Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi ez az új divat, hogy sült,...

Mi ez az új divat, hogy sült, főtt csontot tilos adni?

Figyelt kérdés
Nekünk még 10 éve, amikor az első kutyánk jött, akkor mondta a doki, hogy a csöves baromficsontok (comb, szárny stb) tilosak, mert szilánkosan törnek, de a többi mehet nyugodtan sütve, főve is. Azóta is így adjuk, soha semmi baj nem történt. Sőt, a csirke bizonyos csontjai, több óra főzés után az összes emberi fogyasztásra alkalmas. Pl a nyakat simán megeszem a húslevesből csonttal együtt, puha, nem szilánkos. A csöves csontok végei szintén ehetőek, sőt, több óra főzés után az egész. Farhat szintén puha... De mostanában mindenkit ilyesztgetnek, hogy nehogy odaadja a maradék farhatat a levesből, mert jaj, szilánkos.
2016. dec. 18. 10:38
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:

Jo hát tényleg sokan túlzásba viszik. Én emlékszem régen még senki nem tudta a csirkecsontról se hogy nem szabad...nekünk is akik voltak kutyàink mindenfele csontot megkaptak. Egyik se amiatt halt meg. De tény hogy a saját kutyáimnál kerülöm a kockázati tényezőket mert nem szeretném hogy ők legyenek az 1000ből az egy...

Kivancsi lennék egy 30 évvel ezelőtti állatorvos mit mondana. Nagyot változott a világ.


Amugy én is táp párti vagyok. Az egyszerűsége miatt.

2016. dec. 18. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/31 anonim ***** válasza:
Változik ez is mint minden más 30 éve még azt mondták a szukának az a jó, ha 1x ellik. Az ivartalanítás még a fasorban se volt (mondjuk akkor a kutyák szerepe a társadalomban is más volt)
2016. dec. 18. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/31 anonim ***** válasza:

Én is csak a csöves csontról tudok, hogy azt nem szabad főzve és ebben van is logika.


Sajnos mi megjártuk a főtt csöves csonttal, még gyerek voltam, a nagyim kutyája mindig megkapta az ebédből maradt csontokat (falun akkoriban nem barfoztak és hasonlók, maradékot evett). A csirke combcsontja megakadt a kutya torkán, szegény fuldoklott, a csont nem ment se le, se föl. Végül apukám piszkálta ki a csontot egy fakanál nyelével, így élte túl a kutya.

Nagyon ijesztő élmény volt, azóta is emlékszem rá, az én kutyáimnak már csak ezért sem adok főtt csöves csontot.

2016. dec. 18. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/31 anonim ***** válasza:
100%

Nyersen mehet a csont, mert puha. Főzéssel megváltozik a fehérjeháló, kemény és törékeny lesz, ami szilánkosra törik. Régen etették vele igen, de közben rájöttek, hogy hopp, mégse tesz túl jót vele az ember.

Én is barfozok, adok a kutyáknak csontot, de megválogatom melyiket (nyak, farhát, szárny, borda) adjam. Sose kakilt ki csontdarabokat, az annak a jele, hogy kevés vagy gyenge a kutya gyomorsava, és nem emészti meg a csontot. Akkor kell csökkenteni rajta. Nagy was ist das lenne, ha nem főznénk meg a csontokat a Buksinak, hanem nyersen lepasszolnánk neki? Szerintem nem.

2016. dec. 18. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/31 A kérdező kommentje:

"Főzéssel megváltozik a fehérjeháló, kemény és törékeny lesz, ami szilánkosra törik. "


Lol, te olvastad, amit írtam? A levescsontokat még én is megeszem, annyira puha némelyik...

2016. dec. 18. 18:47
 16/31 anonim ***** válasza:

Én nem akaram okoskodni, de a főzéssel valószínűleg kálcium-karbonát távozik a csontból ezért felborul a magnézium-karbonát és a kálcium-karbonát természetes áranyá a szövetben.


Ez csak középiskolás tudás valszeg ennél sokkal bonyultabb a történet, de nem gondolom hogy a fehérjekhez közük lenne.

2016. dec. 18. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/31 anonim ***** válasza:
74%

Egyed.

Ha nagyon szeretnéd, utánanézek, hogy mi vonódik ki miből, milyen kémiai reakciókkal, és alátámasztom neked kísérletben is.

Szólj, és megteszem, ha már csak úgy nem hiszed el. Üdv: egy biológus ;)

2016. dec. 18. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/31 anonim ***** válasza:
Engem érdekelne a dolog.
2016. dec. 18. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/31 anonim ***** válasza:
100%

Figyelemreméltó tulajdonságait a csont két összetevőjének köszönheti.

Kétharmadát kalcium és foszforvegyületek alkotják, melyek rúd alakú kristályokba formálódva teszik e szöveteket keménnyé és merevvé, egyharmadát pedig rugalmas fehérjék az ún. kollagének teszik ki, melyek rostjai az acélsodronyhoz hasonlóan tekerednek fel, s húzódnak végig a csontok belsejében.

Ez utóbbi nélkül csontjaink az üveghez hasonlóan már egy enyhe ütéstől is szilánkokra törnének. E rugalmas fehérjék különböző célokra ki is nyerhetők a csontokból, hő hatására enyvvé, zselatinná alakulnak.


Szeretném nektek lefordítani:

A csontot a Ca és az Mg teszi egésszé, ezek kristályos anyagok. A kristályok között vannak a kollagének.

Na de mi is az a kollagén?

A kollagén valójában zselatin (igen, ez van a kocsonyában, torták tetején, sütiken is), mely a testünk kötőszöveteiben, csontszöveteiben rostokból épül fel. Mátrixos alakban rendeződnek, anyagában pedig kocsonyás jellegűek. Ez a zselatinos fehérje megtalálható pl. a szemben is, mely biztosítja a szem tömörségét.


Hova tűnik a csont kifőzése után a kollagén? Benne marad a csontban? Dehogy is!


Nézzük a legnyilvánvalóbb témát:


Ha kocsonyát főzöl, a csontból kifő a kollagén, és a lében lesz megtalálható. Egyesek kurkumát is adnak hozzá, így jobban beépül az elfogyasztott kocsonyából ez az anyag.

Mivel a bőrben is van kollagén, ezért ha főzés után ezt benne hagyjuk, ezek együtt csinálnak belőle kocsonyát.

Ha nem lett elég rázkódós, mit adunk hozzá? Zselatint!! (=kollagén)

Ugyan ez megtörténik hideg levegő (lehűlés) hatására akár a húslevessel is! Kocsonyásodik (bár nem olyan extrémen, mivel van benne zöldség is pl.)


Mi marad a csontban? Ca+Mg (plusz egyéb anyagok, de ezek most nem fontosak), amik a csont szilárdságát adják

Mi veszik ki belőle? A rugalmasságért felelős kollagén.


Tehát:

A csont alapvető két tulajdonságát, hogy tömör, de mégis rugalmas (középiskola 11. osztály), elveszti, így hő hatására megmarad tömör tulajdonsága.


Na de mi is jó a kutyának? Ha rugalmas a csont, így könnyen meg tudja emészteni, nem törik szilánkosan és lényegesen puhább nyersen!


Remélem érthetően fogalmaztam.

Ne adjatok a kutyának főtt csontot!

2016. dec. 18. 23:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/31 A kérdező kommentje:
Értem az elméletet, de csinálj már egy húslevest nyakból és harapj bele a nyakba. Szilánkosan törik? Nem, teljesen puha. Amikor a gyakorlat cáfolja az elméletet...
2016. dec. 19. 06:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!