Milyen papirok kellenek ahhoz, hogy kiskutyákat vigyek külföldre eladásra?
MEOE Tenyésztési Szabályzat:
"Kutyakereskedők részére történő tenyésztés nem engedélyezett. "
Az más, hogy külföldre adja el. A tenyésztő azt személyesen teszi, és szerződéssel adja a végleges gazdinak.
"Nem viheted a saját vevőid részére! A vevőnek magának kell megkeresnie a magyar tenyésztőt!"
Ezt nem értem. Miért kell a vevőnek magának megkeresni a tenyésztőt? Törvény irja elő, vagy ez a megszokott?
Szia!
En ugy ertelmezem, hogy nem tenyeszto vagy, nem is kutyavevo, hanem magyar tenyesztok kutyait szeretned kulfoldre vinni, eladni.
Az a helyzet, hogy nincs olyan tenyeszto, aki eladja neked a feltve nevelt kolykeit olcso penzert, hogy aztan te elvidd kulfoldre es borsos aron megszedd magad rajtuk. Mert, ha nem ez a celod, akkor elkepzelni sem tudom, hogy miert eri meg neked tobb 1000km-t utazni, majd vissza, ha nincs belole hasznod.
Egy kulfoldi vasarlo csak akkor vesz Magyarorszagrol kutyat kozvetito altal, ha annyira rajong a fajtaert, hogy a sajat orszagaban nem is vesz kutyat, mert a magyar tenyeszto sokkal vilaghirubb, megbizhatobb, rendesebb, de sajnos sajat maga nem akar vagy nem tud ilyen nagy utra menni.
De! Szerinted van olyan tenyeszto, aki odaadja egy kozvetitonek a kutyajat? En nem hiszem! Aki annyi energiat fektet abba, hogy a legjobb kutyakat tenyessze ki az nem fog toluk ilyen konnyen megvalni.
Szoval, ha jol gondolom, hogy ilyenen gondolkozol, akkor azt kell mondanom, hogy ezt csak szaporitok kutyaival tudja valaki megtenni, de aki ilyen modon akar penzhez jutni, az assa el magat a fold ala, mert a tarsadalomnak nem kellenek ilyen emberek.
De persze en nem ismerlek, ezert nem is feltetelezek rolad ilyeneket.
"Miért kell a vevőnek magának megkeresni a tenyésztőt?"
Két okból: Egyrészt, mint belinkeltem benne van a Tenyésztési Szabályzatban, hogy nem lehet kereskedő részére kutyát eladni. Aki ezt megszegi, azt kizárják.
Másrészt, a józan paraszti ész is ezt diktálja, ahogy az előttem szóló ezt részletesen kifejtette. Tehát csak olyannak adok el kutyát, aki előtte felvette velem a kapcsolatot, megismertem, megbízhatónak találtam, eljön érte, szerződést írunk és a késöbbiekben is tartjuk a kapcsolatot, hogy mindig tudhassam, mi van a kutyám kölykével. Plusz a szerződésben szerepel egy olyan kitétel, hogy a tenyésztőnek elővételi joga van a kutyára. Tehát az új gazdi nem adhatja/ajándékozhatja el másnak a tenyésztő tudta nélkül. Ha az adásvétel egy kereskedőn keresztül zajlik, akkor ezek a feltételek nem teljesülnek. Ezért nem ad kutyát egy tenyésztő egy kereskedőnek.
"Igen, olyan embereknek vinném, akiknek nincs kedvük, vagy idejük ilyen sokat utazni."
Na ez az. Az ilyen ember nem vesz tőlem kutyát, mert nem adok neki. Ennyi. Kár tovább ragozni. Ha kell neki, oldja meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!