Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A Leonbergi alkalmas házőrzésre?

A Leonbergi alkalmas házőrzésre?

Figyelt kérdés
És menyire alkalmas sportolni, kirándulni?
2010. máj. 12. 18:36
 1/6 anonim ***** válasza:
56%
Én még egy sportoló leonbergit sem láttam meg hát a mérete miatt veszélyes lenne neki. Szerintem inkább ilyen családi nagymackó kutyának való. Nem hiszem hogy kemény kutya lenne bár biztos ugat meg félelmetes a mérete.
2010. máj. 12. 18:52
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A leonbergi csak a családdal együtt tud élni, kennelben vagy egyedül egy területen nem tartható. Kiemelkedő intelligenciája és egyéb kiváló tulajdonságai az emberrel való szoros együttélés során alakultak ki az elmúlt évtizedekben, és ezt továbbra is megköveteli. Aki nem jóban-rosszban, házban-kertben és a szabadság ideje alatt is közösen akar kutyát tartani; ne Leonbergert vegyen. Aki azonban testi-lelki jóbarátot akar, aki lesi minden gondolatát, akivel minden problémáját megoszthatja, akit minden gond nélkül mindenhová magával tud vinni, akiben a végsőkig megbízhat; aki családjába szeretne egy szeretet adni és kapni vágyó új tagot, az ismerkedjen meg a fajtával személyesen, és ezután nem nehéz dolga a döntés meghozatalában. A hatalmasra megnövő babyt meg kell tanítani a család rendjére, ám semmiképpen sem erőszakkal és autoritással, hanem egyszerűen szeretettel és bizalommal; meglátjuk, hogy kutyánk többet és hamarabb fog megtanulni, mint azt gondoltuk volna.

Bár sokat emlegettük a Leo emberszeretetét és alapvetően barátságos természetét, az magától értetődik egy kísérő-védő kutya esetében, hogy családja veszélybe kerülésekor azonnal és minden félelem nélkül támadásba lendül, anélkül, hogy erre tanítanunk kellene. Intelligenciája révén rögtön felismeri a veszélyes helyzeteket, és önállóan is képes cselekedni, ha a sors úgy hozza. Ugyanez az intelligencia biztosítja, hogy ok nélkül viszont soha senkit nem fog megtámadni.

Bár nagydarab az eb, bőséges mozgásra van szüksége, rendkívül szívesen tesz nagy sétákat, szívesen úszik, és kutyasportra is alkalmas. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a nagytestű fajtákat másfél- két éves korukig nem szabad megerőltető mozgásnak kitenni, a bicikli mellett való futtatást pedig nem a leonberginek találták ki.

2010. máj. 12. 19:08
 3/6 anonim ***** válasza:
64%

Milyen elvárásaid vannak a házörzéssel kapcsolatban? Minden egyednek más a személyisége, van olyan amelyik jobban védi a területét és van amelyik barátkozósabb. Megharapni viszont nem fog senkit. Ok nélkül nem ugat. Egy átlag betörő valószínűleg inkább olyan házat választ, ahol nincs kutya, de ha valaki mindenáron be akar törni valahova, akkor azt semmilyen kutya nem tartja vissza.

A sport mit jelent számodra? Nem olyan gyors vagy fordulékony mint pl. egy border collie, nem munkamániás, nem pörög ezerrel. A 70-80 kg-os test erősen behatárolja a fizikai lehetőségeit a sport terén. Futtatni nem szabad. Ha ezeket figyelembe veszed, akkor bizonyos sportokra alkalmas lehet.

Túrázni imád a családdal. Na meg úszni! Rendszeres (napi) sétáltatást igényel (mint minden kutya).

Ajánlott olvasmány:

[link]

És inkább itt kérdezz, ha komolyan gondolkodsz rajta:

[link]

2010. máj. 12. 22:56
 4/6 A kérdező kommentje:
Házőrzés alatt azt értem, hogy ha jön valaki ugasson és ha betörő jön kapja el vagy ijessze el. Sportolás terén meg az agilityre és a dog dancingra gondoltam.
2010. máj. 13. 18:02
 5/6 anonim ***** válasza:
Elijeszti, de el nem kapja. Legalábbis nem nagy rá az esély. A mienk nem enged be idegent, konkétan elé áll és ugat, nem hagyja, hogy beljebb jöjjön. Abba az ugatásba viszont beleremegnek az ember belső szervei. Mindenesetre akkor sem nagyon mernek bejönni, ha itthon vagyunk és kifejezetten mondjuk, hogy nem bánt. Dog dancing ekkora kutyával... Hááát... Talán egy szukával. Egy 78 centis 70-80 kilós kan nem nagyon fér el az ember lába között, meg nem is olyan mozgékony. Agility detto. Nem erre lettek kitalálva. Ölelgetni, szeretgetni való, puha szőrös mackók. Sok példányuk még a teljesen idegenekkel is bújós. Ha ilyen sportolós terveid vannak, akkor nem ajánlom a leonbergit. Sétálni azt lehet vele bármennyit.
2010. máj. 13. 20:07
 6/6 Alinaaa válasza:
Mi kertes házban lakunk, a kerítésünk kovácsoltvas és ha a szomszédok mennek el a ház előtt átmennek az út másik felére. Én mellette biztonságban érzem magam. Nálunk a ritkán látogató családtagok is inkább becsengetnek. Nagy a hangja.szerintem csak a hülye jön be az udvarra. Mi csak családi kutyának tartsuk, ugy hogy a többihez nem tudok hozzászólni.
2011. febr. 19. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!