Hogy oldjam meg ilyenkor a behívást?
Egy igen erős vadászösztönű labrador keverék kutyám van és ahová sétálni járunk van egy kis tó, szigettel a közepén. Imád itt futkosni, pocsolni máshol nem is tudnám elengedni. A probléma az hogy bemegy a szigetre és mivel érez ott valami állatnyomot nem hajlandó kijönni. Csak futkos, kapar, szaglászik meg sem hallja ha hívom - iszonyat izgatott tud lenni ha szagot fog.
Múltkor fél órát kellet várni mire nagy nehezen kijött. Egyszerűen tudja hogy oda úgysem tudok utánna menni, így nincs következménye az engedetlenségnek. Van valakinek ötlete hogy mégis mit kéne csinálni ilyenkor?
Máskülönben egy nagyon jó, szófogadó kutya, tényleg bárhová mehetünk sétálni nincs vele gond. Csak fránya nagy vadászösztöne van és elég esze ahhoz hogy kihasználjon egy ilyen helyzetet.
szia!
Lehet, hogy hülyeségnek tartod, de vigyetek magatokkal a kedvenc csemegéjéből.
Útközben monnd a "behivót", s utánna jutalmazzd meg vele.
Nekem bevállt! Sok sikert!
(az nem lehet, hogy valami tetem van ott elásva??)
Ilyenkor ha sült malacot lengetnék az sem érdeklné:D
Nem hiszem hogy tetem lenne, ember oda nem tud bemenni, és az egész sziget nem több 5 négyzetméternél. Inkább valami pocok, vagy egérlyuk van ott, na meg a kacsák ott szoktak aludni esténként.
ez a tetemes dolgo alér durva lenne...
a behívásra csak a szigeten állva nem reagál? ha alapból is baj van vele akkor el kell kezdeni kevésbé érdekes környezetben gyakorolni vele a következő módon:
ha csak a szigetn csinálja közben azért figyel rád nézi hogy ott vagy-e? mert ha igen megpróbálhatod hogy behívod és mikor rádnéz nem csal álsz és vársz hanem hátat fordítasz neki és elkezdesz sétálni vagy szaladni. A kutya falkaállat. remélhetőleg megijed hogy egyedül marad és utánad iramodik. Ha így tesz mondogasd közbe a behívó parancsot és dícsérd meg nagyon ha visszajön.
Egyszer hívd, ha nem jön azonnal, akkor bújj el, amikor éppen nem figyel rád. Olyan búvóhelyet válassz, ahonnan látod őt, de ő nem lát téged. Amikor rájön, hogy egyedül maradt, akkor ideális esetben marhára kétségbe fog esni és elkezd téged keresni. Ekkor hagyd egy kicsit idegeskedni, de mielőtt a nagy keresésben kifutna a világból, próbáld megint behívni. Valószínűleg ekkor azonnal odaszalad hozzád, és utána pár hétig jobb lesz a helyzet, de ezt mindig meg kell ismételni, ha úgy látod, hogy csökken a kötődése feléd.
Ha viszont ilyenkor sem esik kétségbe a kutya, akkor ott komoly gond van a kutya-gazdi viszonyban, aminek a helyreállítása már keményebb háttérmunkát igényel.
Csak a szigeten van probléma. Máskor szépen behívható, pláne ha olyan helyre megyünk ahol még nem járt nagyon figyel hogy el ne hagyjon. Ezt a terepet viszont ismeri, évek óta ide járunk (csak régen még nem volt tó) így az sem izgatja ha otthagyom. Tulajdonképpen ez a terület pár száz méterre van tőlünk, és semilyen út nincs a környéken, csak kertek körben, így teljesen póráz nélkül szoktunk sétálni menni.
Volt hogy teljesen otthagytam, hazajöttem de ő akkor is benn maradt a szigeten (megjegyzem: még véletlen sem tud semmere elkószálni, mert olyan ez a hely mintha egy szuperóriási kert lenne). Nagyon jól ismeri a környéket úgyhogy "tisztában van vele" hogy úgysem tudom elveszelyteni.
Nem hinném hogy falkavezér probléma lenne (vagy ha igen akkor meg nem értem miért:(), mert máskor tényleg szófogadó. Pl nemrég voltuk Tokajon, végig póráz nélkül jött a hegyen, szinte szólni sem kell neki autamatikusan tartja a max. 20 m-es távot, ha útelágazáshoz érünk bevár, ha túrista jön egyből lábhoz kerül stb.
De itt a szigeten tudja hogy úgymond büntetlenűl garázdálkodhat, hívom, rámnéz és a "képembe röhög". Lehet itt próbálgatja az erejét? De akkor mégis hogy lehet ezt megoldani? Mert elég sokat dolgoztunk azon hogy szófogadó kutya legyen (több nevelési hibát, meg kölyökkori traumát ki kellett javítani) és nem szeretném ha mindezt egy "sziget" tenné tönkre...
Kb 3-4m-re van a parttól (a keskenyebbik oldalán).Próbáltam hogy a 10m-es nyomkvetőpórázra teszem a kutyát, de ez nem vált be. Egyrészt mert sok a nád és pár perc múlva már bogozhatom is kifelé szegényt, másrészt mert érzi hogy póráz van rajta és ez nagyon befolyásolja.
Elkeríteni nem lehet, ezt igazából nem is szeretném, mert a kutyám imád úszni és csak itt tudom úsztatni (amúgy is magánterület, örülhetek hogy egyáltalán megengedik hogy idejárjunk...)
Ma azt ajánlották, hogy egy félliteres palackba rakjak sódert, pár szem kavicsot és vágjam hozzá ha nem engedelmeskedik. De ettől nem fog "megutálni"? Ez nem rombolja le az eddigi bizalmat amit sikerült kiépítenem vele?
Most lehet, hogy ez irtózatos butaság, de hogyha a kutyád amúgy vadidegen helyen is szót fogad, helytáll, engedelmes (írtad a tokaji kirándulást), minden rendben van vele, akkor ettől az egyetlen helytől tekints el engedelmesség szempontjából.
Ha tényleg minden rendben vele, biztonságos a környék, ahogy írtad is, ismeri a terepet, satöbbi, satöbbi, akkor nem hinném, hogy emiatt az egy hely miatt borulna majd később a falkavezérség meg az engedelmesség.
Tényleg valami durván izgi dolog lehet ott. Nem mentél még át megnézni sohasem?
A kavicsos palack azért nem jó, mert ha oda vágod mellé (nem hozzá!), akkor megijed, rossz élmény társul az arról a helyről való behíváshoz, és még kevésbé fog visszamenni hozzád a szigetről. Palackot kaki evésre, verekedéskor, ásáskor használunk, nem arra, amikor nem jön vissza a kutya. Az olyan, mintha odamennél és jól leüvöltöznéd meg megütnéd.
Hát nekem sem igazán szimpi ez az ötlet... ráadásul pont olyan embertől kaptam akinek a tanítási módszereivel nem mindig értek egyet. Na mindegy, most pihentetjük picit a dolgot, pár napig megpróbálunk nem odamenni, hátha elmúlnak ezek a "szagok".
(Nem tudok bemenni megnézni mi lehet ott, nagyon mély a tó, a távolugrással meg nemigen szeretnék kísérletezni:S)
Azért ha valakinek van valami ötlete, tanácsa írjon! Az eddigieket meg köszönöm:)
A palackos ötlet pont azért jó, mert nem hozza összefüggésbe Veled.
Csak hogy valami ijesztő történik ott és jobb lesz visszamenni a gazdihoz a biztonságba, mielőtt más csúnyaságok is megesnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!