Komondor és kuvasz tulajok! Mennyire nehéz (a megfelelő módszerekkel) nevelni/fegyelmezni ezen fajtákat (egy nem végletekig határozott vasmacsó őskövületnek)?
Lehetne rosszabb is. Persze kutyája is válogatja, lehetőleg ne az alom legdominánsabb kis méregzsákját válaszd ki. :)
Ha kölyökkorban sok időt töltesz vele, sokat foglalkozol vele a kezdetektől, jól szocializálod, később sokkal könnyebb dolgod lesz, mint ha a kölyök egyedül nőne fel az udvaron. Az én kuvaszom több mint fél évig a lakásban lakott velünk, pedig nyár volt, mikor elhoztuk. Megtanult figyelni ránk, megtanulta a gesztusainkat, az alapvető szabályokat, úgyhogy nem egy negyvenkilós medvével kell küzdeni, hogy ne csórja el a sültcsirkét az asztalról.
Nehezebb esetek, mint pl. egy rottweiler, mert ijesztően okosak. Mármint használják a fejüket, önállóan döntenek, és nem mindig úgy, ahogy mi óhajtjuk. Túl kell járni az eszükön, meggyőzni őket az igazadról, nem rájuk erőltetni az akaratodat. (Utóbbit csak végszükség esetén, pl. az úton átrohangálás nem olyan téma, amit higgadt megbeszéléssel meg lehetne oldani.) Ne várd tőle, hogy lesse minden parancsodat és negyvenszer egymás után szabályosan igazodjon, mert a tizediknél meg fogja unni és elmegy a dolgára.
A kutya egyéniségétől függ, hogy milyen büntetést alkalmazhatsz: némelyiknek elég egy csúnya kiabálás, mást komolyan meg kell rázni. Azért ezek elég kemény kutyák, én nem szoktam finomkodni az enyémmel, végszükség esetén földhöz csapom, vagy kap egy nyaklevest. Kisebb kihágásoknál elég rámordulni, de persze ez is egy tanulási folyamat.
Nagyon fontos az alapos szocializáció, ez ad nekik önbizalmat, bátorságot és higgadtságot, ami nélkül ön- és közveszélyesek lennének.
Szóval szerintem a kutyás tapasztalat hiánya nem feltétlen kizáró ok (bár nem ismerem a gazdajelöltet), szakértő segítő bevonásával és kellő következetességgel működhet a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!