Melyik kutyafajtát válasszam?
Ha mindenképp ezek közül szeretnél, akkor Ridgeback.
Ha nem akkor lehet, hogy ezek is jók: Ír, vagy amerikai vízi spániel. Amit én nem ajálok, az a Németjuhász. Keresztapámnak azok vannak, nagyon jó házörzők, de nem gyerekszerető, és szöknek amikor tudnak.
Mudi. Nekem az van. Igényli a mozgást, de ha épp nem értek rá, nem fog megőrülni, elfekszik magának. Minden képpen kertbe való, szereti szemmel tartani a környezetét. A miénktől eddig még senki nem tudott bejönni engedély nélkül. Gyerekednek első kutyának szerintem megfelelne, nekem is ez az első kutyám(15 évesen kaptam). Szótfogad, és a kisunokatesómtól mindent eltűr. még nekünk kellett őt inteni, hogy vigyázzon a kutyára:D Sétakor is mindig figyel, vigyáz ránk.
A többi kutyáró nem tudok nyilatkozni.
Nem értelek Titeket, kedves válaszadók. Jön egy Kérdező, akinek végre konkrét elképzelései, igényei vannak, hogy milyen kutyát szeretne. Ez alapján elég jó le lehetne szűkíteni a kört.
Erre jönnek sorba az idiótábbnál idiótább válaszok, tisztelet a kivételnek.
Egyrészt jönnek a menhelyi kutyákat mindenhol "nyomók", mikor a kedves kérdező világosan leírta, hogy törzskönyves kutyát szeretne tenyésztőtől, teljesen logikusan, hiszen egy jól megválasztott fajta, és egyed esetében előre láthatók az alapvető tulajdonságok. Mi a garancia arra, hogy egy menhelyi kutya nem fogja hajtani a lovakat pl??? Semmi. Sőt, tapasztalat, hogy a legtöbb befogadott kutya rámozdul előbb-utóbb a jószágra. Ezt tehát nem itt kéne nyomni..
A másik az a tipikus Válaszadó, aki hőn szeretett fajtáját szeretné rátukmálni a Kérdezőre, holott annak a fajtának a tulajdonságai egyáltalán nem felelnek meg a Kérdező által elvártaknak. Szóval mindennek megvan a maga helye! Ajánlgathatnám én is a komondort (személyes kedvencemet), hogy a legjobb házőrző, remekül, kijön a többi háziállattal, és óvja a család minden tagját, de ott vannak az egyéb elvárt tulajdonságok, amikre pl. nem alkalmas (dog-dancing) egy komondor, pedig minden másnak megfelelne.
Ezért én inkább a mudit ajánlanám, hasonlóan több más Válaszadóhoz. Egyrészt azért, mert terelőkutya lévén lételeme az állatok (a terelőösztönére ügyelni kell a lovak mellet), remekül kijön a gyerekekkel, imád kirándulni, a gazdái társaságában lenni, viszont nem erőlteti magát gazdáira, meghúzódik a hátérben, ha kell.
Remekül lehet vele kirándulni, és az összes kutyás sport megy neki, beleértve akár az őrző-védőzést is. Ugyanakkor szemben külföldi terelő rokonaival (pl border collie) magasan fejlett a területvédő ösztöne is, ezért nagyon jó házőrző is. Én mudit javaslok Nektek leginkább.:)
13:44: legalább én logikus érvekkel ajánlottam fajtát. Nem arról van szó, hogy ne ajánljunk fajtát, hanem arról, hogy annak a fajtának a tulajdonságai amit ajánlunk, többé-kevésbé megfeleljenek a kérdező által elvártaknak.
13:50: nincs semmi baj a kaukázusival, egy jó idegrendszerű kaukázusi (ebből sajnos egyre kevesebb van) kitűnően be tud illeszkedni egy családba, ez a tulajdonság megvan az összes őrző típusú pásztorkutyában (kitűnő házőrző, ugyanakkor megbízható minden családtaggal). Ugyanakkor itt utalnék az utolsó mondatodra is: nem, elsősorban nem nevelés kérdése, hogy egy kutya mennyire megbízható gyerekekkel, elsősorban fajta jelleg, és egyed kérdése ez (születetten stabil idegrendszer!). Utána jön csak a nevelés a fontossági sorrendben. Sarkítva a problémát, nevelhet az ember akárhogy egy ideggyenge kutyát, az úgyis egy időzített bomba marad..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!