Egy ivartalanított kutya nem lesz nagyobb eséllyel cukorbeteg?
Már írtam neked 5-ösként, de még eszembe jutott valami.
Azt tapasztaltam a kutyáimnál, hogy azok akik 2-2,5 éves koruk előtt lettek ivartalanítva, - azaz a teljes testi kifejlődésük előtt - azok hajlamosak az elhízásra.
Mivel valóban van összefüggés a cukorbetegség és az elhízás között, talán veszélyeztetettebbek a korán ivartalanított, elhízott kutyusok.
No meg az elhízott kutya kevesebbet mozog (ezáltal tovább hízik) és a mozgáshiány is benne van a cukros pakliban.
Szóval, az ivartalanítással érdemes megvárni, hogy a kutya felnőtt legyen, addig sajnos fokozottan kell rá vigyázni a tüzelési időszakban.
Akumi, sajnos nem értek veled egyet.
Az emberi orvoslásban is ismeretes a hormonalapú elhízás, a korán ivartalanított kutyáknál is létezik.
Nincsenek túltömve a kutyáink, azok pedig akik a korai ivartalanítás miatt híznak, külön fogyókúrás tápon élnek, amiben répa, csalánlevél és egyéb kegyszerek vannak.
Egy nap egyszer kapnak enni, - mérsékelt adagot! - a mozgásuk is biztosítva van.
Figyelünk rájuk, nem deformált torzókról beszélek, csak a kondíciójuk karbantartása másfajta bánásmódot, - elég nagy gondot -igényel, mert hízásra hajlamosak. Éheztetni azért őket sem szabad, elvégre a gyomornak is van egy űrtartalma, nem kotyoghat egész nap üresen.
Ez persze fajtafüggő is, gondolom egy agárkutya kevésbé érzékeny a hízásra, mint egy buldog.
Ha neked olyan kutyáid vannak, akik a korai ivartalanítás ellenére nem híztak el, akkor szerencsés vagy és a kivételek táborába tartozol, akik a szabályt erősítik.
Az van, hogy menhelyen dolgoztam, az összes szuka ivartalanítva volt, néhány kan is, most kutyasulizok, látom a korán ivartalanítottakat felnőni, szóval több száz kutya alapján mondom ezt, csak a saját kettő volt gyors példa. Nem híznak el, ha nincsenek túletetve, ennyi.
Illetve ugye a táp se mindegy, nekem a pitem is hízott a táptól (ha megkapta azt a mennyiséget, amitől az izomzata normális tudott lenni), ezért kezdtünk BARF-ozni, azóta tökéletes, sőt, úgy kell neki adagolni télen a hájat kiegészítésnek, hogy legyen rajta valami kis védőréteg.
És igen, van hormonalapú elhízás embernél is, de azok tudtommal nem nemi hormonok, általában pajzsmirigy okozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!