Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan érjem el a kutyámnál,...

Hogyan érjem el a kutyámnál, hogy a labda és a jutalomfalat helyett én magam legyek a legnagyobb motiváció?

Figyelt kérdés
Ezt kiegészítve a szemkontaktust hogy tanítsam? Mindig csak a kezemet nézi, hogy dobom-e a labdát vagy kapja-e a jutalomfalatot. :S
2010. máj. 28. 10:55
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:
Azért írtam ezt, mert minden a témával foglalkozó szakmai írás leírja, hogy a lényege a kiképzésnek az, hogy a kutya számára a gazdája legyen a motiváció, ne pedig a jutalomfalat. Tehát akkor érthetőbben, azt szeretném elérni, hogy én magam legyek a legnagyobb jutalom a kutyám számára.
2010. máj. 28. 11:42
 12/28 A kérdező kommentje:
Vagy akkor megkérdezem így: hogyan érjem el azt, hogy a kutyám rám figyeljen, ne csak a labdára?
2010. máj. 28. 11:44
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

probálj meg változatosan motiválni: egy virsli (közbe simi+jókutya vagy) - egy labda (közbe megint simi+jókutya vagy)- aztán csak egy simi+"jó kutya" vagy

aztán lassan hagyd el az egyiket ... aztán a másikat .. és a végén csak a simi és beszéd maradjon

2010. máj. 28. 11:48
 14/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez hasznos volt! Ugyanis simogatni nem is szoktam ilyenkor, csak szóval dicsérni plusz a labda vagy hami. Mondjuk azt észrevettem már nála, mikor párszor próbálkoztam, hogy ha labda van a kezemben és simogatni akarom, akkor kitér előlem és rohangászik, hogy dobjam a labdát. Erre esetleg ötlet? Kezd így már kitisztulni, mivel rontottam el. Köszi!
2010. máj. 28. 11:54
 15/28 A kérdező kommentje:
Olyat is csinált sokszor, hogy ha pl. fektetés vagy ültetés végrehajtásakor simivel akartam dicsérni, egyből fölpattant, míg a szó akármilyen lelkes és örömteli, de legalább úgy maradt a kutya, míg mást nem mondtam neki.
2010. máj. 28. 11:56
 16/28 anonim ***** válasza:
felpattan, üvöltessz mint örült, hogy "rossz kutya", amig vissza nem fekszik
2010. máj. 28. 11:58
 17/28 A kérdező kommentje:
oké, meg fogom próbálni :D
2010. máj. 28. 12:20
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

Tanulj meg játszani a kutyával. Amiket leírtál abból az derül ki - de te is írtad - h nem tudsz a kutyával játszani. Pl. a frizbi tipikusan olyan dolog ami nem ösztönzi arra a kutyát h veled játsszon. Ott a frizbi van a középpontban. Te az egész szituációban viszonylag passzív vagy.

"Csak úgy" egyelőre ne labdázzatok. Tanulja meg, h labdát csak feladat végrehajtásért kap. Feladatot meg tőled kap ugye. Sőt lehet h nem is labdázni kéne, hanem húzogatni vagy zsinóros labda. A lényeg h ezekkel magadnál tudod tartani a kutyát és közben simivel is tudod dicsérni.

Kb így - csak több simogatással, oldalba veregetéssel:

http://www.youtube.com/watch?v=UTkQ0R3-WDA

Agilityt nem próbáltátok? Csak mert az nagyon jó kapcsolatépítő dolog. A kutya megtanul együttműködni veled.

Milyen fajta?

2010. máj. 28. 13:36
 19/28 Akiteki ***** válasza:
100%

Nagyon ritkán szoktam jutalomfalattal vagy játékkal motiválni a kutyáimat.

Talán csak a behívás a kivétel.

Nálunk minden helyes végrehajtás jutalma a simogatás.

Nekem működik.

A labdázás csak játék, nem a labdának engedelmeskednek, hanem nekem.

A jutalomfalat meg még figyelemelterelésre jó pl. kiállításon.

Még valami: első, amit megtanultam a kutyaiskolában 15 éve, hogy fektetéskor nem jutalmazunk. Sem simogatással, sem kajával. Nem tudtam miért, de ezek szerint azért mert rögtön felpattan.

2010. máj. 28. 14:34
 20/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod! Igen, alapvetően a játékkal történő kapcsolatépítés útján kell elindulnunk, azt hiszem. Border collie amúgy. A huzigálós játékot most tanuljuk, már kezd rájönni a lényegre. Talán kipróbáljuk az agility-t is, bár megmondom őszintén, nekem ez a sport annyira nem tecc. De megkóstoljuk, puding próbája az evés. :)

A videót otthon tudom megnézni, mert itt, ahol vagyok, elég lassú a net és nem tudja betölteni. :S

A frizbinél úgy láttam, hogy inkább velem játszik a kutya, mint a labdánál. Szoktam a frizbivel szuggerálni, hogy teljesen felpörögjön, ez nagyon tetszik neki és mielőtt dobom, mindig biztatom, hogy előtte fogjon rá. De ezen elgondolkoztam, amit írtál, hogy igazából ebben is passzív szerepem van. Labdáért szinte mindig meg kell dolgoznia, de akkor egyelőre az önmagáért dobálást hagyom.

Lehet értetlen vagyok, bocsi. :) Minden tanácsot ki fogok próbálni, amit adtatok.

Ha megtanulunk együtt játszani, akkor lesz rá esély, hogy munka közben, meg úgy egyáltalán is jobban figyeljen? Mert akkor már talán föl tudnám úgy vezetni a munkát, rá tudnám hangolni úgy a kutyát, hogy ezt is velem való játéknak fogja fel, nem? Mert most sajnos olyan íze van ennek az egésznek, hogy elkezdünk dolgozni, aminek örül, mert azt is jelenti egyben, hogy jön a labda. De mégsem velem dolgozik, hanem a labdával. :S

Elindulok ezen a közös játék úton, nagyon bízom benne, hogy jó hatással lesz a többi dologra is. Köszönöm!

Az érdekes az egészben, hogy a másik kutyámmal viszont tudunk együtt játszani, de ha tanulásról van szó, akkor szintén ő akar irányítani engem a jutalomfalaton keresztül. Ő inkább kajás, nem labdás. :S Bár a játékban is mindig ő akar irányítani, bár ennek az is a háttere, hogy ő elég domináns és a falkavezérségért folyamatosan küzdök vele. A borderrel nem, bár ha ez így megy tovább és nem tanuljuk meg a közös játékot és a felém irányuló motivációt, attól tartok, ő is fölém akar majd a rangsorban kerekedni... :S

2010. máj. 28. 14:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!