Mi ez az új divat, hogy sült, főtt csontot tilos adni?
Jo hát tényleg sokan túlzásba viszik. Én emlékszem régen még senki nem tudta a csirkecsontról se hogy nem szabad...nekünk is akik voltak kutyàink mindenfele csontot megkaptak. Egyik se amiatt halt meg. De tény hogy a saját kutyáimnál kerülöm a kockázati tényezőket mert nem szeretném hogy ők legyenek az 1000ből az egy...
Kivancsi lennék egy 30 évvel ezelőtti állatorvos mit mondana. Nagyot változott a világ.
Amugy én is táp párti vagyok. Az egyszerűsége miatt.
Én is csak a csöves csontról tudok, hogy azt nem szabad főzve és ebben van is logika.
Sajnos mi megjártuk a főtt csöves csonttal, még gyerek voltam, a nagyim kutyája mindig megkapta az ebédből maradt csontokat (falun akkoriban nem barfoztak és hasonlók, maradékot evett). A csirke combcsontja megakadt a kutya torkán, szegény fuldoklott, a csont nem ment se le, se föl. Végül apukám piszkálta ki a csontot egy fakanál nyelével, így élte túl a kutya.
Nagyon ijesztő élmény volt, azóta is emlékszem rá, az én kutyáimnak már csak ezért sem adok főtt csöves csontot.
Nyersen mehet a csont, mert puha. Főzéssel megváltozik a fehérjeháló, kemény és törékeny lesz, ami szilánkosra törik. Régen etették vele igen, de közben rájöttek, hogy hopp, mégse tesz túl jót vele az ember.
Én is barfozok, adok a kutyáknak csontot, de megválogatom melyiket (nyak, farhát, szárny, borda) adjam. Sose kakilt ki csontdarabokat, az annak a jele, hogy kevés vagy gyenge a kutya gyomorsava, és nem emészti meg a csontot. Akkor kell csökkenteni rajta. Nagy was ist das lenne, ha nem főznénk meg a csontokat a Buksinak, hanem nyersen lepasszolnánk neki? Szerintem nem.
"Főzéssel megváltozik a fehérjeháló, kemény és törékeny lesz, ami szilánkosra törik. "
Lol, te olvastad, amit írtam? A levescsontokat még én is megeszem, annyira puha némelyik...
Én nem akaram okoskodni, de a főzéssel valószínűleg kálcium-karbonát távozik a csontból ezért felborul a magnézium-karbonát és a kálcium-karbonát természetes áranyá a szövetben.
Ez csak középiskolás tudás valszeg ennél sokkal bonyultabb a történet, de nem gondolom hogy a fehérjekhez közük lenne.
Egyed.
Ha nagyon szeretnéd, utánanézek, hogy mi vonódik ki miből, milyen kémiai reakciókkal, és alátámasztom neked kísérletben is.
Szólj, és megteszem, ha már csak úgy nem hiszed el. Üdv: egy biológus ;)
Figyelemreméltó tulajdonságait a csont két összetevőjének köszönheti.
Kétharmadát kalcium és foszforvegyületek alkotják, melyek rúd alakú kristályokba formálódva teszik e szöveteket keménnyé és merevvé, egyharmadát pedig rugalmas fehérjék az ún. kollagének teszik ki, melyek rostjai az acélsodronyhoz hasonlóan tekerednek fel, s húzódnak végig a csontok belsejében.
Ez utóbbi nélkül csontjaink az üveghez hasonlóan már egy enyhe ütéstől is szilánkokra törnének. E rugalmas fehérjék különböző célokra ki is nyerhetők a csontokból, hő hatására enyvvé, zselatinná alakulnak.
Szeretném nektek lefordítani:
A csontot a Ca és az Mg teszi egésszé, ezek kristályos anyagok. A kristályok között vannak a kollagének.
Na de mi is az a kollagén?
A kollagén valójában zselatin (igen, ez van a kocsonyában, torták tetején, sütiken is), mely a testünk kötőszöveteiben, csontszöveteiben rostokból épül fel. Mátrixos alakban rendeződnek, anyagában pedig kocsonyás jellegűek. Ez a zselatinos fehérje megtalálható pl. a szemben is, mely biztosítja a szem tömörségét.
Hova tűnik a csont kifőzése után a kollagén? Benne marad a csontban? Dehogy is!
Nézzük a legnyilvánvalóbb témát:
Ha kocsonyát főzöl, a csontból kifő a kollagén, és a lében lesz megtalálható. Egyesek kurkumát is adnak hozzá, így jobban beépül az elfogyasztott kocsonyából ez az anyag.
Mivel a bőrben is van kollagén, ezért ha főzés után ezt benne hagyjuk, ezek együtt csinálnak belőle kocsonyát.
Ha nem lett elég rázkódós, mit adunk hozzá? Zselatint!! (=kollagén)
Ugyan ez megtörténik hideg levegő (lehűlés) hatására akár a húslevessel is! Kocsonyásodik (bár nem olyan extrémen, mivel van benne zöldség is pl.)
Mi marad a csontban? Ca+Mg (plusz egyéb anyagok, de ezek most nem fontosak), amik a csont szilárdságát adják
Mi veszik ki belőle? A rugalmasságért felelős kollagén.
Tehát:
A csont alapvető két tulajdonságát, hogy tömör, de mégis rugalmas (középiskola 11. osztály), elveszti, így hő hatására megmarad tömör tulajdonsága.
Na de mi is jó a kutyának? Ha rugalmas a csont, így könnyen meg tudja emészteni, nem törik szilánkosan és lényegesen puhább nyersen!
Remélem érthetően fogalmaztam.
Ne adjatok a kutyának főtt csontot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!