Melyiket válasszam első kutyanak? (Többi lent! )
nincs ilyen szerintem,hogy egyik,vagy másik jobb első kutyának. azt is hülyeségnek tartom,hogy ráhúznak jelzőket a különböző fajtákra. önfejű fajta nincs.
te 'neveled' olyan lesz, a személyisége,amilyenre neveled. én inkább olyan szempontokat néznék,hogy ugatás,meg ásás. ha kert van ezek a lényegesek.
idegesítő tud lenni,amikor reggelre lyukak tátonganak,mert éjjel megérzett valamit. :) bár amiket felsoroltál szerintem nem ilyenek. nekem ezek közül a snauzer a legszimpibb,de biztos mindegyikben örömödet leled,csak foglalkozz vele,és olyan lesz,amilyennek akarod.
"amig nem vagyok otthon ove lenne a kert..."
Már ami maradna belőle. A szamojéd igencsak szeret kertészkedni, ásni, főleg ha unatkozik. A szökésről már nem is beszélve. Ugatni is szeret. Erről le kell nevelni. A baromfit és macskát erős zsákmány ösztöne miatt megölheti. Ne a külső alapján válaszz kutyát.
Én a szamojédot mondanám. De egyebkent az az igazság, hogy a legtöbb kutya lehet első kutya, ha jól van kivalasztva az alomból. A tudatos tenyésztők már a gazdival összhangban levő kutyát ajanlanak, több ismerősömnek is volt "kemény" kutyája elsőnek (roti, dobi stb), de ott is hosszas egyeztetés után jutottak döntésre. A kiskutyák viselkedéseből nagyjából le lehet szűrni, melyik a dominansabb, akihez tényleg lehet tapasztalt gazdi kell, es melyik az, amelyik bár magán viseli a fajta jegyeit, nem az a fejedrenövök típus. De ezt csak akkor lehet eljátszani, ha egyrészt jo helyről veszed,igazi tenyésztőktől, akik a kutya érdekeit nézik,nem a penzt,másrészt a tenyésztő is minél tapasztaltabb legyen. De ez saját vélemény.
Német juhászt pedig azért nem vennék,hiába nekem is ott van a bakancslistámon, mert nagyon sok diszpláziás kutyust látok,a neten "követek" egy elvileg felmenőkben dp-mentes kutyust, aki most derült ki, hogy diszpláziás :( és én ezt akarom elkerülni. Mondjuk más dolog, hogy ha úgy adódik, nem hozok ki altatás elől egy gyepiről, de most nem erről volt szó. Első kutyának ilyen fajtákat gyepi/menhelyről csak nagyon alapoa áttanulmanyozás után merném ajánlani. Nem azért mert ellenük vagyok,hanem rengeteg kutya nem passzol az új gazdival, és a későbbiekben visszahozzák. Jóban vagyok a helyi menhelyvezetővel, és szoktunk beszélgetni, ő mondja ezeket..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!