Hogyan érjem el a kutyámnál, hogy a labda és a jutalomfalat helyett én magam legyek a legnagyobb motiváció?
A szemkontaktus erősítésében nagyon fontos szerepet játszik a klikker.
Az meg h rád legyen kattanva fontos, h ne csak labdázz vele (eldobom-visszahozza és közben te passzívan állsz), hanem játssz vele. Kergetőzzetek. Adj neki közben feladatokat: fa kerülés, irány váltások, menet/futás közben ültetés, fektetés. Ilyenek.
Igen ez a virslis jónak tűnik. De vajon nem eshetek ezzel is abba a hibába, hogy kajára manipuláljon a kutya, és csak akkor nézzen a szemembe, mikor tudja, hogy virslizés van? Ki fogom próbálni, bár bevallom, mikor lent vagyok nagy sétán, meg közbe tréningezünk is, olyankor a koszos kezemmel nem szívesen fogom meg a virslit és rakosgatom a számba. :S
Ettől függetlenül kipróbálom, mert mástól is hallottam már ezt a technikát, de ha van további ötlet, tipp, azt is írjátok meg!
A legnagyobb baj az, hogy annyira labdás a kutyám, hogy sokszor ha labdát lát, akkor az én szavam nem hallja meg. Biztos vagyok benne, mert a tanítás során is látom rajta, hogy az a baj, nem én vagyok a motiváció neki, hanem a labda meg a kaja. :S
te nem is leszel soha a motiváció ... a motiváció jutalom ... az hogy te ránézel az nem számit jutalomnak
te az "irányító" vagy .. ha jol csinálja akkor lehet jutalmazni
Én most nem arról beszélek, hogy ránézek. Arról, hogy azt akarom, a kutya nézzen a szemembe, arról, hogy ne a labdáért dolgozzon, hanem értem, arról, ha másnál labdát lát, akkor is szót fogadjon. Ha nem értesz hozzá, nem szólj bele, vagy olyan választ adj ami hasznos. Kösz.
A 88-asnak: legtöbbször kap feladatot, ha labdázunk és ezzel tanítom, hogy a labdával jutalmazom. Szerintem itt cseszek el valamit. De szoktam úgy is labdázni vele, hogy csak a játék kedvéért, nem tréning célból. A kergetőzéssel az a baj, hogy nem igazán érti a lényeget és ilyenkor őrülten ugatni kezd és tép a ruhámat. :S Tegnap elkezdtem tanítani huzakodni, meg a fogd parancsra, nagyjából már leesett neki, de úgy látom, meg van ezen lepődve. A labdát sosem fogja, hanem visszahozza és ledobja elém, ezért kell tanítanom a huzakodást neki, mert ő nem szokta a dolgokat a szájában megtartani.
Úgy veszem észre, a kutyám és én nem tudunk egymással játszani, mert ez eddig mindig frizbire és labdára koncentrálódott. talán ez lehet a hiba?
"Ha nem értesz hozzá, nem szólj bele, vagy olyan választ adj ami hasznos. Kösz."
ne te mond már meg hogy mihez értek. kösz
A bajom pont ez, hogy labdára mindent megcsinál, de anélkül már nem biztos. Nem érzem azt a kutyán, hogy a közös munka öröméért dolgozna, tanulna, sokkal inkább azt, hogy manipulál a labdán keresztül. És az nagyon zavar, hogy ha másnál labdát lát, akkor nem mindig fogad szót. :S
Szeretném azt elérni, amit vizsgázott kutyákon látok, a legnagyobb lelkesedéssel néznek a gazdáik szemébe és nincs az a külső inger, ami ezt a lelkesedést és gazda iránti motivációt megingatná. Nyilván itt a kutya-gazda kapcsolat az elsődleges, nem pedig maga az adott feladat.
Kutyasulira meg sajnos nincs pénzem, ráadásul a munkabeosztásom is olyan, hogy nem i tudnák mikor elmenni. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!