Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutyanevelés segítség?

Kutyanevelés segítség?

Figyelt kérdés
Van egy már felnőtt menhelyi kutyám, nehezen megy a szocializálás és átnevelés. 5 hónap kellett hogy megtanulja az ült és fekszik-et, valamint hogy nem tépje le a lábam ha megközelíti egy másik kutya. Nehéz esett, rengeteg könyven, műsoron, szakértőkön rágtam át magam, reménytelenek tűnt de meglett az eredménye, lassan de szépen javulunk, haladunk a kutya lét felé de beleütköztünk egy elég nagy akadályba amit nem sikerült megoldanunk. A behívás. Általában működik, nem merészkedik messzire mert fél, de ott van az a néhány eset, amikor ő éppen kiszagol valamit, vagy leginkább amikor a kertben van és szeretném behívni mert mondjuk jött valaki és a területét elég hangosan, és ijesztően védi vagy mert nyílik a kapu és nem akarom hogy kirohanjon, de nem is nagyon magyarázkodom a lényeg hogy fogadjon szót mert én vagyok a falkavezér. Mivel ezen a téren ütköznek a vélemények szeretném megtudni hogy a többség szerint mi a hatásosabb. Tehát vegyünk egy olyan szituációt hogy a kutya kint ugat a kapunál, és én beakarom hívni (mindegy miért), de ő tovább őrjöng a kerítésnél vagy csak bambán néz rám hogy mit akarok. Hiába szolok, ordítók semmi, ilyenkor oda kell mennem elkapnom, megráncigálni, vagy megvárni hogy ő jöjjön végre oda és akkor ráncigálni, vagy nem kell hozzá érni csak határozottan ráüvölteni, vagy ilyenkor mi a helyes?
2010. márc. 31. 20:56
 1/5 anonim ***** válasza:
64%

Ezt gyakorolni kell vele. Ha nem megy oda, amikor hívod, akkor indulj el ellenkező irányba, (egy pár méterre), néh less hátra, ha tényleg téged tart falkavezérnek, utánad fog menni (mert fél, hogy elveszít szem elől, és akkor ki figja megvédeni, ha kell), akkor, ha utánad megy, dícsérd meg.

Nálunk ez vált be. Az egyik ismerősöm, ha hívta, és nem ment oda a kutya, akkor csett, egy füles. Azt érte el, hogy a kutya kúszva megy oda hozzá(néha be is pisil), ha én hívom, meg szalad az övé is.

2010. márc. 31. 21:05
 2/5 anonim ***** válasza:
75%

Ha akkor ráncigálod mikor esetleg odamegy, össze fogja kötni hogy ha odabattyogok a gazdihoz megráncigál. Akkor minek is menjek oda? Ugyanez a ráüvöltés.

Nekünk a behívás megtanítása ment a legkönnyebben. A lényeg a jutalomfalat.

Először is simán az udvarban. Kimész, szólsz neki (ez mindig ugyanaz a behívó parancs legyen), odamegy jutalomfalat simi-simi.

Ezt nagyon sokszor.

Ha ez simán megy, akkor megkérhetsz barátot ismerőst hogy álldogáljon a kaputokban, vagy olyan szituációt generálsz ,melyet általában ugatni szokott.

És ugyanígy, behívás ,jutalomfalat simi-simi.

Nem kell ráncigálni meg ordítani vele. Többet árt mint használ.

2010. márc. 31. 21:13
 3/5 anonim ***** válasza:
92%

Szia! Mivel írod, hogy alapból behívható a kutya, ezért én ebben a helyzetben a behívás helyett inkább arra koncentrálnék, hogy ne ugasson. Ugyanis ha ezt a viselkedést (területőrzés) a kontrollod alá tudod venni, onnantól kezdve az amúgy működő behívás is sikerülni fog.

Kérdés, amire amúgy sejtem a választ: ha rászólsz az ugató kutyára, abbahagyja-e az acsarkodást? Mert ha nem, akkor meg kell tanítani, hogy ha te megjelensz, akkor az ugatásnak vége. Szólj rá. Ha ne adj Isten abbahagyja, azonnal dicsérj rá! Szóval, simivel, jutalomfalattal. A lényeg, ha a rászólásra abbahagyja, akkor a rászólás-dicséret egyazon másodpercen belül kövesse egymást, hogy a kutya megértse, mit akarsz tőle és hogy megtanulja, mit jelent az, ha rászólsz és arra hogyan reagáljon. Nagyon fontos, hogy a hangod legyen határozott és ilyenkor tényleg legyél dühös rá. Ne érezzen semminemű bizonytalanságot vagy könyörgést a hangodból. Csak keményen! Ha csöndben van, folyamatosan dicsérd, szóval, simivel, közben buzgón tömködd a szájába a jutalomfalatot, azonban ha megint rákezd, te is csináld mindezt újra. Ha ez a verzió nem működik, ugyanezt kell csinálnod, csak kiegészíteni egy eszközzel, amit sokan nem szeretnek, de nagyon hatásos... Fél literes flakonba raksz néhány kavicsot, lényeg, hogy csörögjön a flakon. Amikor a kutya ugat, rászólsz, de a rászólással egy időben mellé (nem hozzá, hanem mellé!) dobod a flakont. Vagy a kerítéshez vágod hozzá, lényeg, hogy nagyot szóljon. Erre több mint valószínű, meg fog szeppenni és pillanatra elhallgat. Neked ezt a pillanatot kell kihasználnod és rádicsérned, szintén simi, jutalomfalat, szép szavak. A flakon azért is jó, mert meg tudod tanítani a kutyának, mit jelent, hogy rászólsz, másrészt a helyzetkezeléshez is jó, pláne, ha amúgy a rászólás nem használ. Legyél következetes, ezt mindig csináld. Ha tudsz, hívj ismerősöket, mintha jönnének hozzád vagy sétálhassanak a kerítés előtt és gyakoroljátok. Amennyiben jól el tudod kapni a pillanatokat, mikor szólj rá, dobd a flakont és mikor dicsérj rá, akkor már néhány nap (!)alatt látványos eredményeid lesznek. A behívással egyelőre ne foglalkozz, a lényeg az legyen, hogy elhallgasson, ha te azt mondod. Ez az egész azért is nagyon jó, mert meg fogja látni a kutya, hogy képes vagy kontrollálni a helyzetet, átvenni fölötte az irányítást, így a feléd irányuló tisztelete jelentősen megnő, ezzel párhuzamban a falkavezérséged is. Nekem az a véleményem, és ez tapasztalat, mert az én kutyám dettó ilyen volt, mint a tiéd, hogy ebben az esetben a klasszikus behívásos módszerek nem fognak működni, ugyanis alapvetően nem ez a probléma, hanem a túlzott terület őrzés. Kvázi a kutya magáénak érzi a feladatot, hogy a territóriumot megvédje. Ezért neked a vezérséged ebből a megvilágításból kell megerősítened, azzal semmit nem érsz el, hogy hívogatod a kutyát, mert a probléma valójában nem a behívás. Ráadásul azzal, hogy hívogatod, de nem jön, csak a vezérséged gyengíted az ő szemében, mivel azt látja, hogy nem vagy ura a helyzetnek. Később, ha már az ugatásos-terület őrzős dolgon túl vagy, megtanul a letiltásodra helyesen reagálni, akkor a behívás ebben a szituációban is magától fog működni.

Mint írtam, nálunk ugyanez volt a probléma, hosszú kétségbeesett küzdelem után elkezdtem ezt a módszert csinálni és már néhány nap alatt döbbenetesen működött a dolog. Egy hónap után pedig a flakonra már csak elvétve volt szükségünk. :)

2010. márc. 31. 21:30
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Még annyit hozzátennék, hogy a másodikkal csak azért nem értek egyet, mert azt, amit ír, a kutya könnyen a maga oldalára fordítja és manipulálhat. Ugyanis ha azt látja a kutya, hogy ugat, odahívod, odamegy dicséret, nem a behívással fogja összekötni a dolgot, hanem azzal, hogy "ugatok-odaszaladok,-jutalmat kapok, hú, akkor rohanok vissza ugatni, mert ez milyen jó nekem, megjutalmaznak érte"... Szóval csak óvatosan ezzel. Bocsi, második, hogy felülírom ezzel a tanácsod, csak én is csináltam ezt anno és a vége ez lett, hogy azért ugatott a kutya, hogy utána magamhoz hívjam és jutalmat kapjon. Tehát nem a behívással kell foglalkozni, hanem hogy ne ugasson. És akkor még magamat is felülírnám. Ha elkezdene működni, amit írtam (persze nyilván akkor, ha kipróbálod), akkor is kell erre az említett manipulálásra figyelni. Tiltsd le az ugatást, dicsérj, de ha néhány nap múlva azt látod, hogy a kutyád elhallgat, de már rohan is oda hozzád a falatért, akkor ne adj neki jutalomfalatot, csak szóval és simivel dicsérd. Az elején persze fontos a kajával dicsérés, de amint észreveszed a kutyán, hogy a rászólás után meg kunyerálni, akkor csak simogass és szavakkal jutalmazz, különben könnyen kialakulhat az, hogy utána azért ugat, mert "ugatok-rámszól-elhallgatok-jutalmat kapok-hmmm akkor ugatok még egy kicsit"... Szóval észnél kell lenni! :)
2010. márc. 31. 21:37
 5/5 Akiteki ***** válasza:

Szerintem két lépéses a dolog:

Először tereld el a figyelmét az ugatnivalóról. Én erre egy üres pillepalackot szoktam használni. Próbálom megcélozni vele a főugatót. Még sosem sikerült eltalálni, de a közelében esik le, egyből arra fog figyelni és nem arra, amire eddig ugatott.

Ha ez sikerült, abban a pillanatban próbáld meg a behívást. De csak egyszer, mert utána egyfelől újra az eredeti ugatás tárgyára fog figyelni, másrészt ha sokszor mondod, úgyis úgy értelmezi, hogy hagy beszéljen csak, nem számít.

Ha az első behívásra nem reagált, odamész a 10 méteres pórázzal és azzal behívod. Természetesen jutalomfalat a végén, gondolom ezt nem kell magyarázni.

2010. ápr. 1. 08:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!