Első kutyának milyen őrző-védő kutyát ajánlanak a kérdésben már tapasztalattal rendelkezők? Mik a személyes tapasztalataitok? 25/f vagyok egészséges határozottsággal, türelemmel és kutya imádattal.
Sok szakirodalmat, internetes portált olvastam már az őrző-védő kutyafajtákról és teljesen elvarázsoltak. Van már némi tapasztalatom a kutyákkal(amstaff) de semmiképpen sem nevezhetem magamat avatottnak a kérdésben. Ami biztos, hogy kutya iskolába járatnám és tudnám biztosítani számára a kellő mozgást. 25/f vagyok így úgy érzem már lelkileg is megértem egy kutyára nem csak a körülmények lesznek végre adottak. Leginkább a Rottweiler fogott meg, alapvető tervem egy minőségi kennelben született szuka megvásárlása. A legtöbb vélemény szerint kezelhetőbbek és kevésbé dominánsak mint a kanok általánosságban az ilyen jellegű kutyáknál. A kutyát társnak akarom magam mellé és nem beosztottnak! Ui: Rengetek kutatómunkát végeztem már a Magyarországon fellelhető őrző-védő kutya kennelekből(Roti, Boxer, Német juhász, Dobermann) nem szaporított olcsó kutyát akarok aki rontja fajtája hírnevét. Bocsi ha hosszú voltam.
Ti mit gondoltok, és milyen fajtát ajánlanátok nekem?
Köszönöm előre is az építő jellegű válaszokat!
Hat szerintem inkabb rotit valassz. A dobermant is ajanlanam de az sajnos nem birja a kinti tartast.
A boxernek mar elnezest de nincs kutyaformaja:)
A nemetjuhasz az egy szolgalelku de sok esetben sunyi es megbizhatatlan.
A roti az szerintem tokeletes csaladi kutyanak is es orzovedonek is viszont nagyon kell vigyazni a nevelesere,hatarozottan,kovetkezetesen de nem agressziven es nem bantani mert akkor ellened fordulhat.
Nekem a dobermann a favorit, de ugyanolyan jó lehet a roti és a német juhász is, ha normális tenyésztőtől veszed (ez mindegyikre igaz).
A dobermann őrző-védőben is jeleskedik, kutyaiskola kell neki, de azt írtad, hogy szívesen viszed. A gazdáját imádja, a családját is szereti, idegenekkel szemben közömbös.
Csak kertben nem lehet tartani viszont. A hideget nagyon nem tűri, és a jelleme miatt is kinti-benti tartást kíván. A boxert sem szabad csak kint tartani.
A német juhászt, rotit kint is lehet tartani, persze az ideális nekik is a kinti-benti tartás, viszont télen sem fázósak, tehát az sem gond, ha csak kinti kutyák.
Mivel elég felelősségteljesen állsz a dologhoz a leírásod alapján, szerintem válassz olyat a fentiek közül, amelyik a leginkább megfog. Nyugodtan lehet rotid is, ha tényleg sulizol vele.
Kennelt sajnos nem tudok ajánlani. Érdemes olyat szülőktől venni német fajta esetén, amelyek német tenyészszemlével is rendelkeznek, ahol nagy hangsúlyt fektetnek nem csak a küllemre, hanem a megfelelő, kiegyensúlyozott idegrendszerre is.
# 22-es, akkor szerinted a boxernek mégis milyen formája van? Kisautó, netalán macska?
A hozzászólásod ezen része igazán érdekes...
Köszönöm a válaszokat :). Komoly kutyázásnak akarok igazából neki fogni ezért lenne célom szuka rotit szerezni egy jó kennelből. Már írtam pár e-mailt 2-3 kennelnek remélem tudnak segíteni. Alapvetően hiszem és remélem, hogy a hozzáállásom által bármilyen fajtát is szerzek be ha sok munkával is de jó kutya válik belőle.
A Dobbermanok teljesen elvarázsolnak ez is teljesen biztos, viszont BP közelében megbízható kennelre, vagy eladó kutyára sajnos nem bukkantam leginkább az olcsó 20-30e ft környéki "random" almokat látom ezzel a fajtával leginkább ez lett a problémám.
A Boxerekkel említettem ezt a méretcsökkenéses dolgot, egy jó kennelből lehetséges lenne jó kutyát találni, amúgy a legtöbben erre bíztatnak és alapvetően szimpatikus fajta is.
Valamiért mégis a kicsit keményebb Roti - Dobi vonalon a Boxer is kifejezett alternatíva a számunkra továbbra is. A Német juhász kutyával kapcsolatosan sajnos rosszak a tapasztalataim de nem hagyom, hogy ezek sztereotípiákat "tegyenek" a fejembe a fajtáról.
Ha még jönnek válaszok nagyon nagy hálával fogadom, akik eddig írtak azoknak meg köszönöm szépen.:) Egy biztos Kennelekkel felfogom venni a kapcsolatot amennyiben nyitottak és tőlük is igyekszem infókat csenni :).
(5-ös vagyok)
Azóta olvasom,hogy családi kutyának szeretnéd,a schnauzer tökéletes erre a "célra" is,ezt még nem írtam.Ellenben pl. a dobermann kifejezetten egygazdás kutya tudomásom szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!