Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lesz nagyobb korában valami...

Lesz nagyobb korában valami baja a kutyának ha 6 hetesen választjuk el anyjától?

Figyelt kérdés
azt mondták hogy gyengébb lesz és hogy nem tanulja meg az anyjától a helyes viselkedést
2016. jún. 4. 18:31
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:
10%

ma 21:51

Tudományos vizsgálatok? Kutatók?

Mivel az EU-ban már kötelező volt az állattartást megfelelő törvényi keretekbe tenni, hát az utolsó pillanatban megcsinálták. Igaz, két év után kissé változtattak rajta itt-ott. nem a kutatások miatt, hanem az állatvédők nyomására.

Megalkották a fajtatiszta kutyák tenyésztésének törvényi előírását. Na, azt sem kutatások alapján tették. Mi a vége? Márciusban visszavonták az egészet. Hát ennyit ér egy törvény.

2016. jún. 4. 22:04
 32/49 anonim ***** válasza:
50%

RudyV képzeld el az a válasz akkor jött amíg írtam a válaszomat, tehát nem volt módomban elolvasni. Viszont akkor már ott tartunk, hogy 3 azaz három darab eset van ami a Te igazadat támasztja alá. Még mindig elenyésző esetszámról beszélünk. A 3 pozítiv eset maxium valami igen ritka betegség tünetegyüttesnél adhat bármi alapot arra, hogy egyáltalán elkezdjük kutatni.

És jól gondolod jelenleg nincs kutyám, mert olyan élethelyzetben vagyok, hogy nem engedhetem meg magamnak, illetve nem tudnám biztosítani neki azt amit egy kutya megérdemel. Ellenben az elmúlt években sokat jártam menhelyekre önkéntesnek és ott nem három hanem több száz esetet láttunk. Attól, hogy saját kutyám nincs még láttam jópár dolgot. Ezen kívül én úgy gondolom amit már leírtam neked csak nem vagy hajlandó felfogni az agyaddal, hogy ez nem az a fórum és mód ahol/ahogy egy jogszabályt lehet vitatni. El lehet végezni megismételhetően, a tudományos kutatás szabályai szerint egy halom kutatást és bebizonyíthatod (szigorúan a tudományos kutatás szabályai szerint), hogy a hat hetes kor elég a kölyök kutyának, utána felterjeszted a kormányhoz és kérhetsz jogszabály módosítást, ehhez megfelelő dokumentált eset szám szükséges. Ha a jogszabály módosítás megtörtént akkor van értelme újra erről beszélni. Illetve amikor van ennek helye a jogszabálymódosítás előkészítése közbeni véleményezés (Ezt régen társadalmi vitának hívták, most nem tudom, hogy hogyan hívják az új jogrendünkben) során a megfelelő fórumokon megtehed. De amíg ez egy Kérdezz-felelek oldal ahol érdemi tanácsot vár a kérdező, ott nem illik jogszabálysértő tanácsokat adni. Tehát az én világképem szerint a kérdező figyelmét fel lehet hívni arra, hogy a jogszabály szerint 8 hét. De nagyon-nagyon extrém esetben korábban is elválasztható, de akkor szocializációs problémái lehetnek. És hangsulyozom megint, hogy lehetnek, mert a biológiában csak valószínűségekről beszélhetünk. Lehet szerencséje a kérdezőnek, hogy 6 hetesen elválasztva, megfelelő gondoskodás mellett van esély arra, hogy a kutya egészséges lesz. De nagyobb eséllyel lesznek gondjai. Ha ezt te nem vagy képes megérteni vagy az agyaddal vagy az alapfokú szövegértéseddel van baj. Ugyanígy mindenkinek aki azt hajtogatja, hogy hát az én kutyám is 6 hetesen lett elválasztva és milyen szép meg okos. De azt is tud, hogy az átlagnak az okos kutya azt jelenti, hogy tud ülni és esetleg feküdni és úgy maradni 10 másodpercig. Ez nagyon nem az okos és "nyugodt" kutya. De szerencsére az ilyen kutatásoknál nem azzal mérik le, hogy milyen lett a kutya, hogy 10 másodpercig képes-e nyugodtan maradni. És a te és a haverod összesen 3 eseténél azt se tudjuk, hogy milyen lett volna a kutya ha... Na ehhez kellenek nagy esetszámú vizsgálatok. Tehát magyarul megmondva van most 3 olyan esetünk ahol azt tudjuk, hogy a kutya valamilyen szinten "kezelhető" és laikus számára nem látszik rajtuk probléma. Azt nem tudjuk, hogy valójában mire képesek (az ül-fekszik pároson kivül), nem tudjuk hogyan reágal különböző helyzetekben. De jelentsétek ki bátran, hogy Ti okosabbak vagytok azoknál a kutatóknál akik több ezer esetet vizsgáltak. Bravó!

2016. jún. 4. 22:19
 33/49 anonim ***** válasza:
22%
Mit szóltok ahhoz hogy 5 napos kutyát nevelni? :) Én már csináltam most 6 éves és semmivel sem butább,vagy kevesebb mint egy anyjától 6 vagy 8 hetesen elválasztott kutya.
2016. jún. 4. 22:21
 34/49 anonim ***** válasza:
17%

Kedves 32 koszonom az ingyenes felvilagositast de meg mindig felrebeszelsz es amint a valaszodbol kiderul erre a kerdesre nem is lehet egy hiteles valaszod.

Szoval megkerlek olvasd el meg egyszer figyelmesen a kerdest es huzz el innen onkenteskedni mashova.

Kerdes gyengebbek kedveert megegyszer

"Lessz nagyobb koraban valami baja a kutyanak ha 6hetesen valasztjuk el az anyjatol? "

Vagyis kedves 32 a kerdes nem az volt,hogy:

"Torveny szerint el szabad valasztani a kutyat 6hetes kora elott az anyjatol?"

Igen "Tigrencs" arra nem is tertunk ki,hogy hany kutya van akinek elpusztul az anyja vagy nem fogadja el nem neveli az anyja stb stb,rengeteg ilyen kutyust felnevelnek joindulatu emberek,cumisuvegbol etetik stb es erdekes modon azoknak a kutyusoknak sem lessz semmi baja.

2016. jún. 4. 22:33
 35/49 anonim ***** válasza:
80%
# 34 Áruld már el, hogy jössz te ahhoz, hogy itt bárkinek is azt mond, hogy húzzon el innen? Ki a francnak képzeled te magad?
2016. jún. 4. 22:37
 36/49 anonim ***** válasza:
24%
Kössetek belém ha akartok de annyit hozzá tennék hogy Rudinak igaza van nem az a kérdés hogy el lehet választani vagy nem vagy esetleg mi a törvény stb. Azt kérdezte lesz-e baja a kutyának és a válasz szerintem nem. Mielőtt lehülyéznétek lepontoznátok mondanám hogy az előző válasz arra vonatkozott hogy ha pici kutyát fel lehet nevelni anya nélkül akkor egy anya mellett nevelkedett kutyának 2 hét miatt nem lesz baja. Igaz hogy a törvény 8 hét és jó ha a kutya minél tovább az anyja mellett van de baja nem hiszem hogy lesz ha előbb választják el.
2016. jún. 4. 22:40
 37/49 anonim ***** válasza:
94%

Tigrencs már csak te hiányoztál ide. Komolyan kezd az az érzésem lenni, hogy a kutyások azért tartanak kutyát, hogy legyen valami ész a családban (tisztelet a kivételnek). Javasolni fogom, hogy be legyen vezetve az IQ támogató kutya fogalma, azoknak a gazdáknák akiknél a kutya okosabb mint ők. (és ezért most elhiszem, hogy lesz egy csomó lepontozásom, de komolyan ott tartok, hogy eldobom az agyam).

Tehát akkor még egyszer lassan lefordítom magyarra amit itt az elmúlt néhány órában többen leírtak:

- A kiskutyát 8 hetes koráig az anyjával kell tartani (jogszabály)

- Vannak olyan esetek amikor előbb kell elválasztani. Pl. elpusztul a szuka, nem gondozza, bántja stb. a kölyköket. De ez extrém eset és kivétel, megfelelően alátámasztva. És a "nem szeretjük, de tényleg nincs más választás" eset.

- Amit én írtam, de a biológiában alapvetés, hogy itt csak valószínűségekről beszélhetünk, ez nem egy mérnöki tudomány ahol azt meg tudom mondani, hogy ez a kémény 40m magas. Itt azt tudjuk megmondani, hogy egy nyolc hetes kor előtt elválasztott kölyöknél nagyobb valószínűséggel lesznek szocializációs problémák mint egy 8 hetesen elválasztott kölyöknél. Ez azt is jelenti, hogy megfelelő gondoskodás mellett van esély arra is, hogy a kölyök egészséges lesz. Azaz senki nem mondta, hogy a kevesbb mint 6 hetes kölyök problémás lesz és több mint 8 hetes biztosan nem. Hanem arról beszél mindenki, hogy ha 8 hetesen van elválasztva kisebb eséllyel lesznek problémái. Ha te ezzel nem értesz egyet akkor nagyon sajnálom de ezt több kutatás alátámasztja cask meg kell őket keresni. Ajánlom a googlét.

- Senki nem állította azt, hogy egy kevesebb mint 8 hetes korban elválasztott kutyával nem lehet valakinek szerencséje, de mint fent irtam kisebb eséllyel lesz egészséges. Nyilván ezt úgy lehet elérni, hogy nagyon odafigyelve rengeteg munkával "menthető". Azért azt írd már le, hogy neked mennyi munkád volt az 5 naposan mentett kölyökkel... Nem hiszem, hogy ugyannyit kellett vele foglalkozni mint egy egészségesen 8 hetesen elválasztott kölyökkel!

- A biológiában "csodák" is mindig léteznek. Mindkét irányban lehetnek jelentős eltérések. Nem fekete-fehér ez a tudomány. Aki ezt nem érti ne foglalkozzon állatokkal (ide értve az embert is).

Tehát ami tényleg hasznos és összefoglalva a kérdezőnek:

- Ha nincs nagyon-nagyon-nagy oka (pl. az anyaállat elpusztul, bántja a kölyköket, látványosan menekül tőlük) akkor 8 hetes kor előtt nem szabad elválasztani.

- Ha mégis el kell választani nagyon sok törödéssel a várható szocializációs problémák esélye még csökkenthető. De valószínűleg aki képes egy ilyet végigcsinálni nem itt fog ilyen kérdést feltenni. És ezzel nem a kérdezőt minősítjük, hanem szintén "valószínűségi" alapon feltételezzük, hogy aki iylet kérdez nincs annak a tudásnak a birtokában amire itt szüksége lehet.

- A korai elválasztás növeli a szocializációs problémák valószínűségét (azaz nagyobb eséllyel fognak bekövetkezni a kérdésben is szereplő gondok).

Mivel itt úgy gondoljuk sokan, hogy aki kérdez nem teljesen hülye, és valamilyen szinten képben nem fogjuk ennyire a szájába rágni. Legalábbis én feltételezem, hogy aki itt kérdez és kutyázik, annak van annyi agya, hogy tudja, hogy itt csak valószínűségekről beszélünk. Ugyanígy egy állatorvosi (de ez igaz a humán orvoslásra is) valószínűségi. Azaz ezzel a kezeléssel amit alkalmazunk már több állat/ember meggyógyult. De ezt kb. az általános iskolában megtanulja mindenki biológiából. Hogy itt nem fekete-fehér minden.

Remélem ez í]y azért érthető már!

2016. jún. 4. 22:40
 38/49 anonim ***** válasza:
24%
ma 22:40 37. válaszoló. Jól össze foglaltad egyet értek veled nem kötekedem csak a kérdésre válaszoltam.Mindenki jön a törvénnyel meg ilyesmivel ami ugyan nem baj de nem válasz a kérdésre. És hát lehet rohadt nagy mázlim volt de semmivel sem kellett többet foglalkozni az 5 napos kutyámmal mint egy 8 hetes kölyökkel (max. az etetés volt macerás de az érthető) Ha nem muszáj valóban nem érdemes korán elválasztani de a válasz továbbra is nem mivel nem hiszem hogy sokkal többet kellene vele az a 2 hét miatt foglalkozni. Szerintem kutya ovival/sulival megoldható a szocializáció.
2016. jún. 4. 22:50
 39/49 anonim ***** válasza:
15%
Ja és nem tudom miért kell engem lefujjogni mert elmondom a véleményem és ha tudok segítek. Áruld már el kérlek hogy mivel ártottam neked?
2016. jún. 4. 23:07
 40/49 anonim ***** válasza:
90%

Tigrencs 36-os kérdéséhez:

Akkor megpróbálom még egyszer, hogy te is megértsed:

Értettük a kérdező kérdését. Ezért kezdte több válaszadó is azzal, hogy 8 hetes kor előtt nem választjuk el az anyjától. Mivel ezt jogszabály írja elő, ha a kérdést didaktikusan szemléljük. A kérdés további része akár ki is hagyható, mert ez nem lehet kérdés! Logikai elemzéssel a következők (tudom ez neked magas, de talán megérted és el tudod fogadni) szerint:

A kérdés első felére mivel a válasz az, hogy ilyen eset nem fordulhat elő, ezért a kérdés második felére elvileg nincs is válasz.

Szintén logikailag esetleg még az is beleférhet, a korábbiak szerint (valószínűségekről és biológiáról beszélünk), hogy vannak olyan esetek (de ebből nagyon kevés van) amikor el kell választani az anyjától a kölyök kutyát.

Szintén a kérdés logikai elemzésével feltételezhető, hogy a kérdezőnek van arra lehetősége, hogy ne válassza el a kutyát 6 hetesen. Hiszen a kérdésben van egy feltételes rész. Azaz a kérdező feltehetően (és itt a jószándék feltételezésével élve, nagyjából a jogban megszokott ártatlanság vélelme is ebből következik) még az előtt kérdezi, hogy az elválasztás megtörténik. Legalábbis én (és sokan) ilyenkor úgy kérdeznénk, hogy "Ha baja van az anyakutyának, lesz-e nagyobb baja a kiskutyának ha 6 hetesen el kell választani?" A kérdés látszólag ugyanaz mint amit a kérdező feltett de mégsem. Hiszen ebben már benne van, hogy kényszerből.

Illetve figyelembe véve az adott tárgyban elérhető többi kérdést, illetve számtalan internetes fórum ismeretében, a kérdés feltevés hozza magával (szintén valószínűségi alapon), hogy a kérdező vagy egy kezdő szapo (bocs tenyésztő), vagy egy átverés közelében lévő gazdi jelölt. Ha hozzá tesszük azt, hogy átlag 2 naponta kerül elő kb. ugyanez a kérdés picit másként megfogalmazva, a válaszadóknál természetesen beindul az is (jószándékból, vagy figyelemeztetésből), hogy figyelmeztetik a kérdezőt arra, hogy 6 hetesen nem szabad elválasztani a kölyköket. Az ember (és ebben a Magyar nyelv nagyjából kiemelkedő, hiszen nyelvi eszköz is a rejtett alany) egy-egy kérdés alapján megpróbálja hozzá tenni a valószínűsíthetően a kérdésben nem szereplő tényeket. Ez valószínűségi sorrendben ennél a kérdésnél (feltehetően több kérdezőnél is):

1./ a kérdezőt éppen most próbálja egy "tenyésztő" átverni és rásózni egy 6 hetes kölyköt. Anyagi okok miatt

2./ a kérdező maga egy "tenyésztő" aki megpróbál valakinek anyagi okok miatt elpasszolni egy 6 hetes kölyköt

3./ Igen kis valószínűséggel a kérdező egy jó indulatú de tapasztalatlan tenyésztő akinél probléma lépett fel az anyakutyával és tanácsot vár.

Mivel a legvalószínűbb az 1./ és a 2./ eset így adekvát válasz felhívni a kérdező fiygelmét arra, hogy jogszabályilag tilos 6 hetesen elválasztani a kölyköt. Innen kezdve a kérdés többi része tárgytalan!

Szintén tapasztalat, hogy rengeteg "tenyésztő" 6 hetesen szabadulna a kölyöktől, mert 6 hetesen kezd el ténylegesen pénzbe kerülni (Addig max. az anyát kell etetni, mert jó eséllyel még szopnak a kicsik), de ilyenkor már biztosan táp kell, el kell kezdeni az oltási programot, chippezés stb. Tehát az első komolyabb kiadásai a "tenyésztőnek" 6 hetes korban jelentkeznek. Tehát ha 6 hetesen el tudja passzolni a kutyát nyert ügye van. Illetve amit szintén többen írtak, hogy az anya kutya 6 hetes kor körül szintén "gyakrn" elkezd nem törödni a kicsivel, tehát a "tenyésztőnek" innen kezdve sokkal több dolga lesz a kicsivel. Tehát célszerű 6 hetesen szabadulni a kölyöktől. És ez is egy nagyon-nagyon gyakori forgatókönyv. Szinte bármikor megyek állatorvoshoz, azt látom, hogy 6-7 hetes, vagy 6-7 hetesen elhozott "holnap lesz 8 hetes" kölyök kutyával ülnek az átvert gazdák. Beteg, férges, nem fajta tiszta, problémás stb. kölyökkel. Gyanítom, hogy ezzel a tapasztalattal nem én vagyok az egyetlen válaszadó. Sokan láttuk ezt, tapasztaltuk. Aki normális állatorvoshoz jár az ezt látja még akkor is ha nem a kutya a mindene (mint írtam nekem most nem lehet kutyám...).

2016. jún. 4. 23:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!