A tenyésztők ezt hogy oldják meg?
Azért az "alsóhangon 4-5 óra" elég sok. Én inkàbb az mondanàm hogy alsóhangon 1-2 óra. A kutyàm igaz hogy egész nap velem van, mégse foglalkozok vele 5 óràt. Mivel még kölyök, se tanulásból, se labdàzàsból nem bír 15 percnèl többet. Ha egy 2 óràs sétàt teszek vele, akkor sincs meg az 5 óra mindennel együtt. (Nyilvàn ezekben nincs benne a simi meg ilyesmi).
Attól hogy valaki tenyésztő, nem àllandóan a kutyàival foglalkozik. Az meg hogy egy tenyésztő képzi, labdàzni tanítja a kölyköket, hülyeség.
Lehet a kutyákat egyszerre is tanítani, és foglalkozni velük. A tenyésztők általában nem 8 órás műszakot fognak választani (ha kell neki), mivel a tenyésztés a munkájuk. Ha a 7-10 kutyába beleszámoljuk a kölyköket is, akkor velük az anya foglalkozik, a tenyésztőknek csak a tápot, vizet kell biztosítania, a kölykök eljátszanak egymással és abból is tanulnak, persze a szobatisztaságot a tenyésztők megtanítják nekik. Ha nem számoljuk a kölyköket bele akkor is ez a helyzet, persze a tanítás is más. A szűrést pedig (ha jól tudom) csak egyszer kell elvégezni, kivéve ha dizpláziát veszünk észre a kutyán, egy idő után.
UI.: Nem vagyok tenyésztő, de én nagyjából így tudom.
2# válaszoló, kihangsúlyoztam hogy a mozgásigényes és szellemi fárasztást igénylő kutyákra gondoltam, tehát mondjuk malinois, border collie és társai, ha valaki ilyen fajtát tart ez az alsó hang. Tudom, mert borderem van és igényli.
A 7-10 kutyába a tenyészállatokat értem csak bele, a lehozott almok ezen felül vannak. Tehát ennyi felnőtt kutyát tartanak, és van aki még többet is. A tenyésztésből meg nem igazán lehet megélni. Legalábbis pont ez az az oldal ahol ezt a legjobban hangoztatják, hogy a tenyésztőnek a tenyésztés egy szenvedély, nem tud belőle megélni szinte, aki pedig csak pénzért tenyészt az a szaporító...
Egyébként ezzel nem értek egyet, hogy csak ezzel a hidegséggel lehet kutyát tenyészteni. Hogy várhatják el, hogy valakinek a kutyájával való foglalkozás legyen a legfontosabb, ha ők nem adják ezt meg minden egyes kutyájuknak? (Persze az a normális ha a kutya jóléte a legfontosabb, de ebbe beletartozik a fárasztás és lemozgatás is amit ők nem tudnak így megfelelően kivitelezni.)
Nincs minden kutyával minden nap aktívan foglalkozva.
Egy sétát tesznek a falkával, vagy annak felével 2 naponta mondjuk. A tüzelő, almot nevelő szukák ebből eleve kimaradnak.
Munkakutyásoknál pedig nem minden nap tréningeznek minden egyedet, hanem váltva.
7-10 aktív korban lévő tenyészszuka azért nem jellemző egyszerre normális tenyésztőnél.
Nem csak tenyészszukákra gondoltam, hanem kanokra is, ugyanis a tenyésztő általában mindkettőt tart.
Viszont akkor nem értem hogy miért vannak annyira "istenítve" a kutyákkal foglalkozás terén, hogyha nem foglalkoznak minden nap ugyanannyit az éppen nem kölyköt nevelő kutyákkal. Kicsit önző dolognak tűnik nekem ez az egész, hogy "csak a fajta számít és az a felsőbbrendű cél" nem pedig az általa tartott egyedek igényei.
Akumi, egyébként de, igényel egy magas energiaszintű kutya ennyit, igaz nem egyszerre. Az én borderem is lefárad 1-2 óra után, pihen egy órát vagy felet, és kezdi elölről, így ha összeadjuk egy nap az összes ilyen pörgését és fárasztását simán kijön a 4-5 óra de még több is aktív foglalkozásból csak.
Nagyon egyszerű: nem foglalkoznak a kutyákkal. Menj csak el egy kiállításra és ott megtapasztalhatod, hogy a kutyák 10%-át tudják csak normálisan felvezetni(nem rángatják a pórázt, nem szaglásszák a földet, nem morognak a másikkal, rögtön beállnak és úgy is maradnak és akár a bíró is meg tudja nézni gond nélkül a fogát).
De nézzük az agilityseket: ők ugye elméletileg " a munkakutyák", több ismerősömnek is van 4-5 kutyája, a nyugdíjassal alapból nem foglalkoznak(max séta), kétnaponta elmennek edzésre(1-2 kutyával) a másik nap pedig "pihennek" a kutyák. Egy nagyobb verseny után pedig egy hétig is "pihenhetnek". Sétálni keveset járnak(akiknek van kertjük), mert nem akarják széttépetni a kutyáikat az utca végi önsétáltatós nj mixxel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!