Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Elkóborolt kutya?

Elkóborolt kutya?

Figyelt kérdés

4 éve elveszett a kutyánk, eleinte kerestük, aztán beletörődunk hogy nincs meg. Az oltási könyvet egy ideig tartogattuk de már kidobtuk.

Most viszont kaptunk egy telefont, hogy bekerült egy menhelyre mert meg harapott valakit! Chip szám alapján találtak meg minket.

Sajnos nagyon elhanyagolt állapotban van, és mióta elkóborolt oltásokat sem kapott.

Mikor még itthon volt, kapta őket rendszeresen, ivartalanítottuk, rendszeresen nyírattuk a szőrét.

Na most viszont az a helyzet hogy a hölgy nem akarja visszaadni, azt mondja majd keresnek olyan gazdát ahol nem kóborol el, és rendszeresen ellenőrzik.

Én viszont haza szeretném hozni. Mit tegyek? 2 hét karanténban van most. Ha elmegyek, biztos nem hozhatom el addig. Viszont ha 2 hétig “nem keresem”, örökbe adható. De ha elmegyek, megismer a kutya és mégsem jöhet velem haza, akkor meg csak fájdalmat okozok neki. Teljesen tanácstalan vagyok..

2017. okt. 8. 10:17
1 2 3 4 5 6
 41/53 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Én jogàsz vagyok, ezen kívül gazdi is, szeretnèk segíteni.

Sajnos a rossz hír, hogy az ide vágó rendelet kusza és elég összecsapott, ez alapján sem a chip, sem a törzskönyv/oltási könyv/útlevél NEM igazol tulajdonjogot. Ezt egyedül adásvételi vagy ajándékozási szerződéssel teheted meg a Ptk. szerződési szabályai szerint.

A jobb hír, hogy a menhely nem követelhet eredeti oltásit, ha a dokitok hitelesítette a másolatot, amely így az eredetivel megegyezőnek tekinthető. Nonszensz is lenne, bárki elvesztítheti ezeket az okmányokat, ugyanúgy mint pl a személyi okmànyait.

Én azt javasolnám, hogy “fegyverkezz fel” a hiteles màsolat oltási könyvvel, chip számmal, minde olyan dokumentummal(akár orvosi számla ivartalanítástól), amin szerepel a kutyus azonosítója és Te mint tulajdonos(ha szerződést nem talàlsz).

A menhelyi munkatársak hajlamosak a túlkapásra, nálunk anno “helyszíni szemlét” akartak tartani különböző -nem egyeztetett-időpontokban a lakásunkban, de felvilágosítottam őket, hogy amíg nincs hatósági igazolványuk, ne merjenek ránk törni.

Feljelentéssel nem sokra mész, az ugyanis büntető ügyekben szokás, ez pedig egy tulajdoni jogvita, ami polgári peres útra tartozik, keresetet lehet max benyújtani.

2017. okt. 23. 20:31
 42/53 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!! :)
2017. okt. 23. 20:42
 43/53 A kérdező kommentje:
Hazajöttünk! Simán ment minden. Köszönöm szépen a sok segítséget! 🙂
2017. okt. 24. 14:41
 44/53 anonim ***** válasza:

Nagyon örülök! :)

Mondjuk így is van rendjén, csak ez sokak szemében semmit nem jelent:(

Hogy reagált a kutya?

2017. okt. 24. 16:38
 45/53 A kérdező kommentje:
Az úton ideges volt de itthon úgy körbeugrálta a lakást hogy egy szőnyeg sem maradt a helyén 😁😁😁
2017. okt. 24. 17:16
 46/53 anonim ***** válasza:
Ezek szerint megismert? :)
2017. okt. 24. 18:07
 47/53 A kérdező kommentje:
Igen :))))
2017. okt. 24. 19:20
 48/53 anonim ***** válasza:

De jó! És hogy csináltátok? Ki segített? Mit csinált a nő?

Mesélj :)

2017. okt. 24. 20:03
 49/53 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy visszakaptad a kutyádat, viszont azzal vitába szállnék, hogy ez nem tartozik a rendőrségre. Ez nem egy egyszerű tulajdonjogi vita, a konkrét eset a btk-ban nevesítve van:

"Jogtalan elsajátítás

378. § (1) Aki

a) a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve

b) a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza,

vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

[...]"

Úgyhogy de, szvsz ilyenkor lehet a rendőrséghez fordulni.

2017. okt. 24. 20:40
 50/53 A kérdező kommentje:
Szerencsére nem volt rá szükség. De jó tudni, köszönöm!
2017. okt. 24. 21:15
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!