Milyen kutyát választanál kiskamaszodnak?
3: a magyar fajták többsége NEM gyereknek való, főleg az erdélyi kopó nem. És ne ajánlgassuk már mindenkinek, csak azért, mert magyar! Ezek munkakutyák, nem valók mindenkinek.
Amúgy ha ennyire nincs kedvence, akkor egyrészt olvasson egy kicsit utána, mert szerintem aki utánaolvas a kutyák és az egyes fajták igényeinek, annak van legalább elképzelése, másrészt érdemes megnézni a menhelyeken, hogy van-e az életmódotokhoz illő felnőtt keverék.
Azért szóljatok, hogy mindennap legyen megetetve, mindennap legyen megsétáltatva!!!
Labrador esetleg?
1. Ha a fajta is mindegy és a méret is mindegy, én egy gazdátlan alomból hoznék el egy kölyköt - annak még nincs "múltja" és rossz tapasztalatai, beidegződései az emberrel kapcsolatban. És természetesen hagynám, hogy a lányotok maga válassza ki. Azaz kezdheti azzal, hogy nézegeti a gazdakereső felhívásokat, és ha egyszer belefut egy olyan kutyába, ami "szerelem első látásra", akkor legyen az! - Én is így választottam kutyát.
2. Azért a "mi legfeljebb megetetjük, ha a lányunk elutazik", nem ideális hozzáállás. A kutyatartásban mindenkinek részt kell venni, aki a házban lakik. Pl. nektek is engedelmeskednie kell, jó, ha hozzátok is kötődik, és ez sokkal jobban megy, ha ti sem nézitek levegőnek. Ettől persze még legyen a lányotok az első számú gazdi és az első számú gondozó. - Ebből nálunk is volt probléma, az egyik családtag eleinte teljesen kivonta magát, aztán amikor megnőtt a kutya, akkor jött rá, hogy ja, jobb lett volna még az elején "összebarátkozni" vele (a kutya eleinte nemigen hallgatott rá, aztán a családtag is beletanult, és már nincs gond)
"A kutyával csak ő fog foglalkozni. Ez egy amolyan lecke is, hogy felelősséget tanuljon, hogyan kell gondolkodni egy másik élőlényről."
Én ezt nagyon nem tartom jó ötletnek...
Nem ismerem a lányod, de egy 13 évestől, akinek még életében nem volt kutyája, nem tartom felelős dolognak rátolni minden nyűgöt, ami a kutyával jár. Kutyát nem azért vesz az ember, hogy a gyereke "leckét kapjon", arra egy szobanövény is jó... egy kutya óriási felelősség és nem kevés "meló", hogy egy jól nevelt kutya váljék belőle.
Lehet, hogy évek óta mondogatja, hogy "de jó lenne egy kutya", na de mégis miért szeretne kutyát? Mit vár a kutyától? És ő mit tudna nyújtani? Ezek alapján számomra elképzelhetetlen, hogy nincs olyan fajta, ami tetszik neki - vagy annyira se vette a fáradtságot, hogy utána nézzen? Sok tini divatol kutyával, de kb csak addig amíg cuki, lehet vele fotókat posztolni fészbukra, heti 1x elviszi sétálni és nyomja a #séta #puppy #loveforever hestegeket meg anyám tyúkját, de érdemben amúgy nem foglalkozik a kutyával, mert csak jobb a barátnőkkel csavarogni meg shoppingolni.
Azért ezt nem ártana átgondolni... De nekem az a véleményem, ha a lányod olyan, hogy "szólni kell hogy etesse meg a kutyát", a lányod alaptermészete nem fog megváltozni - max ha idősebb lesz, akkor megkomolyodik, de ezt nem egy kutya fogja előhozni belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!