Egy németjuhász mennyit bír futni?
Azt mondják az okosok, hogy 1 éves kora előtt ne futtassuk, mert nagytestű és tönkreteszi a csontozatát mielőtt kifejlődne. Én az enyémmel 1 éves koráig csak sétáltam heti 2X 3-4 km-t. Később kocogni kb. 5-6 km volt kellemes neki normális időben! Nyáron dög-melegben Tilos! Bicikli mellett cibálva nem sportszerű! Egy bringás túra simán 50-60 km, eszembe sem jutna a blöki.
Az enyém most 11 éves, 3 éve nem viszem... Fejben szeretné, de nem bírja a csípője, nem erre találták ki, pedig a régi munkavonalas, nem pedig a túltenyésztett ültetett futóműves kutya.
Ha szereted akkor az Ő igényeit nézed, nem pedig a Tiédet!!! mert Ő menni fog utánad akkor is, ha fáj neki, vagy tönkremennek az ízületei... :(
"Neked inkább ne legyen kutyád, ha túrázni akarsz vele!"
Hmm... miért is?
"Az lenne a kérdés, hogy felnőtt korában hány km-t tud közepes tempóban ügetni/futni?"-ez a kérdés.
A válasz:
Ha hozzászoktatod, akkor egyben lefutva napi 10 km meg sem kottyan neki, annyi mint neked 3000 méter.
Egykét válaszolót nem igazán értek. Akkor ne is vigye más kutyák közé játszani? vagy ne labdázzon vele? Szerintetek 1-1,5óra intenzív játékkal mennyi szalad a kutya?
Kérdésedre a válasz. Mivel egy diszpláziára hajlamos kutyád van, úgy érdemes azért 1 éves koráig kicsit kevesebbet. Viheted magaddal túrákra, stb, de ne olyan nagyokra. Ne fusson a kutya minden nap 10km-eket.Meg pl ne lépcsőzzön sokat (mondjuk ne minden nap a 8. emeletre járj fel vele), tehát olyan dolgokat, ami megerőltető neki hosszú távon. Mivel egy kölyökkutya, úgyis nagyon gyorsan el fog fáradni, azt látni fogjátok rajta. :)
6-os voltam. Annyit még hozzátennék, hogy nem a csontját fogja tönkre tenni, hanem az ízületek nem bírják a terhelést. Mint a gyors növekedésnél sem kalciumot kell adni a kutyának, hanem ízületvédőt/erősítőt vagy hogy hívják ezeket.
Ha javasolhatok valamit,nekem egy roti németjuhász keverékem van, tehát hajlamos a diszpláziára. Pici korában baromi gyorsan nőtt, úgyhogy elég korán át kellett állnunk a fele kölyök, fele felnőtt tápra, majd mikor még mindig gyosan nőtt, csak felnőtt tápot kapott. Ha ilyesmi lesz, nyugodtan kaphatja a felnőtt tápot, abban is megvannak a szükséges vitaminok. A kölyök tápnak nagytestű kutyánál az a hátulütője, hogy a kölyök túl gyorsan eléri a felnőtt méretét kb 8hónapos 1éves korára, mikor egy ekkora kutyának kb 1,5-2 éves koráig legalább kéne nőni/fejlődni. De mivel mondtad, hogy tisztában vagy a veszélyeivel, nyilván tudod, hogy ne told fehérjével, mint az állat. :)
Először is nagyon meg kell nézned, milyen alomból veszel kölyköt.
Egyébként a szülőknek, ha rajta van a törzskönyvén, hogy AD, akkor megcsinálták a kitartáspróbát is, ami 20 km lefutása kerékpár mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!