használok nyersen, csontosnak: pulyka/csirkefarhát, csirkefej, csirkeláb, csirkemell csont, halfej. Belsőség: csirke máj, marhamáj, marha vese, marha tüdő. Színhús: marha szív, marha tőgy.
Persze ezeken kívül még még rengeteg hús van amit variálni lehet, jó csoportok vannak facebook-on a BARF etetésről, javaslom lépj be valamelyikbe, sokat megtudhatsz.
Ez attól is függ, hogy honnan szerzed be a húsokat. Mi a barfshopban vásárolunk, ott a legdrágább hús a 800ft/kg os szarvas nyesedék, a csirke 350 körül van. Van facebook csoport, abba lépj be ha érdekel a táma rengeteg anyag van fent és lehet kérdezni, ha nem tiszta vmi.
Mi 8 kg os növendékünket 8 ezerből hozzuk ki. A kaja mennyisége a testsúly 2-3% a.
Barfnál nem csak a hús a fontos figyelni kell az egyéb dolgok megfelelő arányára.
35% hús csirke,kacsa,pulyka,fürj,nyúl,marha,birk
a,kecske,strucc. Disznót nem lehet adni az aujeszky kór miatt. Húsnak ,számít a szív, tüdő, zuza, is, de ha ezekből sokat adsz hasmenés lesz a vége.
40% csontos hús csirke/kacsa fej,nyak,farhát,mellcsont,szárnyvég, pulykanyak, nyúl minden csontja kivéve lábak.Semmilyen állat tartó csontját nem etetjük, mert ezek szilánkosra törnek és kilyukaszthatják a beleket. Csontokat nem adunk főzve, mert úgy szilánkosra törnek.
10% belsöség Ide tartoznak a kiválasztószervek/mirigyek pl. vese,máj, tőgy,here,lép. Májból keveset szabad csak adni max a kaja 5%-a. / "A" vitamin mérgezés/
15% zöldség gyümölcs (pl alma, répa, paprika,körte,sütőtök,cukkini,uborka,sze
der)
Mi elmegyünk a barfos boltba, megvesszük fagyasztva a húsokat,csontokat, belsőségeket. Otthon kiolvasztjuk , kiporciózzuk, zacsiba rakjuk és megy vissza a fagyóba. Kapacitástól függően egy havi kaját is simán be lehet pakolni és akkor elég havonta egyszer nekidurranni a munkának
#5 Emberi fogyasztásra tilos fagyasztott húsokat kiolvasztás után visszafagyasztani. Csak csodálkozom.
Facebook csoportokon kívül esetleg valaki tud nekem linket írni/küldeni bármelyik nyersetetésről? Köszönöm.
#6
A kiolvasztott hús összegyűlő levében gyorsan szaporodnak mindenféle vackok. Ha visszafagyasztod így, az újabb felengedéskor már egy nagyobb bázisú vacokerdő kezd szaporodni. Ez főleg vendéglátádban fontos, hogy ne mérgezzenek meg egyszerre egy csomó embert, ha véletlenül mégis beüt a baj.
Visszafagyasztásnál egyrészt csak hűtőben olvasztjuk a húst(hidegben lassabb a baci szaporodás), másrészt csak épp annyira, hogy szét lehessen adagolni.
Másrészt nem kell aggódni, a kutyának sokkal erősebb a gyomorsava, mint az emberé, ezért tudja a csontot is megemészteni. Az emberre veszélyes szirszarokkal mint pl. szalmonella simán megbírkózik. (Amennyiben egy egészséges állatról beszélünk)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!