Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért kéne sétáltani egy több...

Miért kéne sétáltani egy több ezer négyzetméteren tartott kutyát?

Figyelt kérdés

Azt maximálisan megértem, hogy egy panellakásban élő kutyát naponta többször is kell sétáltatni, de egy tanyán élőt, ami jellemzően 4-5-10 ezer négyzetméteren él, azt teljesen fölöslegesnek tartom. Ismerek olyat, ahol kerítés sincs, és mégsem megy el a kutya 100-200 méternél messzebb.

Én is tanyán élek, de még nem láttam erre kutyákat sétáltató embereket. Azt meg egyenesen ostobadágnak tartom, ha valaki azt mondja, hogy egy 7000 nm-es udvaron tartott kutyát ugyanannyit kell sétáltatni,mint egy 70 nm-es lakásban tartottat. Pontszerzésre, százaléknövelésre biztos jó ez a szöveg ezen az oldalon, de egyértelműen butaság.

Azért győzzetek meg az ellenkezőjéről, hátha én is elkezdem sétáltatni a kutyáimat!

2016. okt. 5. 07:15
1 2 3 4
 11/31 Platypus ***** válasza:
78%

Mert az akkora nagy izgalom, hogy lát mondjuk 2 rókát, 3 kóbor kutyát és 4 idegen embert a kerítésen kívül, belül meg mondjuk pár sünt és patkányt egy héten. Miközben egy kutyának minden egyes nap szüksége van adott mennyiségű ingerre, hogy ne csavarodjon meg. És a fentiek egyike sem jelent még semmi kapcsolatot a gazdával - erre külön időt kell szánni, különben egy nagytestű őrzőkutya simán közveszélyessé is válhat.

Igen, az erdő-mező járása a gazdival a létező legjobb elfoglaltság. De nem az egyetlen lehetőség egy kutya lefárasztására. Mellesleg hazánkban teljesen illegális bármiféle külterületen szabadon engedni a kutyát. Ha rossz helyen laksz, simán kilövik a kutyád a lábad mellől is. És ilyenkor marad az, hogy foglalkozol vele, és ez nem 500 leült jelent. Egy labdázós vagy keresős feladat pl. simán lehetőséget ad a kutya zsákmányszerző ösztöneit kiélni.

2016. okt. 5. 13:01
 12/31 Szilvi & Argos ***** válasza:
78%

Aki nem érti, annak kár magyarázni.

Nagyon jó érzés látni, mikor a természetben sétálsz a kutyáddal SZABADON, de mégis kontroll alatt: ha kell, azonnal behívható, vagy elfektethető.

Látod, ahogy felfedezi az új szagokat, ingereket, gyíkra vadászik, vagy éppen küzd a hullámokkal a szeretett játékért a vízben. Játszotok, új trükköket tanultok, vagy éppen a városban csavarogtok EGYÜTT, teljes összhangban

Ez egy érzés...akinek nem hiányzik a kutyájával való napi szintű foglalkozás, séta, új élmények szerzése, annak nem is kellene kutyát tartania szerintem :(

2016. okt. 5. 13:09
 13/31 anonim ***** válasza:
84%

Azért annak is igaza van, aki szerint egy dolgozó kutya a tanyán is lefárad. Akár egy sima őrkutya is, ha olyan típus. Pl a pásztorkutyák ilyenek. Egy komondor nem igényli, hogy naponta órákat foglalkoztassuk. Ő annak örül, ha van egy hatalmas területe, amin őrjáratozhat, meg a gazdi mellett feküdhet, amíg az a kertben dolgozik.

Más a helyzet, ha mondjuk valamilyen juhászkutyája van az embernek. Nekünk malijaink meg egy német juhászunk van, tanyán, hatalmas teruleten, de régen volt mudim is még kertes családi házban. Őket nem fogja szórakoztatni, hogy őrizhetik a portát. Egész nap az ajtó előtt vagy a házban tobzódnak, hogy mikor csinálunk már valamit közösen. Mi naponta 2x sétálunk, de a kertben is le lehet őket fárasztani egy kis kreativitással. Imádják a keresős játékokat, ha 3-4x ügyesen elrejtem a labdát, úgy elfáradnak, hogy csak fekszenek utána. De nagyon szeretik a klikkert is, vagy csak simán engedelmességi gyakorlatokat. Illetve egymást is tudják fárasztani. Ha kiengedem a kölyköt (őt még nem merem kint hagyni felügyelet nélkül, megenne valamit és hetente járnänk dokihoz...) akkor hatalmasakat birkóznak. Valóban nem kell annyit foglalkoztatni őket, mintha lakásban vagy egy átlagos kertes családi házban laknánk. De azért kell foglalkozni velük, amennyit igénylik.

2016. okt. 5. 14:03
 14/31 anonim ***** válasza:
26%

#11: Szamodra tenyleg elkepzelhetetlen, hogy egy kutyanak munkaja van, es annak az elvegzese eppen eleg neki? Hiaba probalod itt beadni, hogy a kutyanak bizony mindennap 300x pacsit kell adnia, mert akkor alakul ki a kotodes...Szerinted a kutyaval dolgozo emberek pacsiztattak a kutyakat? Volt veluk szemben egy elvaras, ha ezt elvegeztek akkor kaptak enni.

Ertem en, ez a mai vilagban teljesen elkepzelhetetlen mivel mindenhol fennen azt hirdetik, pozitiv megerosites. Elmondom neked egy falka vezere elvar, NEM jutalmaz, NEM puncsol, NEM dicser, nem dopbal kavicsos palackal, elvarja, hogy a legtobbet adja a falka sikerert. EZ belejuk van kodolva, a tobbi sallang csak megint azt szolgalja, hogy a tobbi kreten valahogy kepes legyen valamilyen szintu kontroll alatt tartani a joszagot.

Mellesleg hazankban nagyon sok dolog illegalis, pl. szamla nelkul viz-gaz szerelot hivni...

12#: Nagyokos. En rendszeresen kirandulok a 2 kutyammal, irtam is, hogy nincs annal jobb mikor belefutsz a vadonba az allattal, mert ilyenkor elheti meg igazan onmagat, nem pedig mikor paradeztatot a sajat szorakozasodra.

13#: Errol van szo, az ember lehetoleg olyan allatot vegyen ami beleillik a terveibe az eletebe. Ha veszel egy igen eros teruletvedo habitussal megaldott joszagot hazorzesre, es van is lehetosege ezt a "munkat" ellatni, akkor az a kutya egyensulyban lesz. Viszont ha egy terelot veszel, akkor a kutya meg fog zakkani, kenytelen leszel foglalkozni vele. Itt ne a divatos alapkepzesrol van szo, hanem meg kell oldanod, hogy a kutya kielje alap osztoneit. De ugy latszik ez a nagy tobbsegnek (okos kutyasulisok... tisztelet a kivetelnek) ez teljesen idegen...

2016. okt. 5. 14:16
 15/31 anonim ***** válasza:
100%
Azért ne keverjünk már minden kutyát a pásztorokkal. A Pásztorkutyákon kívül nem valószínű hogy bármelyik fajta örülne ha kibaxnák egy tanyára... pl. egy nj/mali jó házőrző/területőrző de egy tanya nem elég neki, foglalkozás és séta kell neki hogy ne bolonduljon meg...
2016. okt. 5. 14:22
 16/31 anonim ***** válasza:
14%

"Errol van szo, az ember lehetoleg olyan allatot vegyen ami beleillik a terveibe az eletebe."

Ennyire nem megy? Komolyan...

2016. okt. 5. 14:28
 17/31 Szilvi & Argos ***** válasza:
83%

"12#: Nagyokos. En rendszeresen kirandulok a 2 kutyammal, irtam is, hogy nincs annal jobb mikor belefutsz a vadonba az allattal, mert ilyenkor elheti meg igazan onmagat, nem pedig mikor paradeztatot a sajat szorakozasodra. "

Nem "parádéztatom", hanem adok neki szellemi munkát, amire MINDEN kutyának szüksége lenne :P

A gazdival való minőségi közös időtöltés, a tanulás, feladatmegoldás minden kutyának igénye, csak a sok gyerekként kezel kutya gazdája ezzel nincs tisztában.

Ezek a feladatok fárasztják a kutyát, kiegyensúlyozottá és szellemileg terhelhetővé teszik őt.

Tegnap pl iskolában gyerekeknél voltunk a "fiúkkal", 2 órás folyamatos pörgés, bemutató, simogatás után a kocsiban már kidőltek aludni ;) Majd este kaptak fizikai fárasztást is, szabadon a természetben...

Ez az optimális, a fizikai és szellemi terhelés...csak sokan elfelejtik...főleg az utolsót.

A pásztorkutyák a mai világban feladatukat vesztették, szükségük van új szagokra, élményekre.

Kevés ember lakik tanyán, ott nyilván nem unatkozik a kutya annyira...de tuti hálás egy kis extra csavargásért

2016. okt. 5. 14:42
 18/31 anonim ***** válasza:
9%

Oszinten, radobbentettel, hogy a a kutya szellemileg nincs is lefarasztva csak ha az ember paradeztatja. Micsoda szerencse a termeszetnek, hogy van egy ember aki ezt a domesztikalt joszagnak meg tudja adni a szellemi lefaradas lehetoseget...Szerinted melyik a farasztobb, nyomo(kat)t kovetni egy erdoben kozben futni a gazdival napi 2 oraban vagy 8 ev utan meg mindig leulni, megkerenis 3 jutalomfalatot, atugrani a futtatos gumikarikan?

Szerintem te picit tulertekeled magad. Az altalad felvazolt szellemi farasztas kenyszeru potlasa az igazi farasztasnak. Nem mondom en is egy-egy nehezbb napon mikor nincs idom/energiam/lehetosegem elmenni veluk termeszetet jarni akkor nekem is marad az altalad felvazolt lehetoseg, de mikor 1.5-2 ora utan a ket kutya egesznap nem mozdul, hanem elegedetten alszik, akkor en azt mondom total ki kettek utve.

2016. okt. 5. 15:35
 19/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a sok választ!

Vidéki falvakban, tanyákon soha nem volt szokás sétáltatni a kutyákat, ez a szokás inkább a városokban jellemző. És igen, itt nem hobbiból vannak tartva, bár terelniük nem kell semmit, csak vigyázni a tanyára, de ez ösztönösen bennük van. Azért inger is éri őket elég, jönnek-mennek a biciklisek, motorosok, szomszéd tehenei stb., és mivel hárman vannak, elég sokat szaladgálnak, de én is sokat kint vagyok velük, úgyhogy abszolút nyugodt, kiegyensúlyozott kutyák. Szerintem kevés helyen van ilyen jó soruk.

Megértem, hogy öröm, boldogság és nagy élmény a kutyáknak a séta, de ha nincs rászoktatva, akkor nincs hiányérzetük. Itt nincsenek megkötve, nincsenek becsukva, nincs nyakörvük, nem voltak pórázhoz szoktatva, különösebben tanítani sem kellett őket semmire.

Olvastam én is kutyás könyveket, de ezt a jutalomfalatos tanítást én sem tartom jónak. Lehet, hogy azért, mert nincsenek olyan elvárásaim, amire azzal lehetne rávenni.

2016. okt. 5. 18:24
 20/31 anonim ***** válasza:
75%

1 pont erről írtam kisregényt. Hogy egy pásztornak vagy hasonló jellegű kutyának elég lehet az, hogy őrzi a tanyát, de sok más fajtának nem. Ha a kérdező kutyái nyugodtak, problémamentesek, akkor valószínűleg megfelel nekik ez az életmód. Aztán lehet, hogy egyszer beválaszt egy kutyát, akinek ennél jóval több kell, akkor a kérdezőnek elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy azt mondja, hogy oké, az eddigi kutyáimnak elég volt a tanya, a mostaninak nem.

Nem értem, miért kell Szilvit kritizálni azért, mert ő "parádéztatja" a kutyáit. A trükkök tanítása egy nagyon szuper lehetőség a kapcsolatépítésre és a kutya is szépen lefáraf tőle. A kutyának iskolában bemutatózni pont annyira jó, mint egy másiknak erdőben rohangászni stb. Az én malijaim pont akkora lelkesedéssel ugranak karikát, mint keresnek eltűnt embereket (mentőkutyák). Mindenki találja meg, hogy milyen elfoglaltság illik hozzá és a kutyáihoz.

A jutalomfalattal nincs semmi gond. Egy nagyszerű eszköz a tanításhoz, de a fegyelmezést nem helyettesíti. A jó kiképző tudja, mikor kell a jutalom és mikor a kényszer. Mert mind a kettő kell.

2016. okt. 5. 19:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!