Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyák elnövik a porcleválást?

A kutyák elnövik a porcleválást?

Figyelt kérdés

Voltam Dr.Juhász Tamásnál, és megállapította, hogy a kutyámnak porcleválása van.

Azt mondta, hogy elnövi.

Tényleg nincs semmi teendőm a kutyával ilyen téren?

Elfogja nőni?

2010. máj. 24. 12:33
 1/8 anonim ***** válasza:
Szerinted ki fogja felülbírálni egy ismert orvos véleményét? Ha ő azt mondta, kinövi, akkor az úgy is van.
2010. máj. 24. 12:39
 2/8 anonim ***** válasza:
56%
én már voltam nála ...nem mennék többet...:S
2010. máj. 24. 12:42
 3/8 anonim ***** válasza:

Hát, én megmutatnám másnak is, mert a neten rákeresve mindenhol műtétet írnak. Ez a Prim-A-Vet kisállat-rendelő honlapjáról másolom be:

"Porcleválás

Gyakran vetődik fel a kérdés az állatorvosnál, hogy az izületi porcleválás egyfajta "sportsérülés", vagy más eredetű betegség? A fiatal, nagytestű kutyákon viszonylag gyakran észlelt kórkép nem mechanikus trauma során, hanem egy folyamat eredményeként jön létre. A hirtelen növekvő, túltáplált, gyors testsúlynövekedést mutató, legfőképp a kifejezetten nagyra növő kutyafajtákon ez az elváltozás leggyakrabban az 5-12 hónapos korban jön létre. A növekedés túl gyors volta és az ezzel kapcsolatos csontosodási zavar következményeként egy, a csontban, az izületi porc egy részét ellátó erecske elzáródása következhet be, mely az adott porcterület elhalását-elhatárolódását-ellökődését okozza. A levált porcocska aztán az izületi nedvben úszik, időnként heves fájdalmat okozva, ha beékelődik, időnként azonban szinte sántaságmentes fázisok is előfordulnak, ha a porc pl. egy izületi kiöblösödésben "elfekszik". A betegséggel jellegzetesen nagy fájdalom jár és sántaság, mely gyakran a folyamat kezdetekor kezdődik már, amikor az elhatárolódás megindul. Ilyenkor a röntgenfelvétrelen még negatív képet látunk, de a jellegzetes fájdalom kiváltó tesztek már pozitívak lehetnek. A leggyakrabban érintett izületek a váll és a könyök, de előfordulhat e kórkép a térd, -boka, és a csípőizületben is. A gyógykezelés majdnem minden esetben műtéti megoldást igényel. Megelőzni az érintett fajtáknál csak a túletetés elkerülésével, a pontos tápadagok és vitamin- ásványianyag adagok megállapításával és betartásával lehetséges.

Dr. Bánfi András állatorvos"

2010. máj. 24. 12:56
 4/8 anonim ***** válasza:

Nem mindegy, mekkora a levált rész, honnan vált le,hol tartózkodik.Ismerős kutya utolsó csigolyájából vált le egy aprócska porc. Az Dr.Bánfi szerint nem igényel műtéti beavatkozást.

Szóval...nem kell mindent egy kalap alá venni.Mindenkinek szíve-joga orvost választani.

2010. máj. 24. 13:05
 5/8 anonim ***** válasza:
Így van, szíve joga orvost választani. De mióta én komolyan ráfizettem arra, hogy az első orvosnak mindent elhittem, ha komolyabb dologról van szó, inkább elmegyek még 2 másik orvoshoz, mintsem a kutyám igya meg a levét annak, hogy valaki valamit rohadtul elnéz.
2010. máj. 24. 13:27
 6/8 anonim ***** válasza:

Az orvos is ember. Olyan doki még nem született, aki totál 100 %-os mindenben, mindenkor.

El kell vinni a kutyát másik orvoshoz is. Aztán, ha az azt mondja, műtét, akkor megint ide jön kérdezni, hogy mi is a helyzet? Ha nem bízik valaki egy orvos véleményében,el kell menni másikhoz is, akár harmadikhoz is.Ennyi.

2010. máj. 24. 14:14
 7/8 A kérdező kommentje:

Oké én elviszem akár 10 állatorvoshoz is, de melyiknek higgyek?

Ez sem egyszerű.

2010. máj. 24. 15:10
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem kell 10-hez.Menjél el még egyhez.Aztán utána vagy megnyugszol, vagy újra keresel másik orvost. Végül is mit akarsz hallani? Műttesd meg? Akkor keress olyant, aki azt teszi.Nem minden porcleválást kell műteni. Pl én egyik kutyámnak letört a hollócsőr. De ízületen kívül beágyazódott, így nem kellett műteni.Ilyen is van. Éppen ki lehetett volna szedetni, de minek?
2010. máj. 24. 16:13

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!