Mit tegyek? Soha nem szokik le? Mikortól kaphat csontot?
Két felnőtt bullterrier alszik az ágyunkban,egyikük baba korától,másik felnőtten került ide,első naptöl kezdve az ágyon alszik.
Sosem volt velük semmi gond.
El lehet úgy is rontani egy kutyát,hogy nem alszik ágyban.
Első vagyok. Volt konkrét tanács: kutyaovi. Ordít a kérdezőről, hogy fogalma sincsen a kutyákról, úgyhogy jobb ha szakembernél képzi tovább magát, mert a következő probléma az lesz, hogy annyira domináns lett a kutya, hogy a párnájára pisil és a lábát jelölgeti.
Megjegyzem és fél éves koráig voltam a kutyával 0-24-ben folyamatosan és soha nem volt domináns, vagy ahogy a kérdező írja "beképzelt". Azzal, hogy mindig vele vagytok inkább a kötödés erősödik és nem a nagy pofa. Csak tudni kéne nevelni.
Bichon Frise-m van,bár 14 éves és mentett kutya. De nagyon könnyen tanulnak,könnyen nevelhetőek. Enyém egy totál szocializálatlan nevelten kutya volt 1,5 évesen került hozzám! Mégis már 1 hét alatt rohadt nagy változást értem el nála. Következetes neveléssel,szabályok felállításával.Nagyon értelmes. Mai napig egy trükköt 10-15 perc megtanul 14 évesen.
Szerintem kölyökbe még fogékonyabbak.
Mivel nem velem nőtt fel róla nem tudok nyilatkozni.
De a Havanese-nél is voltak ilyen problémák.
Mi amint harapott megfogtuk a grabancát kicsit megrángattuk meg morogtunk,igen morogtunk. Használt! kb 1,5 -2 hét alatt leszokott róla!!! Mindig következetes grabanc rángatás,morgás. Később elég volt a morgás. Persze még míg kölykök bepróbálkoznak,de szépen lassan morgással helyre lehet tenni.
Most lesz 5 éves.
Morgás mai napig nagyon jó figyelmeztető felé. Ha nem elég megrángatom.Tudja hol a helye.
Illetve a nem,fúúújj, szó jelentéseit is tudja.
Pedig eléggé nehéz felfogású kutya még is következetességgel csodákat lehet tenni.
Ezeket próbáld ki:
harap- felvisítasz élés hangon-nem használ akkor morgás-ha az sem- akkor morgás és grabancánál kicsit megrázni (óvatosan persze!!,csak érezze,ha felnyüszít az nem baj) Lényeg gyors,pár mp-es legyen a fegyelmezés.
Ilyenkor ha csak a pofijára csapkodsz be fog durvulni,havánk is csak bedurvult. Sokadik módszer megharap rögtön egy hangos NEM!! és felállsz, kimész a szobából 15 percig nem veszel róla tudomást,bár ha nem vagy gyakorlott kutya tartó és szerintem nem akkor az időzítéssel lehetnek gondok,így ezt csak végső esetben használd ha a fentiek nem használnak. Ha jól csinálod a sok módszer közül egyiknek működnie kell. Amúgy kötelet kutyáknak valót vehetsz mi 9 hetesen hoztuk el, már akkor vettünk rágó kötelet :)
Kölyköknél meg úgy átlagban fontos a dicséret és a fegyelmezés pontossága!!ha már 3 perccel később szidod-dicséred nem fogja tudni miért.
Illetve 3 hónapos,már meg kell,hogy legyen az összes oltása ajánlom a kutyaovit,később sulit alap engedelmességit.
Illetve sok sok kutyás könyv.
Ez az az effektus mikor a 7-10 éves gyerekek teljesem sakkba tartják a szüleiket. De ez is miért következik be??
A szülők nem következetesek,nincs szabály,nincs büntetés vagy épp nincs dicséret. A gyerek a maga ura lesz,azt csinál amit akar,mert tudja,hogy lehet!!!
A gyerekek és a kutyák is abban hasonlítanak,hogy annak fogadnak szót akik irányítják,szabályok vannak.
PL nálunk anya mindig szigorúbb volt,szóval tudtuk húgommal,hogy xy dolgot nem tehetjük meg,mert szól vagy nyakleves lesz. Apa meg nem volt olyan szigorú. Így bármit akartunk mindig nála próbálkoztunk. Ami anyánál egyszer nem volt az mindig nem maradt sosem változtatta meg. Apa ebből a szempontból bizonytalanabb volt, nem is hallgattunk rá annyira,mert a tetteinknek NEM VOLT KÖVETKEZMÉNYE.
Ha vki nem állít fel szabályokat mit lehet mit nem akkor azt csinálja amihez kedve tartja.
Amúgy míg a B. Frise-nél elég ha felemelem a hangomat már rögtön sunyítva megy a helyére és abba hagyja a rossz cselekvést. (sose volt verve,előző helyén meg nem tudom lett e verve bár nem hiszem)
A havanese-nél pedig testi fegyelmezést kell leginkább alkalmazni mert a szóbeli nem minden esetben hatásos nála,cselekvéstől függ.
Minden kutya más.
Remélem érthetően írtam le és tudtam segíteni :)
Amúgy nálunk is ágyban alszanak. Semmi problémát nem okoz!
Azért nem szabad az orrára vágni, mert ha ettől utána idegesebb lesz, és simogatni akarod, nyúlsz felé, meg fog harapni. Mert ha jól vettem le a szavaidból, "annál jobban csinálja".
Szerintem első sorban érdemes lenne kutyaoviba mennetek. De ha nincs rá keret, akkor marad a B terv, és neked kell megnevelned.
A kutya nem egy pici gyerek. Ő egy kutya, tehát úgy is kell vele foglalkozni, mint egy kutyával. Nincs olyan, hogy ő téged akár játékból is megharap, mert ez már az a szint, hogy játékból sem. Ilyenkor fogd meg a grabancát, és parancsolj rá. Ha még mérgesebb lesz, akkor a grabancánál fogva nyomd le a földre, hogy az oldalára feküdjön. Addig feküdjön ott, amíg meg nem nyugszik. Ezt addig csinálni vele, amíg úgy hozzá nem tudsz érni, hogy ne akarjon megharapni.
Azt a módszert is lehet alkalmazni, hogy olyankor elzárod tőletek, mondjuk egy másik szobába. Ezzel kizárod a falkából, amihez egy falkavezérnek joga van. Etetni nem tudom hogy szoktátok, de a kaját is akkor kapja ha te odaengeded. Tedd le a tálat elé, de tedd rá a kezed, ne engedd, hogy egyen belőle. Ezt is addig, amíg ott nem hagyja az ételt. Nyúlj bele a táljába miközben eszik, vedd el előle.
És ha bebújik az ágy alá, mikor próbáljátok fegyelmezni, akkor mindegy milyen áron, de szedjétek ki onnan, és zárjátok el a másik szobába, ne meneküljön ki ezekből a helyzetekből, hanem szembe kell néznie vele, és viselni a következményeket.
Ahogy látom egy kis miniterroristát dédelgetsz a kebleden, úgyhogy szerintem ne aludjon az ágyban, az a falkavezér helye. És ne vele foglalkozzatok 0-24ben. Akkor játszasz, és foglalkozol vele, amikor te úgy gondolod, nem amikor ő odamegy és kiköveteli magának.
Remélem valamennyit tudsz alkalmazni ezekből, és tudok segíteni. Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!